Βλάσφημη θεωρεί η πατριωτική-Ορθόδοξη παράταξη Νίκη την αφίσα του ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά».

Μετά από δυο ταινίες μυθοπλασίας, η σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου υπογράφει ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Αδέσποτα Κορμιά» («Stray Bodies»), που ήδη έχει κερδίσει το φεστιβαλικό ενδιαφέρον μια κι επιλέχθηκε για να διαγωνιστεί, μέσα στον Μάρτιο, στο περίοπτης θέσης CPH:DOX της Κοπεγχάγης και στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες.

Η βραβευμένη σκηνοθέτρια υπογράφει μία μεγάλου μήκους ταινία ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη σωματική αυτονομία στη σύγχρονη Ευρώπη. Το φιλμ ακολουθεί τρεις Ευρωπαίες γυναίκες που αναζητούν, στην Ενωμένη Ευρώπη, τρόπους να εκπληρώσουν την επιθυμία για αυτοδιάθεση, συγκεκριμένα για την άμβλωση και την τεχνητή γονιμοποίηση.

Για την αφίσα της ταινίας επιλέχθηκε μια γυναίκα εσταυρωμένη με σώμα πληγωμένο που κυοφορεί.

Αυτό φαίνεται πως προκάλεσε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της ακροδεξιάς ΝΙΚΗΣ. Συγκεκριμένα ο βουλευτής Κομνηνός Δελβερούδης απεύθυνε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για το «Ντοκιμαντέρ ‘Αδέσποτα Κορμιά’, το οποίο συμμετέχει στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιεί αφίσα, που βλασφημεί ιερά σύμβολα και πρόσωπα της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως», χαρακτηρίζοντας την αφίσα «βλάσφημη και προσβλητική προς τα χρηστά ήθη» kai απαιτώντας την επαναφορά των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος.

Μετά το κατέβασμα της ροζ σημαίας, του ακτιβιστικού κατά της έμφυλης βίας έργου της Γεωργίας Λάλε από το Προξενείο της Νέας Υόρκης, το κόμμα καταπιάστηκε με τον ομοφυλοφιλικό έρωτα του Μεγαλέξανδρου στο «Alexander: The Making of a God» στο Netflix. Σ’ εκείνη την επίκαιρη ερώτηση, η Υπουργός απάντησε με τρόπο που μάλλον δεν θα προκαλούσε άλλη ερώτηση: «Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκεί λογοκρισία στην τέχνη. Δεν προβαίνει σε πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δίωξη ή την απαγόρευσή της. Δεν χειραγωγεί, δεν περιορίζει, δεν ελέγχει τη διάδοση πληροφοριών και ιδεών, ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά. Η λογοκρισία, κύριε Πρόεδρε, καταλύει τη δημιουργία θέτοντας ζητήματα περιεχομένου και ουσίας. Η λογοκρισία αποτελεί ίδιον αυταρχικών καθεστώτων.»

Η επίσημη απάντηση από την πλευρά της σκηνοθέτριας:

«Τα “Αδέσποτα Κορμιά” είναι μία μεγάλου μήκους ταινία ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη σωματική αυτονομία στη σύγχρονη Ευρώπη. Η εικαστική πρόταση της δημιουργικής ομάδας για την αφίσα της ταινίας είναι ένα γυναικείο σώμα, έτοιμο να φέρει στον κόσμο μια ζωή, μα ταυτόχρονα ένα σώμα πληγωμένο και καταδικασμένο σε θάνατο.

Αυτή η αντίφαση συμπυκνώνει εικαστικά την αντίφαση του σύγχρονου δυτικού κόσμου ως προς την αντιμετώπιση βασικών ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή η αντίφαση, η συνθήκη στην οποία επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς, είναι η αφορμή και ο λόγος ύπαρξης της ίδιας της ταινίας.

Καμία ανάγκη για πρόκληση, καμία βλασφημία – τι σημαίνει άλλωστε αυτό; – μόνο η ανάγκη προάσπισης έκφρασης, αυτονομίας και αυτοδιάθεσης. Αν αυτά είχαν διασφαλιστεί ως δεδομένα, η ταινία αυτή μπορεί να μην υπήρχε, σίγουρα πάντως δεν θα υπήρχε η προσπάθεια να λογοκριθεί η αφίσα της».

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε αυτόκλητους ιεροεξεταστές

Η τέχνη δεν μπορεί να απειλείται από αυτόκλητους ιεροεξεταστές» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αντίδραση του κόμματος του Δημήτρη Νατσιού για την αφίσα. «Ένας αυτόκλητος ιεροεξεταστής του κόμματος “Νίκη” απαίτησε, μέσω κοινοβουλευτικής επίκαιρης ερώτησης του, να τιμωρηθεί ως “βλάσφημο” το ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” της Ελίνας Ψύκου. Ευτυχώς, κανένας τέτοιος σκοταδισμός δεν μπορεί να αγγίξει την κοινωνία μας και κυρίως δεν μπορεί να κλονίσει τις δημοκρατικές ελευθερίες μας. Εμείς σε αυτούς τους κυρίους και στον μεσαίωνα που εκπροσωπούν απαντάμε ότι καλούμε τον κόσμο να είμαστε όλοι στην προβολή του ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, για να υψώσουμε ασπίδα δημοκρατίας απέναντι στις επικίνδυνες απόψεις τους» τονίζει η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα.

Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία τριών γυναικών και η σύνοψη αναφέρει: «Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δεν θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα «Αδέσποτα Κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο».

Με πληροφορίες από flix.gr, documentonews.gr και skai.gr