Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Μανουέλ Ερνάντες- Σίλβα πιστεύει ότι κάθε μουσική που συγκινεί βαθιά είναι υπέροχη.

Με την πεποίθηση ότι η ηχητική ταυτότητα και η ηχητική πειθαρχία αποτελούν τους καθοριστικότερους παράγοντες για μια καλή ορχήστρα, ο σπουδαίος Βενεζουελανός αρχιμουσικός κυμάτισε την μπαγκέτα του μπροστά από σπουδαία μουσικά σύνολα ανά τον κόσμο: Συμφωνική Ορχήστρα Βιέννης, Ορχήστρα WDR της Ραδιοφωνίας της Κολωνίας, Συμφωνική Ισραήλ, Oρχήστρα Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Πράγας, Φιλαρμονική Σεούλ, Εθνική Ορχήστρα Μεξικού, Φιλαρμονική Μπουένος Άιρες, μεγάλες ορχήστρες της Ισπανίας κ.π.ά. Στην πρώτη του συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμπράττει με δύο καταξιωμένους βιρτουόζους συμπατριώτες του μουσικούς, τον τρομπετίστα και συνθέτη Πάτσο Φλόρες και τον κιθαρίστα Χεσούς «Πινγκουίνο» Γκονζάλες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απολαυστική 6η Συμφωνία του Σούμπερτ, καθώς επίσης δύο συνθέσεις του Φλόρες, ένα έργο του Εϊτόρ Βίλα- Λόμπος κι ένα ζωηρό ταγκό του Άστορ Πιατσόλα. Φέρνοντας στο νησί έναν αναζωογονητικό βενεζουελάνικο παλμό, ο Μανουέλ Ερνάντες- Σίλβα επισημαίνει ότι όπως σε μια κοινωνία, έτσι και σε μια ορχήστρα ο μόνος τρόπος να πετύχουμε την ιδανική ισορροπία είναι όταν ο κάθε ένας ακούει τον άλλον.

– Πώς συνομιλούν μεταξύ τους τα κομμάτια που απαρτίζουν αυτό το πρόγραμμα; Η μουσική βρίσκεται σε συνεχή διάλογο, ανεξάρτητα αν παίζεις μουσική από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Τόσο η μουσική του Σούμπερτ όσο και του Πάτσο Φλόρες είναι οικουμενική.

– Τι καθιστά τον Σούμπερτ μοναδικό; Ο Σούμπερτ ήταν βασικά συνθέτης τραγουδιών και ήθελε στο τέλος της ζωής του να γράψει μεγάλες συμφωνίες, κατά την παράδοση του Μπετόβεν. Μπορείτε να ανατρέξετε στην επιστολή του προς τον φίλο του τον Κουπελβίζερ, το 1824. Πέρα απ’ αυτό, νομίζω ότι η βαθιά μελωδική αίσθηση καθιστά τη μουσική του Σούμπερτ μοναδική.

– Τι σας γοητεύει περισσότερο στην 6η Συμφωνία του; Η ομορφιά κι ο πλούτος στο πλαίσιο μιας απλής δομής. Μετά από μια μεγαλειώδη εισαγωγή, η 1η κίνηση οδηγείται αμέσως σ’ ένα πολύ ορμητικό αλέγκρο, με μεγάλη ποικιλία και αντιθέσεις ηχοχρωμάτων, ξεκινώντας από το σύνολο των πνευστών και φτάνοντας στα έγχορδα. Η 2η κίνηση ξεκινά σχεδόν «αλά Χάιντν», με μια πολύ φιλική και γλυκιά μελωδία που θα διακοπεί απότομα από ένα μέρος με τρίηχα σε φορτίσιμο, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη αντίθεση. Η 3η κίνηση είναι το πρώτο σκέρτσο που έγραψε υιοθετώντας την πρακτική και το στυλ του Μπετόβεν. Σ’ αυτή την κίνηση διαφαίνεται η αναζήτηση από τον Σούμπερτ του δικού του μονοπατιού. Η Συμφωνία τελειώνει μ’ ένα χαρούμενο θέμα, όπως το «τικ-τακ» του ρολογιού και μετά από μια σειρά από μετατροπές καταλήγει σ’ ένα λαμπρό και νικηφόρο τέλος. Αυτή είναι η σπουδαία «Μικρή» 6η Συμφωνία του Σούμπερτ.

