Στους φιναλίστ των φετινών Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, στην κατηγορία «Καλύτερη Νέα Αρχιτεκτονική σε Υφιστάμενο Κτήριο» συγκαταλέγεται τo Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής στα Λιβάδια, όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.
Το μουσείο σχεδίασε η Κύπρια αρχιτέκτονας Ελεονόρα Αντωνιάδου (SUPERSIDE STUDIO).
Το ιδιαίτερο αυτό μουσείο που επιμελήθηκε ο Ιωσήφ Χατζήκυριακος, δημιουργήθηκε για σκοπούς προβολής της τέχνης της καλαθοπλεκτικής στα Λιβάδια, σε συνέχεια της συμπερίληψής της στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, ο ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε ο DOMa το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, συγκέντρωσαν 204 συμμετοχές.
Στη διοργάνωση είχαν την ευκαιρία συμμετοχής αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες του σχεδιασμού (αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Τα έργα και οι μελέτες όλων των φιναλίστ θα παρουσιαστούν εκτενώς στην έκδοση «Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021». Σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν ένα Βραβείο και δύο Έπαινοι (πλην της κατηγορίας Βραβεία Συναδέλφων, όπου θα απονεμηθεί από ένα Βραβείο). Η ανακοίνωσή τους θα γίνει στην τελετή απονομής, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη /Πειραιώς 138.
Το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Λιβαδιών και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο 2016, με σκοπό τη διαφύλαξη της μνήμης των ανθρώπων της κοινότητας που αφορά τη χρήση και επεξεργασία του καλαμιού.
Το 2015 η τέχνη της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής καταγράφηκε και συμπεριλήφθηκε, στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ώς παραδοσιακή τέχνη των Λιβαδιών. Σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου, ήταν η ανάδειξη τοπικού προϊόντος των Λιβαδιών καθώς και η προστασία της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής.
Το εσωτερικό του Μουσείου είναι κατασκευασμένο απο καλάμια που φυτρώνουν στα Λιβάδια, ξακουστά για τους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής τους τελευταίους αιώνες.
Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε «Παράθυρα Μνήμης» που ανοίγουν στον κόσμο της τέχνης και της χρήσης του καλαμιού. Η μοντέρνα απόδοση των παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής στον χώρο και η νέα εκθεσιακή αντιμετώπιση προκαλούν το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη και του διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Τα καλαμουργικά εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν, καλάθια διαφόρων χρήσεων και τεχνικών κατασκευής, καλαμωτή, ψαθαρκά, μουσικά όργανα, εργαλεία επεξεργασίας του καλαμιού, ιστορικο-φωτογραφικό υλικό και μικρού μήκους ταινίες που αποτυπώνουν την ανθρώπινη παρέμβαση στο καλάμι και τις τεχνικές δημιουργίας των προϊόντων.
Το μουσείο περιλαμβάνει: Εκπαιδευτικό κέντρο, πωλητήριο και χώρο στάθμευσης.
Ραντεβού για επίδειξη κατασκευής απο καλαθοπλέκτες στο τηλέφωνο +357 24633388 (ώρες γραφείου).