Με μηνύματα κατά της ανόδου της Ακροδεξιάς σφραγίστηκε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο εισέρχεται στη μάχη των Ευρωκλογών, με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα το «με επίκεντρο ΕΣΕΝΑ».

Με σκοπό τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, σε μια περίοδο όπου η Ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη και με τα δημοσκοπικά δεδομένα να καταγράφουν άνοδο του ΕΛΑΜ στην τρίτη θέση, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην ακροδεξιά απειλή και προσπάθησαν να αφυπνίσουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του κεντρώου κόσμου.

Ελένη Θεοχάρους, Λεόντιος Κωστρίκης, Μαίρη Λάμπρου, Κώστας Μαυρίδης, Χρύσης Παντελίδης και Κατερίνα Χριστοφίδου, με τους τρεις πρώτους να κατέρχονται ως αριστίνδην υποψήφιοι, συστήθηκαν στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και εξασφάλισαν την απαραίτητη έγκριση για κάθοδο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στην ομιλία του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος συνδυάζει την πείρα, τη γνώση και το πάθος και είναι αποτέλεσμα σύνθεσης, με 3 άνδρες και 3 γυναίκες, με πολιτικά και κομματικά έμπειρα στελέχη, αλλά και με υπερκομματικές προσωπικότητες, καταξιωμένες στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους χώρο.

Aκολούθως, αναφέρθηκε στην έξαρση του επικίνδυνου ακραίου λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπενθύμισε «τις επιπτώσεις που είχε ο ανεύθυνος λαϊκισμός στη δική μας χώρα».

Αφού προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος, να συρθεί δηλαδή ξανά η χώρα μας σε περιπέτειες, όλο και μεγαλώνει και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και τη δημοκρατία στον τόπο μας», υπέδειξε ότι «γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η ποιότητα του ευρωψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος».

Ανάλογα μηνύματα έστειλαν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι μέσα από τις ομιλίες τους παρέθεσαν το δικό τους προσωπικό στίγμα.

Ελένη Θεοχάρους – «Ώρα για νέο ξεκίνημα… Αιώνια έφηβη»

Πρώτη με αλφαβητική σειρά μίλησε ενώπιον των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου η Ελένη Θεοχάρους, η οποία έκανε λόγο για ένα νέο ξεκίνημα με επίκεντρο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπενθύμισε σε παλιά και νέα μέλη του κόμματος ότι δίνει για πέμπτη φορά εκλογικό αγώνα με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις της δυνάμεις για να αποτρέψει την άνοδο της Ακροδεξιάς, χαρακτηρίζοντάς την ως «πέμπτη φάλαγγα» και υπέδειξε ότι αποτελεί για την ίδια ένα αγώνα για τη δημοκρατία.

Αφού αναφέρθηκε σε μάχες  που έδωσε ως ευρωβουλεύτρια, βλέποντας διεκδικήσεις της να υλοποιούνται επί του παρόντος (βλ. δύναμη ταχείας πυρόσβεσης), υποστήριξε ότι η νεότητα δεν αποτελεί ημερολογιακό ζήτημα και ότι η ίδια δηλώνει «αιώνια έφηβη».

Λεόντιος Κωστρίκης: Με όπλο τις επιστημονικές κατακτήσεις

Από πλευράς του ο καθηγητής  Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης επικαλέστηκε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στον επιστημονικό τομέα, υποδεικνύοντας ότι θα προωθήσει την έρευνα και την ανάπτυξη προς όφελος κάθε χώρας.

Υπογράμμισε ότι στον χώρο της επιστήμης από όπου προέρχεται δεν υπάρχουν μικρά κράτη, αλλά οι μικρές χώρες αναγνωρίζονται μέσα από την προβολή μεγάλων ιδεών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσφυγική του καταγωγή από την Άσσια, τονίζοντας ότι πρώτιστο μέλημά του θα αποτελέσει η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Μαίρη Λάμπρου: Στόχος η συνεισφορά στον συνάνθρωπο

Με τη σειρά της η τέως έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου τόνισε ότι στόχος της είναι η συνεισφορά στον συνάνθρωπο.

Στην ομιλία της σημείωσε ότι θα συμβάλει με τη σειρά της στην επίλυση του Κυπριακού, με γνώμονα την επίτευξη λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στις προτεραιότητές της ανέφερε το μεταναστευτικό και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως και το περιβάλλον, προτάσσοντας την ανάγκη για ισορροπία και προστασία των ευάλωτων.

Κώστας Μαυρίδης – Κατ’ εξοχήν πρωτοστάτης της πολιτικής για κοινή άμυνα και ασφάλεια

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Μαυρίδης αναφέρθηκε στα επιτεύγματά του στην παρούσα θητεία, μεταξύ των οποίων και η ανάληψη της προεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο κι ως ο διαπραγματευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού  εργαλείου στην ιστορία της ΕΕ.

Υπέδειξε ακόμη ότι αποτελεί τον κατ’ εξοχήν πρωτοστάτη της πολιτικής για κοινή άμυνα και ασφάλεια στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών.

Xρύσης Παντελίδης – Μη αποδεκτή η άνοδος της ακροδεξιάς

Ο βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της παρούσας εκλογικής διαδικασίας, 20 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία φέρει τη σφραγίδα του ΔΗΚΟ.

Τόνισε ακολούθως ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η άνοδος της Ακροδεξιάς και των νοσταλγών της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, φωτογραφίζοντας το ΕΛΑΜ και αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία της δημοκρατίας.

Κατερίνα Χριστοφίδου – Μήνυμα ανανέωσης

Καταληκτικά, η διευθύντρια του Γραφείου τύπου του ΔΗΚΟ, Κατερίνα Χριστοφίδου αναφέρθηκε στις μάχες της ηγεσίας του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε περάσει από τη εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Μας έχουν επικρίνει και τους έχουμε διαψεύσει», ενώ υπό τη σκιά της ανόδου της Ακροδεξιάς, τόνισε ότι ο εκλεχτός των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ θα αποτελέσει και τον κατ’ εξοχήν εκφραστή του κεντρώου χώρου. Έστειλε μήνυμα ανανέωσης, ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο που έκανε πράξη την ισότητα στη σύνθεση του ψηφοδελτίου με 50% γυναίκες.