Τζαζ με θέα το ηλιοβασίλεμα στην Γιαλιά

Ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, το Paradise Jazz Festival, που πραγματοποιείται στον όμορφο χώρο του Val’s Place στο γραφικό χωριό Γιαλιά Πάφου. Το πρόγραμμα ξεκινά και πάλι στις 9.30μ.μ. μ’ ένα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια των Workin’ Trio, μια μπάντα που δημιουργήθηκε το 2020. Η μουσική τους προέρχεται από εκρηκτικούς σουίνγκ ρυθμούς αναμιγμένους με στοιχεία παρμένα από γκόσπελ, νιού ορλίνς και μπουγκαλού. Ο συνδυασμός σαξοφώνου, οργάνου και τυμπάνων δίνει ένα μοναδικό ήχο στη μπάντα. Στόχος του τρίο είναι να «ξεθάψει» λιγότερο προβεβλημένα κομμάτια των δεκαετιών του ’40, ’50 και 60’, όπως και να συνθέσει μουσική στα ίδια πλαίσια. Με την επέκταση της μπάντας σε κουαρτέτο και τη πρόσθεση του δεύτερου τενόρου σαξοφώνου, θα εκτελέσουν -επιπρόσθετα- συνθέσεις που έγιναν γνωστές από την τζαζ παράδοση της «μάχης» δύο τενόρων. Το τρίο αποτελείται από τους Χάρη Ιωάννου στο σαξόφωνο, Χρήστο Γερολατσίτη στο όργανο, Μάριο Σπύρου στα ντραμς, ενώ για την περίπτωση προστίθεται το δεύτερο σαξόφωνο με τον Μάριο Χαραλάμπους.

Οι επόμενοι επισκέπτες είναι οι The Visitors. Αρχικά συγκροτήθηκαν ως τρίο από τον Χρήστο Γερολατσίτη στα πλήκτρα, τον Ανδρέα Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Γιώργο Κούλα στα τύμπανα, αλλά πρόσφατα με την προσθήκη του Γιώργου Κρασίδη στα σαξόφωνα μεταμορφώθηκε σε κουαρτέτο και απέκτησε το τελικό του όνομα. Εκτός από τις πρωτότυπες συνθέσεις, ερμηνεύουν κομμάτια από γνωστούς συνθέτες της funk και της τζαζ μουσικής, όπως ο Χέρμπι Χάνκοκ, ο Γούντι Χέρμαν κ.ά. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ο τόνος και η ατμόσφαιρα όπου μουσικοί και κοινό να περάσουν όμορφα.

Η βραδιά και το φεστιβάλ θα τελειώσουν μ’ ένα ακόμα καθιερωμένο πια Jam Session από τους Cyprus Jazz Musicians κι ίσως άλλους απρόσμενους επισκέπτες που θα είναι κάπου κοντά, για να γιορτάσουν μια υπέροχη τζαζ συνάντηση.

Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια μόνο στην πόρτα τη νύχτα της εκδήλωσης, αλλά πρέπει απαραίτητα να κάνετε τις κρατήσεις σας μέσω email ([email protected]), μέσω μηνύματος στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook ή να στείλετε μήνυμα στο 97747327.

Γιαλιά, Val’s Place, 9.30μ.μ., τηλ. 97747327

«Λευκή Επανάσταση»

Η ταινία «Λευκή Επανάσταση» του Γκρίμουρ Χακόναρσον προβάλλεται απόψε στο πλαίσιο του Μαραθώνιου Θερινών Προβολών. Σε μια μικρή αγροτική κοινότητα της Ισλανδίας, μια πεισματάρα γαλακτοπαραγωγός γίνεται το μαύρο πρόβατο όταν επαναστατεί ενάντια στον διεφθαρμένο και πανίσχυρο τοπικό συνεταιρισμό. Από τον δημιουργό του εντυπωσιακού «Δεσμοί Αίματος», μια σπονδή στην χειραφέτηση, όχι μόνο την φυλετική αλλά κι εκείνη που απαιτεί να ορθώνεις πολιτικό ανάστημα απέναντι σε εκείνους που σε απομυζούν. Το εκλεκτό του πράγματος όμως ανάγεται στην σκανδιναβική ατμόσφαιρα του «ισλανδικού θαύματος», που διαποτίζει την ταινία με αυτό το μοναδικό ανάλαφρο κράμα κωμωδίας και δράματος.

Λευκωσία, Κινηματοθέατρο Κωνστάντια, 9μ.μ. 99469027

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (22479600). «Past- Forward» έκθεση του αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου. Μέχρι 2/10

ΛΕΜΕΣΟΣ

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη (25367700). Ομαδική έκθεση «1821: Συλλογικές Μνήμες». Μέχρι 25/9.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας (24 658848). Έκθεση Έφης Σαββίδη. Μέχρι 4/9.

ΣΙΝΕΜΑ

Suicide Squad, Red Shoes and the Seven Dwarfs, Black Widow, Jungle Cruise, Fast and Furius 9, Spirit Untamed, Fate Grand, Rifkin’s Festival, Dreambuilders, Free Guy, Luca.

K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime, The Mall, Nicosia Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου – τηλ. 77778383, RIO Nicosia Mall, Λεμεσού – τηλ. 25871410.