Συνέχισε τις βραβεύσεις του και εκτός Κύπρου το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών με το ντοκιμαντέρ του «Μνήμης Αντίσκηνο», που κέρδισε το 1ο Βραβείο της Camera Zizanio στο Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό Τμήμα στην Ηλικιακή Κατηγορία 13-16 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ολυμπίας, για Παιδιά και Νέους.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώθηκε στον Πύργο Ηλείας από τις 4 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Το ντοκιμαντέρ είχε τιμηθεί με το 1ο Βραβείο και στην Κύπρο, στο AEI Film Festival, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Tο ντοκιμαντέρ «Μνήμης Αντίσκηνο», δημιουργήθηκε από μαθητές του Περιφεριακού Λυκείου Λιβαδιών Λάρνακας, στα πλαίσια του 6ου κύκλου των κινηματογραφικών εργαστηρίων ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ και είχε επιλεγεί από το Φεστιβάλ Ολυμπίας για να προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό του Τμήμα.

Την καθοδήγηση των μαθητών που εργάστηκαν για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, είχαν οι φιλόλογοι Δέσπω Γιαννάκη και Νάσια Κωνσταντινίδου. Οι ταλαντούχοι μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών, συν-δημιουργοί της ταινίας, Δαμιανός Κατσιαντώνης, Γιώργος Κκαΐλης, Ειρήνη Μώρου, Δέσποινα Σιναπίδη, Μαρίνα Τοσουνίδου, Έλενα Αδάμου και Αγγέλα Γιλμάζ, εκπροσωπήθηκαν στον Πύργο Ηλείας, από τη συμμμαθήτριά τους Ειρήνη Χριστοφή από την Άχνα.

Σύμφωνα με την ομάδα των δημιουργών του «Μνήμης Αντίσκηνο», το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη. Μηνύματα που δεν αφορούν μόνο την Κύπρο -τη διαιρεμένη και υπό τουρκική κατοχή μέχρι σήμερα- αλλά για όλους τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν εξαιτίας των πολέμων.

Αυτό συμβολίζει και το γλυπτό αντίσκηνο του καλλιτέχνη Πάμπου Μίχλη στο Δασάκι Άχνας που ήταν και το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ. Το έργο του Μίχλη είναι τοποθετημένο εκεί όπου από το καλοκαίρι του 1974 στήθηκαν αντίσκηνα για χιλιάδες εκτοπισμένους μετά την τουρκική εισβολή και το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία της ταινίας τεκμηρίωσης.

Εξάλλου, δύο μαθήτριες από την Κύπρο, η Ειρήνη Χριστοφή απο το Λύκειο Λιβαδιών (Α’ Βραβείο ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ 2023) και η Εμμέλεια Χατζηαράπη από το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’, Δασούπολης (Β’ Βραβείο ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ 2023), κατα τη διάρκεια της εβδομάδας 4-8 Δεκεμβρίου εργάστηκαν για το Mythos Project, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας, σε πολυεθνικές ομάδες υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών δημιουργίας ταινιών από Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να μάθουν, να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους και να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν παρουσιάστηκαν στο κοινό το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Τις μαθήτριες συνόδευσε η φιλόλογος Δέσπω Γιαννάκη.

Στόχος του Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι να ενισχύει την ήδη δραστήρια κοινότητα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ειδικοί, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio), Ζήνα Λεύκου (Πολιτιστική διαχειρίστρια, σχεδιασμός και διαχείριση προγραμμάτων κινηματογραφικής παιδείας), Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΕΔΙΠ, Παιδαγωγική του Κινηματογράφου, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, ΕΑΠ) Γιώργος Σπύρου (υπεύθυνος προγράμματος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας) και ο Σταύρος Παπαγεωργίου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival), που είχε την ευθύνη για τα εργαστήρια προετοιμασίας, μέσω της Δράσης ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (AspNet). Η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης δρ Κατερίνα Βλαδιμήρου, εθνική συντονίστρια του Δικτύου, στήριξε τη κυπριακή αποστολή/συμμετοχή στο Φεστιβάλ   Ολυμπίας – Camera Zizanio.

Όπως είναι ήδη γνωστό, περασμένο Νοέμβριο άρχισαν τα κινηματογραφικά εργαστήρια του προγράμματος ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για την παραγωγή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από μαθητές και φοιτητές, που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI AUDIOVISUAL FORUM Κύπρου.

Ο φετινός είναι ο έβδομος κύκλος των Κινηματογραφικών Εργαστηρίων ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, γεγονός που αποδεικνύει την ανοδική πορεία του θεσμού, ο οποίος συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας στην Κύπρο. Απόδειξη είναι και το γεγονός ότι φέτος συμμετέχουν 28 μαθητικές ομάδες από 25  σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και δύο φοιτητικές (από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου).

* Στην κεντρική φωτογραφία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του AEI Film Festival Κύπρου, Σταύρος Παπαγεωργίου, η καθηγήτρια Δέσπω Γιαννάκη και οι μαθήτριες Ειρήνη Χριστοφή και Εμμέλεια Χατζηαράπη, κατά τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.