Στο παρά πέντε από τις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην παρουσίαση των θέσεών του γύρω από έξι σημαντικούς πυλώνες, υπογραμμίζοντας πως «σε μια κρίσιμη μάχη, που θα κρίνει καθοριστικά αν η Κύπρος μας θα έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, μόνο ο ΔΗΣΥ έχει τις διασυνδέσεις και τη δυναμική που μας προσφέρει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παράταξη».

«Σήμερα, ο ΔΗΣΥ προτάσσει την πιο δυνατή ομάδα για τις Eυρωεκλογές, και δυνατή ομάδα σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη», αποτελεί το βασικό μήνυμα, που έστειλε ο ΔΗΣΥ, σήμερα στο πολιτικό μανιφέστο του.

Οι θέσεις του κόμματος στους έξι πυλώνες:

1)Οικονομία

Ο ΔΗΣΥ προτάσσει ως πρώτο πυλώνα αυτόν της Οικονομίας, σημειώνοντας ότι το κόμμα τάσσεται εναντίον νέας φορολόγησης. Στις συνθήκες της ακρίβειας και του πληθωρισμού, το κόμμα υποστηρίζει ότι «καμία νέα φορολογία δεν μπορεί να είναι επιλογή.

Σημειώνει ότι «πολιτική μας είναι η προσεκτική και λελογισμένη παραχώρηση φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών, που να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».

-Επιπλέον, βασική αρχή του κόμματος είναι οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε κάθε έκφανση της ζωής μας προς όφελος των πολιτών, αφού με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις «μπορούμε να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα».

Προωθεί ακόμη τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραδοσιακών και ισχυρών κλάδων της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η υγεία, αλλά εμμένει και στη συστηματική προσπάθεια για ανίχνευση και εντοπισμό νέων τομέων, που δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης των έκτακτων μέτρων, όπως αναφέρει, αλλά υπέρ της σταδιακής αντικατάστασης τους με πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις.

Εστιάζει επίσης σε περισσότερα κίνητρα για τη μεσαία τάξη, τις οικογένειες με παιδιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2)Ασφάλεια

Ο ΔΗΣΥ εισηγείται:

Την επένδυση περισσότερων πόρων από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ για τις αμυντικές τους δαπάνες και την ανάπτυξη κοινών υποδομών και πρωτοβουλιών για επίτευξη συνεργιών οικονομιών κλίμακας

– Τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας, την αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ικανότητας και την τεχνολογική της αναβάθμιση.

– Τη νομοθέτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για πρόληψη και αποτροπή του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα.

– Την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενίσχυση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). .

Μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ο ΔΗΣΥ εισηγείται  τη σύσταση Επιτρόπου για την «Ασφάλεια και την Άμυνα», ο οποίος θα συντονίζει καλύτερα τα θέματα άμυνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. και θα προωθεί τη συνεργασία. Στηρίζει παράλληλα τη δημιουργία «Συμβουλίου Άμυνας» με τους Υπουργούς Άμυνας των Κρατών-Μελών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, προωθεί αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας αντικατάσταση του «Ύπατου Εκπροσώπου», με «Υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.» καθώς και σύσταση ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας» αποτελούμενου από τους Αρχηγούς των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

3)Μεταναστευτικό

Στον κρίσιμο αυτό τομέα ο Δημοκρατικός Συναγερμός διεκδικεί:

-Ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων.

·-Κλειστές δομές φιλοξενίας για όσους η αίτηση απορρίπτεται.

– Ασφαλές καταφύγιο και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όσους η αίτηση εγκριθεί

·Άμεση αναχώρηση όσων η αίτηση απορρίπτεται.

·-Ειδικές ομάδες ελέγχου για εντοπισμό φαινομένων αδήλωτης εργασίας.

·Αποτελεσματικότερη φύλαξη των ακτών και της πράσινης γραμμής.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται, η Κύπρος μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τη μέγιστη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προωθώντας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

· Συμφωνίες επαναπατρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

· Άμεση επαναξιολόγηση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας Σύριων από ασφαλείς περιοχές.

· Επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου.

·Ίσο επιμερισμό ευθύνης και άμεση αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής.

· Προαναχωρησιακά κέντρα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στις χώρες προέλευσης.

