Την ίδρυση και τη δυναμική εξέλιξη του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών «Μυρσίνη Ζορμπά» του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, του μεγαλύτερου της Ευρώπης κι ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, παρουσίασε στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Sapienza Χρήστος Μπιντούδης. 

Ο Χρήστος Μπιντούδης βρέθηκε στην Κύπρο ως προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Κέντρου «Μιχάλης Πιερής» και του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου για να δώσει μια περιεκτική εικόνα της πλούσιας ερευνητικής και εκδοτικής δράσης του Εργαστηρίου «Μυρσίνη Ζορμπά», η οποία διαμορφώνει την εικόνα μιας πραγματικής κοιτίδας νεοελληνικών σπουδών και σύγχρονης έρευνας στη Ρώμη.

Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής»- Αρχοντικό Αξιοθέας και σ’ αυτή έγινε αναφορά στη συμμετοχή σε διατμηματικά και διεπιστημονικά προγράμματα, τη δημιουργία αρχείων με σημαντική αξία για τις νεοελληνικές σπουδές και τη μελέτη των ελληνο- ιταλικών πολιτιστικών σχέσεων, τη συνεργασία με ιταλικούς εκδοτικούς οίκους για την ανάδειξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας μέσω της μετάφρασης, την αξιοποίηση, με ευρηματικότητα και ζήλο, της κάθε ευκαιρίας που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο της Ιταλίας, αλλά και το διαχρονικό ενδιαφέρον των Ιταλών για την Ελληνική Γραμματεία και την προσέλκυση νέων φοιτητών και ερευνητών.  

Ο ομιλητής αναφέρθηκε με λεπτά αισθηματικό τρόπο στη γνωριμία του με τον αείμνηστο Μιχάλη Πιερή, εκφράζοντας τη βαθύτατη εκτίμηση για το θεμελιακό έργο και την προσωπικότητά του. Ως φόρο τιμής και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Χρίστος Μπιντούδης απέδωσε στον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Στάθη Παπαροδίτη ένα τομίδιο με κείμενα του Τζάκομο Λεοπάρντι, το οποίο ήταν δώρο που είχε λάβει από τον Μ. Πιερή όταν ως διδακτορικός –τότε- φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Sapienza εκπονούσε διατριβή για τον Λεοπάρντι. To βιβλίο φυλάσσεται πλέον στο αρχείο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Η ομιλία του Χρήστου Μπιντούδη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ΠΚ και εντάχθηκε στο πλαίσιο των επιστημονικών συναντήσεων του μεταπτυχιακού προγράμματος νεοελληνικής φιλολογίας του Τμήματος.

«Ήταν τιμή και χαρά μου να βρεθώ σ’ αυτόν τον πανέμορφο χώρο που δημιούργησε ο Μιχάλης Πιερής και που το ίχνος του θα παραμείνει ανεξίτηλο και μέσα από το σημαντικό έργο που ο ίδιος έκανε, αλλά και μέσα από τους ανθρώπους που επάξια συνεχίζουν τη δουλειά του με προγράμματα και δράσεις εξαιρετικής επιστημονικής και πολιτισμικής αξίας και ενδιαφέροντος» δήλωσε ο ίδιος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 

Το Εργαστήρι Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza εγκαινιάστηκε το 2019 και λειτουργεί παράλληλα με τη διδακτική δραστηριότητα της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που προσφέρει μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και γλωσσολογίας, λογοτεχνίας, μετάφρασης και πολιτισμού, σε προ- και μετα-πτυχιακό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στο πρόγραμμα σπουδών μάθημα που αφορά την κυπριακή λογοτεχνία.