Με την υποβολή υποψηφιοτήτων, ξεκινά κι επίσημα από σήμερα η προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές. Μια διαδικασία, την οποία θέλησαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τα κόμματα για να περάσουν πολιτικά μηνύματα, τόσο μέσα από τις δηλώσεις τους, όσο και μέσα από την παρουσία των ατόμων που πρότειναν και υποστήριξαν τους υποψηφίους.

Από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΔΗΣΥ έφθασε στον χώρο με την πολυπληθέστερη ομάδα και μαζική παρουσία στελεχών, αξιωματούχων και βουλευτών του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, o οποίος στάθηκε στο πλευρό της Αννίτας Δημητρίου, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα ενότητας και νίκης στις εκλογές.

Με τις δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, να παρουσιάζουν το ΑΚΕΛ να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής και μετά τις εσωκομματικές τριβές και τη φυγή του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος, Μάριου Πελεκάνου προς ΕΛΑΜ πλευρά, το κόμμα θέλησε να δείξει, τόσο με την παρουσία του , όσο και με τις δηλώσεις της προέδρου Αννίτας Δημητρίου ότι παραμένει ενωμένο και δυνατό.  Ερωτηθείς, μάλιστα από το philenews αν φοβάται απώλεια πρωτιάς, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ευθύμιος Δίπλαρος απάντησε αρνητικά.

Μιλώντας για τον ΔΗΣΥ, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο το γεγονός πως πέραν από τον Μάριο Πελεκάνο και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Νιόβη Παρισσινού στηρίζει το ΕΛΑΜ, αφού πρότεινε την υποψηφιότητα του Γεάδη Γεάδη, ενώ ήταν ανάμεσα και στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Πελεκάνου.

Τα δύο μέλη της επικοινωνιακής ομάδας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού – στηρίζουν σήμερα την ακροδεξιά, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, σημειώνεται ότι το κόμμα και οι υποψήφιοί του έφθασαν στον χώρο με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της Διπλωματίας και των Τεχνών, όπως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και η Πόπη Αβραάμ, οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων της ομάδας του ΑΚΕΛ, στέλνοντας μηνύματα για μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου στις δηλώσεις του θέλησε να τονίσει ότι η Αριστερά είναι μια δύναμη που δε χειροκροτεί, άλλα διεκδικεί στην Ευρώπη, μια διεκδικητική δύναμη, που έκανε πράξη τη συμπερίληψη και την ισότητα στο ψηφοδέλτιο, με την ισότιμη παρουσία γυναικών, ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία Τουρκοκυπρίου στην ομάδα.

Όσον αφορά τους Κεντρώους, το ΔΗΚΟ έδειξε δυναμική παρουσία κατά τη διάρκεια της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές. Κατέβασε Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πανίκο Λεωνίδου, Γιώργο Σολωμού, Φύτο Κωνσταντίνου, Γιώργο Ιωάννου κι άλλα στελέχη και μέλη του κόμματος, προφανώς για να στείλει μηνύματα δύναμης και μαζικότητας.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, με αναφορές στον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσο Παπαδόπουλο θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι ιστορικά άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΔΗΚΟ και κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΔΗΠΑ, από την άλλη, μέσα από τις δηλώσεις του Μάριου Καρογιάν, έστειλε το μήνυμα ότι το διακύβευμα είναι η «ενίσχυση ή η αποδυνάμωση της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με λαϊκισμούς», ανέφερε, φωτογραφίζοντας το ΕΛΑΜ. 

Τόνισε ότι αν εκλεγεί υποψήφιος από ΔΗΠΑ, για πρώτη φορά θα συμμετέχει εκπρόσωπος από την Κύπρο στους Φιλελευθέρους Μεταρρυθμιστές, ενώ αναφέρθηκε και στο στοίχημα για τη ΔΗΠΑ, που είναι όπως ανέφερε «να κάνουμε πάλι τη μεγάλη ανατροπή».

Η ΕΔΕΚ, με το κόμμα να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απώλειας έδρας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έστειλε με τη σειρά της μήνυμα αποφασιστικότητας . «Προσδοκούμε ότι οι Κύπριοι θα ενισχύσουν τη συμμετοχή της Κύπρου στους Σοσιαλδημοκράτες, τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωομάδα. Η ΕΔΕΚ είναι η δύναμη του κόσμου», υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ, ο Χρίστος Χρίστου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη ένταξη του κόμματος ΕΛΑΜ στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, το ECR, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι το κόμμα θα ανήκει σε μια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου με υπολογίσιμη πλέον δύναμη, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνει το κόμμα θεματοφύλακας των παραδοσιακών θεσμών, όπως αυτός της οικογένειας.

«Για μια πράσινη και προοδευτική Ευρώπη», αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, καλώντας τους πολίτες να ρίξουν «πράσινο στο μαύρο, στο μαύρο, που βρίσκεται στη ζωή μας, που ταλανίζει τον κάθε πολίτη, που είναι η διαφθορά, η διαπλοκή, τα λαμόγια που έχουν εξουσία, η περιβαλλοντική καταστροφή, η κλιματική κρίση, η κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού, η ακρίβεια, το Κυπριακό, που παραμένει άλυτο, η ακριβή στέγη. Όλο αυτό το μαύρο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή», μίλησε κι ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, εξηγώντας τους λόγους που ώθησαν την Κίνηση να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων, ενώ ο Τουρκοκύπριος υποψήφιος, Οζ Καραχάν, μιλώντας στα τουρκικά, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Τουρκοκύπριους “να ψηφίσουν το πράσινο, σε έναν αγώνα που άρχισε ο φίλος ο Ιμπραχίμ Αζίζ”.

Αξιοπρόσεκτη ήταν και η πρώτη παρουσία του νεοσύστατος κόμματος VOLT Κύπρου. Αυτές οι εκλογές είναι κομβικές, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε η συναντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ ο συναντιπρόεδρος Χαρίλαος Βελάρης έστειλε το μήνυμα πως το Κίνημα ήρθε για να μείνει.

Από τους ανεξάρτητους υποψηφίους έλαβε ιδιαιτερη προσοχή η παρουσία του tiktoker Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έφθασε στον χώρο συνοδευόμενος από τον ιερέα πατέρα του. Μιλώντας στην κυπριακή διάλεκτο έστειλε μηνύματα στη νεολαία. Αίσθηση έκανε και η παρουσία του τραγουδιστή Ανδρόνικου Ζερβίδη, ο οποίος έφθασε στον χώρο με μανιφέστο 20 σελίδων.