Ενώ η προεκλογική μάχη στη Λεμεσό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κάποια επιτελεία να επιλέγουν την οδό της όξυνσης, ο Γιάννης Αρμεύτης, υποψήφιος για τη δημαρχίας της πόλης, επιλέγει να επενδύσει χρόνο στην παρουσίαση και συζήτηση του προγράμματός του με ειδικούς του κάθε κλάδου, καθώς και στην επαφή με τους δημότες στο κέντρο και τις συνοικίες. Μέχρι στιγμής συνειδητά κινείται περισσότερο ως ένας τεχνοκράτης-μάνατζερ που σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την πόλη του, παρά ως πολιτικός.

Το όραμα για τη Λεμεσό της ισόρροπης ανάπτυξης

Όπως άλλωστε ο ίδιος δηλώνει συχνά προς τους Λεμεσιανούς, εφόσον οι δημότες τον εμπιστευθούν, θέλει να κριθεί συγκεκριμένα για το έργο που θα υλοποιήσει, όχι στο τέλος της πενταετίας, αλλά σε ετήσια βάση, καθιερώνοντας το θεσμό του δημόσιου απολογισμού. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι σημειώνουν πως αυτή η διαχειριστική ικανότητα είναι που λείπει σήμερα από τη Λεμεσό, προκειμένου μικρά και μεγάλα έργα να σχεδιάζονται και να ολοκληρώνονται έγκαιρα.

Ο Γιάννης Αρμεύτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», μιας δραστήριας ομάδας πολιτών που έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως η βιώσιμη κινητικότητα, η κοινωνική συνοχή, η ευημερία των ζώων, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η δημόσια υγεία. Ο ίδιο βεβαίως ανέκαθεν ήταν πολιτικά ενεργός. Κατά το παρελθόν εξελέγη δύο συνεχόμενες φορές Δημοτικός Σύμβουλος επί Δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, περίοδο την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα παραγωγική για την ανάπτυξη της Λεμεσού και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της. Στη διάρκεια της θητείας του, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Τουρισμού, προωθώντας σημαντικά έργα για την πόλη, στοιχείο στο οποίο βοήθησαν σημαντικά οι επαγγελματικές του γνώσεις.

Το δύσκολο ξεκίνημα και η καταξίωση

Είναι γνωστό ότι από μικρή ηλικία βίωσε με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες των πράξεων όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία και καλλιεργούν το μίσος. Η δολοφονία του πατέρα του, αγωνιστή Ανδρέα Αρμεύτη από την ΕΟΚΑ Β’, όταν ο ίδιος ήταν μόλις τριών ετών, χάραξε τη μετέπειτα πορεία του για διεκδίκηση της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και την υπέρβαση του διχασμού εντός της Κύπρου. Έκτοτε και μέσα από διαφορετικά πεδία, ο Γιάννης Αρμεύτης αγωνίζεται για την προάσπιση της δημοκρατίας και την προώθηση της συμφιλίωσης. Το 2014 μάλιστα μαζί με μέλη της οικογένειάς του, δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό κοινωφελές Ίδρυμα «Ανδρέας Αρμεύτης», με βασικό έργο την προάσπιση του δημοκρατικού φρονήματος του λαού και κυρίως της νέας γενιάς.

Ο Λεμεσιανός αρχιτέκτονας, στα 53 του χρόνια χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων του σε Κύπρο και Ελλάδα. Βέρος Λεμεσιανός, αποχωρίστηκε προσωρινά την πόλη του για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1995 διευθύνει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, ένα από τα γνωστότερα της πόλης, κατακτώντας μάλιστα το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για έργο Νέου Αρχιτέκτονα το 2007, καθώς και σειρά άλλων διακρίσεων εντός και εκτός Κύπρου.

Ένας μη πολιτικός για δήμαρχος Λεμεσού

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά μιλούν για έναν άνθρωπο δραστήριο, ζωντανό, με διάθεση να κάνει δημιουργήσει νέα πράγματα για την πόλη, όχι απλώς να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Βλέπουν στο πρόσωπό του έναν γνήσιο Λεμεσιάνο, που αναγνωρίζει την ανάγκη του επιτελικού σχεδιασμού, αλλά ιεραρχεί ως σημαντικότερη όλων την επαφή με τους πολίτες. Αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση με τους Λεμεσιανούς θεωρείται από πολλούς το πιο ισχυρό όπλο του. Κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις προτάσεις του, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της πόλης. Έναν τεχνοκράτη που δεν διστάζει να υιοθετεί καλές ιδέες που δίνουν λύσεις σε προβλήματα.