Την σπίθα που έλειπε για να ανάψει η φωτιά του προεκλογικού, έδωσε για τα καλά η υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ  και οι διάφορες  πτυχές που φαίνεται να προκύπτουν από την υπόθεση.

Οι τόνοι σιγά- σιγά ανεβαίνουν με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί χθες δημόσια τα κομματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ότι απέρριψαν την εγγραφή του θέματος για την οικονομική εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης.

«Την ώρα που η κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ, ορισμένες δυνάμεις αρνούνται να συζητηθούν αυτές οι ανήθικες και παράνομες πρακτικές. Αρνούνται ότι η Πολιτεία έχει ευθύνη να εμποδίσει όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα τσαρλατανισμού που εκμεταλλεύονται την θρησκευτική πίστη για να βγάλουν χρήματα», αναφέρει το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πώς όσοι πραγματικά σέβονται τα θρησκευτικά αισθήματα του κόσμου οφείλουν πρώτοι να αντιπαρατεθούν με τις πρακτικές οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των αισθημάτων.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ δεν έμεινε αναπάντητη από την Πινδάρου η οποία κατηγόρησε το κόμμα της Αριστεράς ότι δεν χάνει την ευκαιρία να εφαρμόσει τη συνήθη πρακτική της εργαλειοποίησης και της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης ακόμη ενός ζητήματος.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ ότι ήδη υπάρχει νομοσχέδιο στη Βουλή για ρύθμιση και έλεγχο των εράνων, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και για να διασφαλιστεί ότι οι εισφορές εξυπηρετούν αποκλειστικά τον σκοπό για τον οποίο αυτός διενεργείται.

Αυτό είναι που πρέπει άμεσα να συζητηθεί και όχι να εγείρουμε ζητήματα για να εξυπηρετούνται επικοινωνιακές ή πολιτικές σκοπιμότητες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το ΔΗΚΟ κάνοντας λόγο ότι κάποιες δυνάμεις επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο περιστατικό μεταφέροντας στην Βουλή τη συζήτηση ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την Εκκλησία.

«Παρά το γεγονός ότι προχθές το Δημοκρατικό Κόμμα συναίνεσε στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος αναφορικά με τους χειρισμούς της αστυνομίας στη εν λόγω υπόθεση και με την προϋπόθεση να συζητηθεί μετά το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας, το ΑΚΕΛ επανήλθε χθες ζητώντας την εγγραφή του νέου συναφούς στην Επιτροπή Εσωτερικών που αφορά την οικονομική πτυχή της υπόθεσης»

Προσθέτει πώς το ΔΗΚΟ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη συζήτηση του όποιου  θέματος στην παρούσα φάση ώστε η οποιαδήποτε ανάμειξη της Βουλής να μην επηρεάσει την πορεία των ερευνών.

Στο όλο θέμα επανήλθε χθες δύο φορές η ΕΔΕΚ κάνοντας λόγο για φερόμενη εμπλοκή του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου και ζητώντας αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ. Μετά την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για διορισμό ποινικών ανακριτών, επανήλθε εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί εισακούστηκε η πρόταση της.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης επιτείνεται μετά από όλα αυτά που έχουν κυκλοφορήσει ως ντοκουμέντα που πιθανόν να αποτελούν ποινικά αδικήματα, όπως η δράση κουκουλοφόρων, τα οχήματα με καλυμμένες πινακίδες και η καταμέτρηση τεραστίου ποσού», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους υποδεικνύουν ότι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ

είναι εκτεθειμένος και πρέπει να δώσει εξηγήσεις

«Ποια η σχέση του κ. Χρίστου με την ομάδα κουκουλοφόρων;  Είναι οι κουκουλοφόροι μέλη κάποιας υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας; Ποια είναι αυτή η εταιρεία; Λειτουργεί νόμιμα και με βάσει όλες τις πρόνοιες της νομοθεσίας;

Ο κ. Χρίστου οφείλει να δώσει εξηγήσεις», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων και προσθέτει ότι και τα  πολιτικά κόμματα, που με καθυστέρηση φαίνεται να αντιδρούν, πρέπει να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις».