Δύο αποστολές από και μία προς την Κύπρο θεωρούνται κομβικής σημασίας για τρία σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα. Εν πρώτοις είναι το αυριανό ταξίδι Νίκου Χριστοδουλίδη και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Λίβανο, για το Μεταναστευτικό, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στη Λευκωσία η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για το Κυπριακό και εντός των ημερών ολοκληρώνεται η κατασκευή προβλήτας στη Γάζα.

Τα τρία ζητήματα, παρ’ όλο ότι είναι διαφορετικά συνδέονται μεταξύ τους πρωτίστως όσον αφορά τη διαχείρισή τους από πλευράς Λευκωσίας. Παράλληλα είναι τρία ζητήματα στα οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλες χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο, αυτή τη φορά για να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Το προηγούμενο της ταξίδι είχε να κάνει με την έναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα (η οποία αναμένεται ότι σύντομα θα επανεκκινήσει). Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ταξιδέψουν αύριο το πρωί προς το Λίβανο έχοντας στις αποσκευές τους ένα σημαντικό πακέτο ως προσφορά με ζητούμενο τη συνδρομή των λιβανικών αρχών στην παρεμπόδιση των μεταναστών από του να ταξιδεύουν προς την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποσκευές της φον ντερ Λάιεν ένα πακέτο που θα φτάνει μέχρι και τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ζητούμενο είναι οι αρχές του Λιβάνου να λάβουν μέτρα παρεμπόδισης της διακίνησης των μεταναστών. Γι’ αυτό και η πρόθεση που υπάρχει είναι το πακέτο να πάει απευθείας στο στρατό της χώρας και να μην χαθεί μέσα στο κεντρικό κράτος.

Πέραν από το στοίχημα του Μεταναστευτικού η Λευκωσία έχει να κερδίσει και αυτό της «Αμάλθειας». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι από πλευράς της η Κύπρος, σ’ ό,τι αφορά τη δική της συνδρομή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει μόλις ληφθεί το πράσινο φως από τις ΗΠΑ. Ερωτηθείς πότε να αναμένουμε την αναχώρηση του επόμενου πλοίου για την Γάζα, είπε ότι στις 2 του Μάη, όπως τον έχουν ενημερώσει οι Αμερικανοί, ολοκληρώνεται η προβλήτα. Κάνουμε όλες τις προεργασίες, πρόσθεσε, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, και την ΕΕ για να ξεκινήσει και πάλι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο συγκεκριμένο σημείο.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε προγραμματίσει για χθες το απόγευμα συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μια συνομιλία η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες μας – δεν θα έμενε μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας όπου Βρετανία και Κύπρος είχαν μέχρι στιγμής μια αγαστή συνεργασία, αλλά θα άγγιζε και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήθελε να εκμεταλλευθεί τη δική του συνομιλία με τον κ. Σούνακ αλλά και το ότι σύντομα ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Για το Κυπριακό, όπως το επεσήμανε χθες και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η αμέσως επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη. Ο Πρόεδρος είπε ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, είναι σημαντική, καθώς έρχεται στην Κύπρο η κ. Ολγκίν από την Γερμανία, την Γαλλία, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν τέτοια δεδομένα «που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για επανέναρξη των συνομιλιών». Ερωτηθείς εάν αυτό το θετικό μήνυμα μετέφερε στην κ. Ολγκίν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πως μπορεί να το αξιοποιήσει, είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Μισέλ ήταν ξεκάθαρες και υπενθύμισε και τις δηλώσεις σε συνέντευξη της Προέδρου της Κομισιόν την Κυριακή. «Από εκεί και πέρα να αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα, μακάρι, από δικής μας πλευράς η ετοιμότητα είναι δηλωμένη, πολύ συγκεκριμένη, όχι θεωρητική, όχι γενική, και ελπίζουμε να προκύψουν τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών».