Περί τα τέλη του 2024 θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά στο Καθεστώς του Καλλιτέχνη, όπως εκτίμησε η Υφυπουργός Πολιτισμού κατά τις συναντήσεις της με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Μάριο Κάρογιαν. 

Η Λίνα Κασσιανίδου πραγματοποίησε συναντήσεις την Τετάρτη με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, αντίστοιχα, στα γραφεία των κομμάτων, στο πλαίσιο σειράς επαφών της με κόμματα.

Απευθυνόμενη στον Ν. Παπαδόπουλο, η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι βασίζεται πάνω του για στήριξη σε όλα τα θέματα, τα νέα νομοσχέδια τις νέες υποδομές και για να αντληθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και από την κρατική χορηγία, για να στηριχθούν οι άνθρωποι και οι φορείς του Πολιτισμού.

Η Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τροχοδρομούνται προγράμματα για τη στήριξη της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του τόπου μας.

Η ίδια υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη έγιναν σημαντικά βήματα για την προώθηση των στόχων της διακυβέρνησης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο στο πρόγραμμα διακυβέρνησής, ενώ μαζί τους θα τεθούν και νέοι στόχοι για να στηρίξουν τον τομέα του Πολιτισμού.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η Λίνα Κασσιανίδου είπε ότι αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της οικονομικής μελέτης από το Υπουργείο Οικονομικών. Ακολούθως θα γίνει ο απαιτούμενος νομοτεχνικός έλεγχος, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κι έπειτα θα πάει στη Βουλή. Εξέφρασε δε την ελπίδα να ψηφιστεί εντός του 2024, αφού «είναι κάτι που ζητούν οι άνθρωποι του Πολιτισμού χρόνια και τούς το οφείλουμε».

Στη στόχευση του Υφυπουργείου Πολιτισμού να καταστεί ο πολιτισμός μοχλός ανάπτυξης, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Πολιτισμού κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. 

Σε ό,τι αφορά στον τομέα του θεάτρου, η Λ. Κασσιανίδου μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων. Αναφορικά με το Σχέδιο Θυμέλη, ανάφερε ότι το Υφυπουργείο έχει προβεί σε αλλαγές, στη βάση των εισηγήσεων που έχουν προκύψει από τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το προηγούμενο διάστημα. Ενημέρωσε πως το Σχέδιο Θυμέλη για το β΄εξάμηνο του 2024 θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα με στόχο να προκηρυχθεί περί τα μέσα του Μάρτη. Διαβεβαίωσε, περαιτέρω, τη βούληση του Υφυπουργείου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ολιστικό σχεδιασμό, ο οποίος να στοχεύει στη βιωσιμότητα και αειφορία του χώρου του θεάτρου.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Υφυπουργείου για εισαγωγή φορολογικών μέτρων στη βάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνών, και κυρίως μέτρα προώθησης για στήριξη του τομέα της μουσικής, όπως επίσης και το θέμα που αφορά στην αναθεώρηση των σχεδίων που σχετίζονται με τα κίνητρα που παραχωρούνται στα ιδιωτικά μουσεία με στόχο τη βιωσιμότητά τους.

Στις δικές του δηλώσεις ο Νικόλας Παπαδόπουλος σχολίασε πως το γεγονός ότι ο Πολιτισμός δεν μπήκε ως κεφάλαιο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον και στην επόμενη προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιδιωχθεί να προστεθούν κονδύλια για τον Πολιτισμό για την Κύπρο.

Ο Μάριος Καρογιάν διαβεβαίωσε πως η Παράταξή του θα συμβάλει στην προσπάθεια να γίνουν τα σωστά βήματα για επίτευξη των στόχων της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη στον τομέα του Πολιτισμού.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού τις επόμενες ημέρες θα έχει επαφές και με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία μετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που χειρίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υφυπουργείου Πολιτισμού.