Με μεγαλύτερη θέρμη προσεγγίζει η Ουάσιγκτον την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία βλέπουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο ως μια θετική ενέργεια, αλλά την ίδια ώρα εκτιμούν ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ως επαρκές για να καλυφθούν οι ανάγκες του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Η προσέγγιση του ΟΗΕ δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με εκείνη της κυπριακής κυβέρνηση και των ΗΠΑ ότι μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου θα μπορεί να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητας βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

 Η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαχ, ενημέρωσε την Τετάρτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην περιοχή. Τους τελευταίους μήνες, η Ζ. Κάαχ συζήτησε λεπτομερείς προτάσεις με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της παράδοσης αγαθών στη Γάζα και τη διασφάλιση συνεπούς διαδρόμου προμηθειών για ασφαλή διανομή σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Όσον αφορά την Κύπρο, η Ζίγκριντ είπε ότι «ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτούργησε προσθετικά στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δεν μπορεί όμως ποτέ να υποκαταστήσει τις παραδόσεις μέσω ξηράς. Οι χερσαίες διαδρομές είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουμε τον κύριο όγκο των απαραίτητων προμηθειών».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κ. Κάαχ επισήμανε ακόμη ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση και για άλλα μέτρα που χρειάζονται επείγουσα ή συνεχή εφαρμογή. Αυτά περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν σημεία ελέγχου, επισκευή δρόμων, έγκαιρες εκκαθαρίσεις για να επιτραπεί η πραγματοποίηση κινήσεων ανθρωπιστικής συνοδείας όπως έχει προγραμματιστεί, έγκριση πρόσθετων συσκευών επικοινωνίας, τεθωρακισμένων οχημάτων και ανταλλακτικών για κρίσιμο εξοπλισμό. Επανέλαβε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την απομάκρυνση γιατρών και τραυματιών είναι εξίσου επείγουσα.

Από την άλλη η βοηθός του Διαχειριστή του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας της USAID (United States Agency for International Development) στη Μέση Ανατολή, Σονάλι Κόρντε ανέφερε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος προχωράει γρήγορα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι συνεργάζονται πολύ στενά με το προσωπικό της CENTCOM στην περιοχή που είναι υπεύθυνοι για το έργο.

«Έχουμε συναδέλφους στην Κύπρο και την Κυπριακή Κυβέρνηση. Έχουμε έναν συνασπισμό εταίρων που εργάζεται γύρω από αυτό: την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η κ. Κόρντε. Επίσης, πρόσθεσε, «εργαζόμαστε με την CENTCOM και τους Ισραηλινούς συναδέλφους για τη δημιουργία αυτού του τρόπου βοήθειας, όπως και του σημείου προσγείωσης στην παραλία στη Γάζα, και παράλληλα εργαζόμαστε με εταίρους του ΟΗΕ για να χειριστούμε τη διανομή της βοήθειας προς τη Γάζα. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, πτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ ανέφερε ότι η πλωτή προσωρινή προβλήτα η οποία είναι φυσικά αρκετά μίλια μακριά από την ακτή, θα μπορεί να δέχεται τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά σκάφη που μπορούν να ξεφορτώσουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Όλα τα απαραίτητα σκάφη βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή να το κάνουν», διαβεβαίωσε.

Υπάρχει, εξήγησε ο κ. Ράιντερ, «μια διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Οι αρμόδιοι κατάρτισης του σχεδίου έχουν επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες όλων των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων την ασφάλεια στο έδαφος, τον συντονισμό με τους εταίρους που θα υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, τις ΜΚΟ, την συνεργασία με την USAID». «Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία και χρονοδιάγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί. Είμαστε σε καλό δρόμο αυτή τη στιγμή να το εφαρμόσουμε» ανέφερε.