– Ποιους παράγοντες θεωρείτε καθοριστικούς σε μια καλή ορχήστρα; Την ηχητική ταυτότητα και την ηχητική πειθαρχία. Κάθε ορχήστρα πρέπει να αναγνωρίζεται από τον δικό της ήχο. Αυτή πρέπει να είναι και η πρόκληση για κάθε αρχιμουσικό. Το να ακούει ο ένας τον άλλον είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς σ’ αυτόν τον στόχο. Ο ήχος είναι σαν ένα κομμάτι ξύλο: αν θέλεις να δημιουργήσεις ομορφιά, πρέπει να το λαξεύσεις.

– Ποια είναι η άποψή σας για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου; Αυτή θα είναι η πρώτη μου εμπειρία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με την ιδιότητα του προσκεκλημένου μαέστρου, αλλά είμαι πολύ ευγνώμων και ενθουσιώδης γι’ αυτήν την επίσκεψη κι είμαι σίγουρος ότι το ακροατήριο θα απολαύσει την ορχήστρα και τους δύο υπέροχους σολίστ, τον Πάτσο Φλόρες και τον Χεσούς Γκονζάλες.

– Όταν στέκεστε στο πόντιουμ, θεωρείτε σημαντικότερο να πείσετε τους ανθρώπους βρίσκονται μπροστά σας ή αυτούς που βρίσκονται πίσω σας; Νομίζω και τις δύο πλευρές. Πάντως, όταν ποντάρεις στην αριστεία, πιθανότατα θα πείθεις όλο και περισσότερο τον καθένα. 

– Ο καλός μαέστρος πρέπει να επιβάλλεται ή να σαγηνεύει; Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκε να είστε τυραννικός; Ο καλός μαέστρος πείθει, ο καλός μαέστρος ξέρει πώς να φέρει τη μουσική του σκέψη σε μια δυναμική και ακριβή πρόβα. Ο καλός μαέστρος δεν χρειάζεται να είναι τυραννικός. Ο σεβασμός και το κύρος είναι τα μόνα που χρειάζεται. Το κύρος είναι κάτι που αξίζεις, δεν μπορείς να το αγοράσεις· ή το έχεις ή δεν το έχεις.

– Τι κάνει σπουδαίο ένα μουσικό κομμάτι; Αυτή είναι μια απίστευτα δύσκολη ερώτηση. Γνωρίζετε γιατί η 5η του Μπετόβεν είναι τόσο σπουδαία; Πιστεύω επειδή είναι καθολικά αποδεκτή. Για μένα, κάθε μουσική που με συγκινεί βαθιά είναι υπέροχη.

– Ποιο είναι το κοντινότερο σε μια τέλεια συναυλία; Δεν υπάρχει… Αν στο τέλος βγούμε όλοι αλώβητοι, τότε είμαι πολύ χαρούμενος.

– Πώς επιτυγχάνει κανείς την ιδανική ισορροπία μεταξύ ατομικής και ομαδικής επίδοσης; Με καθαρές ιδέες και ανοιχτά αυτιά. Η δουλειά μου ως μαέστρος θα ήταν απλά αδύνατη αν δεν είχα μαζί μου καλούς ανθρώπους, καλές μονάδες και για να φτάσω στην ιδανική ισορροπία, όπως ανέφερα και πριν, είναι απαραίτητο σε μια ορχήστρα κάθε μουσικός ν’ ακούει τον άλλον. Δέσμευση, σεβασμός και πειθαρχία· αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά.

INFO «Μεγάλοι ερμηνευτές», 12/10 Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 25377277, soldouttickets.com.cy 13/10 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8.30μ.μ. cyso.org.cy 

Ελεύθερα, 9.10.2022