Ο κατοχικός ηγέτης άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας ομάδας από τους πρώτους ειρηνευτές που ήρθαν στην Κύπρο για να προπαγανδίσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για να προβάλει τον ισχυρισμό περί ύπαρξης δύο χωριστών κρατών στο νησί. Ο Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των Σουηδών βετεράνων ειρηνευτών για να τους ευχαριστήσει γιατί ήρθαν στην Κύπρο το 1964 προκειμένου «να σώσουν τους Τουρκοκύπριους» όπως υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ οι Τουρκοκύπριοι αντιμετώπιζαν «επιθέσεις, τρομερές θηριωδίες και απάνθρωπη μεταχείριση. Είπε ακόμα ότι παρά την παρουσία των ειρηνευτών στο νησί οι Ελληνοκύπριοι συνέχισαν τις επιθέσεις.

Και προχωρώντας πάρα κάτω τόνισε πως «η πραγματική επιχείρηση στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από την εγγυήτρια χώρα την Τουρκία στις 20 Ιουλίου1974».

Ο Ερσίν Τατάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ψήφισμα 186/64 του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο βρίσκεται η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Κατά τον Τατάρ «το 186 αναγνώρισε την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τη μοναδική κυβέρνηση του νησιού, γι’ αυτό και οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζονται σήμερα ως ‘Κυπριακή Δημοκρατία’». Υποστήριξε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «ο οποίος εκδιώχθηκε από τη Δημοκρατία το 1963, καταλαμβάνονται έκτοτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά» για να υποδείξει ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» δημιούργησε το «δικό τους κράτος».

Ακολούθως τους μίλησε για το 2004 και τα δημοψηφίσματα, για το 2017 και το νέο όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι δεν θα δεχθούν να είναι «μειονότητα».