Σημειώνεται ότι βασική θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι επίσης η αναβάθμιση της Frontex σε ένα αληθινό φρουρό συνόρων και ακτών, μέσω του τριπλασιασμού του προσωπικού της σε 30.000 άτομα, με υψηλότερο προϋπολογισμό για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και ενίσχυση των δυνατοτήτων της.

4)Κυπριακό

Μείζον εθνικό πρόβλημα παραμένει το Κυπριακό, με το κόμμα να σημειώνει ότι «θέση μας είναι ότι, όλοι οι θεσμοί οφείλουν να παραμένουν δεσμευμένοι στον διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να ασκήσουμε ουσιαστική πολιτική πίεση και αντίβαρο για αλλαγή πλεύσης από την απαράδεκτη και καταστροφική πρόταση Τουρκίας και Τατάρ για λύση δύο κρατών».

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεκδικούμε δυναμικά το δίκαιο για την πατρίδα μας, ια να εξασφαλίσουμε το μέλλον όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για να αναχαιτίσουμε τις Τουρκικές επιδιώξεις όπως αυτές εκφράζονται είτε στην Αμμόχωστο, είτε στην ΑΟΖ, είτε ακόμη και με ενέργειες που παραπέμπουν σε προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία», επισημαίνει το κόμμα, σημειώνοντας ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι η Κύπρος μας θα είναι ασφαλής όταν το κοινοτικό κεκτημένο θα ισχύει σε όλη την επικράτεια του νησιού».

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεσμεύεται στη στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Χωρίς ξένα στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών», επισημαίνεται καταληκτικά.

5)Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή για όλους

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η έγκαιρη εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα.

Ο ΔΗΣΥ επιθυμεί να συνεχίσει το μοντέλο ελεύθερης οικονομίας και κοινωνικού κράτους, που έχουμε στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για την κλιματική αλλαγή και τη ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι « ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και στη διαφάνεια».

Την ίδια στιγμή, κάνει λόγο για στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες. «Πρέπει να υλοποιήσουμε την Ένωση Κεφαλαιαγορών της Ε.Ε., η οποία θα προωθήσει περισσότερες, νέες και ταχύτερες επενδύσεις, στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι η επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής, προϋποθέτει επίσης τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εισαγωγή μηχανισμού ελέγχων, αναφορικά με την επιρροή για τις προεκτάσεις όλων των ευρωπαϊκών νομοθεσιών στην ανταγωνιστικότητα των Κρατών-Μελών.

Οσον αφορά τη γεωργία και την πράσινη μετάβαση ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για διάλογο μεταξύ των πλευρών ενώ υποστηρίζει ότι «η διαφύλαξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να γίνει με αντισταθμιστικά μέτρα και με μεταβατικές διατάξεις». Για το ΕΛΚ, όπως σημειώνεται, ο πρωτογενής τομέας έχει χαρακτηρισθεί ως τομέας στρατηγικής σημασίας.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, αναφέρεται ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων τρίτης ηλικίας που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, τη δια βίου μάθηση, τον ψηφιακό και οικονομικό καταρτισμό».

6)Η νεολαία  είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το αύριο

Η υποστήριξη στη στέγαση, η εξάλειψη της ανεργίας των νέων, οι ποιοτικές θέσεις εργασίας καθώς και η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν βασικούς πυλώνες που προτάσσει ο ΔΗΣΥ για τους νέους.

Στηρίζει, όπως αναφέρει, την επιχειρηματικότητα καθώς και την αναβάθμιση και αναπροσαρμογή των δεξιοτήτων (upskilling, reskilling) στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον με αυξημένο ανταγωνισμό εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην άρση όλων των φραγμών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο ελάχιστο.

Η απόκτηση μιας οικονομικά προσιτής στέγης αποτελεί βασική ανάγκη για τους νέους μας, υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πρόκλησης της οικονομικά προσιτής στέγης απαιτεί μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά, η οποία προωθεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένα κίνητρα καθώς και τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου απαιτείται».

«Πέραν των κινήτρων στους ιδιώτες κατασκευαστές, οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες φορολογικές πολιτικές, τις οποίες μπορούμε να διεκδικήσουμε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει.