Η ανακοίνωση της συμμετοχής του Μαρίου Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ήταν η αναμενόμενη κατάληξη της ιστορίας, όπως εξελίχθηκε την τελευταία εβδομάδα. Αυτό που έχει σημασία είναι η διατύπωση της ανακοίνωσης, η οποία εκδόθηκε από το ΕΛΑΜ και όχι από τον ίδιο τον Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος προηγουμένως, είχε στείλει επιστολή παραίτησης του από μέλος του ΔΗΣΥ στην ηγεσία του κόμματος. Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος, σηματοδοτούσε όμως αυτόματη διαγραφή του από το μητρώο μελών του.

«Η ένταξη μου στο ΕΛΑΜ εδράζεται στις διαχρονικές μου θέσεις σε ύψιστης σημασίας ζητήματα για τον κάθε Έλληνα Κύπριο, όπως είναι το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και η προώθηση οικονομικών πολιτικών εις όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», αναφέρεται ως δήλωση του Μάριου Πελεκάνου στην ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, στην οποία σημειώνεται ότι «στο κάλεσμα του ΕΛΑΜ για μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Κύπρου, ανταποκρίθηκε ο κ. Μάριος Πελεκάνος».

Η Πίνδάρου έδειξε αυτή την φορά άμεσα αντανακλαστικά, γεγονός που δείχνει ότι ανέμενε την κατάληξη του θέματος. Αυτό το οποίο συζητείτο τις τελευταίες μέρες στους συναγερμικούς κύκλους ήταν οι πληροφορίες που έφταναν από το ΕΛΑΜ που ήθελαν να είναι ο Μάριος Πελεκάνος που τους προσέγγισε και όχι το αντίστροφο όπως αφήνετο να νοηθεί από πλευράς του ιδίου. Για αυτό και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία από μέρους του ΕΛΑΜ για την χθεσινή ανακοίνωση. Φαίνεται μάλιστα πώς η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε κλείσει από την Τρίτη μετά την συνάντηση του ιδίου με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου και απλά είχε παραταθεί η επίσημη ανακοίνωση για χθες, όταν θα επέστρεφε από την Αθήνα όπου και βρισκόταν.

Η αντίδραση από πλευράς ΔΗΣΥ ήρθε μάλιστα εις διπλούν. Και από την ίδια την πρόεδρο του κόμματος Αννίτας Δημητρίου με προσωπική γραπτή της  δήλωση και από το κόμμα. Κοινό σημείο αναφοράς και των δύο ανακοινώσεων, η πρόταξη ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπεράνω προσωπικών συμφερόντων, όπως χαρακτήρισαν την επιλογή Πελεκάνου.

«Ο ιδρυτής μας και οι δεκάδες χιλιάδες συναγωνιστές που έκαναν τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστική δύναμη στη χώρα, μας έμαθαν να βλέπουμε την παράταξη ως πεδίο προσφοράς, όχι ως όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών», ανέφερε στη δήλωση της η Αννίτα Δημητρίου. «Οφείλουμε να ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Να αξιοποιούμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό για να δίνουμε, όχι να παίρνουμε», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πώς, «αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες συναγωνιστές που βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες, στο εξής θα γίνουν ασπίδα απέναντι σε κάθε είδους υπονόμευση, σε κάθε είδους σχεδιασμό που επιχειρεί να καταστρέψει ό,τι έκτισαν με κόπο. Όσοι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, προδίδουν την εμπιστοσύνη τους και εκμεταλλεύονται την ανοχή τους κάνουν μοιραίο λάθος», δήλωσε.

Στον ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Πινδάρου, η οποία έπαιξε και με τις συναγερμικές ευαισθησίες για ενδεχόμενη απώλεια της πρωτιάς από το ΑΚΕΛ. «Μέχρι προχτές ο Μάριος Πελεκάνος αντιπαρατίθετο με το ΕΛΑΜ στα Μέσα Ενημέρωσης. Λυπούμαστε που σήμερα αποφάσισε, για προσωπικούς του λόγους, να απογοητεύσει όσους τον εμπιστεύτηκαν», αναφέρεται και προστίθεται ότι «οι φθηνοί τακτικισμοί του ΕΛΑΜ για πρόσκαιρη αλίευση ψήφων, ουσιαστικά ενισχύουν το ΑΚΕΛ.

