Οι γιορτές του Πάσχα μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για να πάρουν κάποιες ανάσες τα στελέχη των κομματικών ηγεσιών πριν πέσουν ξανά με τα μούτρα για το τελευταίο μίλι της προεκλογικής. Οι ρυθμοί πάντως έχουν ανέβει ήδη με τις ηγεσίες των κομμάτων να βρίσκονται εδώ και μέρες σε μια διαρκή εκλογική περιοδεία μοιράζοντας χειραψίες και χαμόγελα.

Το εκλογικό σώμα στο πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο απαιτητικό και δύσκολο και η μάχη της προσέγγισης του ξεκινά από νωρίς και εντατικά. Η φύση των επερχόμενων εκλογών είναι τέτοια που καθιστά το έργο τους ακόμα πιο δύσκολα καθότι από την μια τρέχουν για τα ποσοστά των ευρωεκλογών και από την άλλη σπεύδουν να παραστούν δίπλα από υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

>> Διττός ο στόχος:

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τα κόμματα είναι ασφαλώς οι ευρωεκλογές. Είναι η κάλπη μέσα από την οποία αναμένουν να μετρήσουν δυνάμεις. Τα ποσοστά που θα λάβουν είναι αυτά που θα δείξουν που πατούν σήμερα και θα καθορίσουν την πορεία της επόμενης μέρας.

Η προσοχή πλέον στρέφεται ουσιαστικά στη συσπείρωση. Το σκηνικό όπως είναι σήμερα είναι εξαιρετικά ρευστό και σε όλα τα κόμματα επικρατεί μία αβεβαιότητα ως προς το πώς θα κινηθεί τελικά το εκλογικό σώμα, πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν και πώς θα ψηφίσουν, όπως επίσης και το πώς οι αλλαγές που φέρνει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πολλά ψηφοδέλτια, θα επηρεάσει και την κάλπη των ευρωεκλογών.

Από την μια ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δίνουν μάχη πρωτιάς, αλλά από την άλλη κανένας εκ των δύο δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα που θα σταματήσει. Θα είναι μια πρωτιά με διατήρηση ή αύξηση ποσοστών, ή μια πρωτιά που θα συνοδεύεται όμως με σημαντική απώλεια ποσοστών που μπορεί ανοίξει και την πόρτα για απώλεια έδρας;

Την ίδια ώρα, το ΔΗΚΟ φαίνεται να δίνει σκληρή μάχη για διατήρηση διψήφιων ποσοστών για να μπορεί να ελπίζει σε διατήρηση για της 3ης θέσης. Το ΕΛΑΜ και τα ποσοστά που μπορεί να φτάσει, είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που επηρεάζει έμμεσα ποικιλοτρόπως το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό συσπείρωσης άλλων κομμάτων και κυρίως του ΔΗΣΥ, ασφαλώς και έχει τη σημασία του. Απ’ εκεί  και πέρα  Η εξασφάλιση έδρας θεωρείται δεδομένη, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα για το ΕΛΑΜ.

Σε ο,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το στοίχημα είναι ασφαλώς το ποσοστό που θα φτάσουν και η 5η θέση. Δύο παράγοντες οι οποίοι υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να τους ανοίξουν το δρόμο για την Ευρωβουλή. Η βασικότερη προϋπόθεση βέβαια είναι η απώλεια έδρας από τους μεγάλους.

Υπό αυτά δεδομένα, η προσοχή όλων των κομμάτων στρέφεται ουσιαστικά στη συσπείρωση των ποσοστών των ποσοστών που αποτελεί και το κλειδί για επίτευξη των στόχων τους.

Στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαρχιακές συγκεντρώσεις για παρουσίαση των υποψηφίων τους, ευρωβουλευτών και κάποιες περιπτώσεις και υποψήφιων την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πραγματοποιούνται επίσης συγκεντρώσεις σε τοπικό επίπεδο, ενώ οι ηγεσίες των κομμάτων εκμεταλλεύονται και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν από μόνοι τους, υποψήφιοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, η περιοδεία θα ενταθεί με νέες συγκεντρώσεις και επισκέψεις σε πόλεις και χωριά. Θα εντατικοποιηθεί επίσης η εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα και με έμφαση στο οργανωτικό επίπεδο.

Προγραμματίζονται επίσης μεγάλες τελικές συγκεντρώσεις στην παρουσία εκπροσώπων από τις ευρωομάδες στις οποίες. Το ΕΛΑΜ πραγματοποίησε ήδη συνέδριο με το ECR  ενώ το περασμένο Σάββατο η ΔΗΠΑ πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα της ένταξης στην ΕΕ, παρουσία και του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

>> Στο επίκεντρο… η Λεμεσός

Σημείο αναφορές για διαφορετικούς λόγους ήταν χθες η Λεμεσός. Στην πρώτη περίπτωση, ο βουλευτής Λάρνακα του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης τα έβαλε με τον υποψήφιο Δήμαρχο Λεμεσού Γιάννη Αρμεύτη, το οποίο στηρίζει το κόμμα του. Χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υποψήφιου Δημάρχου ως άσχετες και επιπόλαιες για την Λάρνακα σε σχέση με τα όσα είπε για την επέκταση του ΤΕΠΑΚ στε Λάρνακα και Πάφο. «Με το σκεπτικό της ατυχούς δήλωσης του κ. Αρμεύτη, οι βουλευτές της Λάρνακας, της Πάφου και των άλλων επαρχιών δεν θα πρέπει δηλαδή να ψηφίζουν τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ γιατί η έδρα του είναι στην Λεμεσό», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στη δεύτερη περίπτωση, η επαρχιακή επιτροπή Λεμεσού του ΔΗΣΥ, με ανακοίνωση της, διευκρινίζει ότι το μέλος της και πρόεδρος του ΕΒΕΛ Ανδρέας Τσουλόφτας δεν έχει κανένα οικογενειακό ή άλλο δεσμό με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Τσουλόφτα. «Υπογραμμίζουμε πως για τον πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, ο ΔΗΣΥ Λεμεσού στηρίζει τον Ανεξάρτητο Υποψήφιο κ. Βασίλη Δημητριάδη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.