Ο Συναγερμικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά να προστατεύει την Παράταξή του. 

Με δύναμή του τα χιλιάδες στελέχη του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι και πάλι η πρώτη και πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου».

Στο ΔΗΣΥ δεν θέλουν να δώσουν περαιτέρω συνέχεια στο θέμα Μάριος Πελεκάνος αλλά την ίδια ώρα επιδιώκουν να αναδείξουν τις διαφορές του κόμματος με το ΕΛΑΜ και να στείλουν το μήνυμα ότι η αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ θα σημαίνει πρωτιά για το ΑΚΕΛ.

«Νεύμα» Πελεκάνου σε συναγερμικούς

Μέσα από τη δήλωση Μάριου Πελεκάνου, όπως αυτή μεταφέρθηκε μέσα από την ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, διαφαίνεται ξεκάθαρα το «νεύμα» που κάνει σε συναγερμικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι, όπως αφήνει να νοηθεί, έχουν τις ίδιες θέσεις μαζί του. «Για ακόμη μία φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους στάθηκαν δίπλα μου όλα τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας στο πρόσωπό μου κοινές θέσεις, αντιλήψεις και ανησυχίες. Με την ίδια λογική συνεχίζουμε την προσπάθειά μας», ανέφερε. Μια δήλωση με αποδέχτες προφανώς, μια μερίδα συναγερμικών τους οποίους θεωρεί ότι μπορούν να τον ακολουθήσουν στο ΕΛΑΜ. Αν αυτό θα γίνει είναι κάτι το οποίο μπορεί και να φανεί μπορεί και όχι από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ανακοινώνει και την γυναίκα του ψηφοδελτίου το ΕΛΑΜ

Μετά την ανακοίνωση του Μάριου Πελεκάνου το ΕΛΑΜ αναμένεται ότι αρχές της εβδομάδας θα ανακοινώσει και το τελευταίο όνομα του ψηφοδελτίου του, το οποίο θα αφορά γυναίκα, μέλος του κόμματος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας. Ως γνωστό, πριν το Μάριο Πελεκάνο είχε ανακοινωθεί ως αριστίνδην υποψήφιος ο τέως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου. Υποψήφιοι επίσης θα είναι ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, ο επαρχιακός της Λεμεσού Πόλυς Ανωγυριάτης και ο Λίνος Χατζηγεωργίου.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την ένταξη του Μάριου Πελεκάνου στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, κάνοντας λόγο για ανταπόκριση σε όσα το ΕΛΑΜ έχει ως πολιτικές θέσεις και επιδιώκει να εφαρμόσει για την Κύπρο. Υπογράμμισε δε, πως ο κ. Πελεκάνος εντάσσεται στο ΕΛΑΜ όχι μόνο για τις ευρωεκλογές.

Σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Χρίστου, ανέφερε πως ο Μάριος Πελεκάνος, σε αρκετά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, το δημογραφικό, είχε παρόμοια προσέγγιση. Ο κ. Πελεκάνος, έχει την πολιτική ωριμότητα και την οξυδέρκεια να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και για το πολιτικό του μέλλον, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Η πρόσκληση του ΕΛΑΜ είναι ανοιχτή και απευθύνεται στους πάντες οι οποίοι πιστεύουν ότι τα όσα πρεσβεύει και επιδιώκει το κόμμα είναι σωστά και είναι πρόθυμοι να ενταχθούν σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα, ανέφερε ο κ. Χρίστου.

Εξάλλου, ο Χρίστος Χρίστου διέψευσε ότι ο Μάριος Πελεκάνος, εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ εξαιτίας της πικρίας του για την μη συμπερίληψή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως ο ίδιος πάντα είχε τις δικές του απόψεις, τις οποίες εξέφραζε κατά καιρούς και ίσως στο ΕΛΑΜ να βρήκε τον φυσικό του χώρο.