Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος για τα 48χρονα του ΔΗΚΟ και είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή το πρωί στη Λευκωσία, δεν είναι απλά συμβολική.

Θέλει να στείλει και κάποια συγκεκριμένα μηνύματα που αφορούν τη σχέση των δύο πλευρών και τη συνεργασία τους. Μία εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται χρονικά λιγότερο από ένα μήνα πριν το άνοιγμα της κάλπης για τις ευρωεκλογές και είναι λογικό, να έχει πρωτίστως προεκλογικό χαρακτήρα.

Η μάχη της 9ης Ιουνίου είναι ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο σε κομματικό επίπεδο για το ΔΗΚΟ, όσο και σε προσωπικό επίπεδο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το αποτέλεσμα θα μπει στην μέγγενη των ερμηνειών για την επομένη μέρα στο ΔΗΚΟ και τις επιλογές που έγιναν. Η απόφαση για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές του 2023 ήταν ασφαλώς καθοριστική στην πορεία των επιλογών που έγιναν από το ΔΗΚΟ.

Η εξέλιξη της σχέσης των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συμπολίτευσης είναι ένα ζήτημα που δοκιμάζεται από διάφορες αφορμές και γεγονότα. Η φθορά μπορεί να είναι εκατέρωθεν, ωστόσο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το βάρος είναι πάνω στο Νικόλα Παπαδόπουλο που καλείται να οδηγήσει το ΔΗΚΟ σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρίνεται ως μάχη επιβίωσης.

Από την άλλη, ούτε για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα λειτουργούσε θετικά η καταγραφή απώλειας ποσοστών για το ΔΗΚΟ, η οποία να ερμηνευόταν ως φθορά στην στήριξη που παρέχει στην Κυβέρνηση του.

Με απλά λόγια, είναι η ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να ανταποδώσει τη στήριξη που έλαβε τόσο προεκλογικά από το ΔΗΚΟ, αλλά και μετεκλογικά, επιχειρώντας να αποκομίσει και ίδιος κέρδος από τα επινίκια. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις δημόσιες τοποθετήσεις του ήταν πάντα υποστηρικτικός προς το κυβερνητικό έργο, ακόμα και για θέματα που η Κυβέρνηση δεχόταν σκληρή κριτική πανταχόθεν.

Πέραν όμως αυτού, το ΔΗΚΟ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης και άρα και ο βασικός πυλώνας στήριξης της. Είναι το κόμμα πάνω στο οποίο μπορούν να χτιστούν κοινοβουλευτικές συνεργασίες αναλαμβάνοντας ρόλο πρωταγωνιστή και ρυθμιστή. Λόγω επίσης και της κοινοβουλευτικές εμπειρίας του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην Βουλή για προώθηση των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Με αυτά τα δεδομένα στην εξίσωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν θα παρευρεθεί απλά στην εκδήλωση αλλά θα είναι, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, οι μόνοι ομιλητές της εκδήλωσης και αυτό από μόνο του, έχει ένα ισχυρό συμβολισμό.

Από κομματικής πλευράς ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα της σημασίας που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδίδει στη σχέση του με τον μεγαλύτερη εταίρο της διακυβέρνησης. Χωρίς να παραβαίνει τη δέσμευση του ότι μένει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει μια χειρονομία που συμβολίζει την επιθυμία του να πάει καλά στην κάλπη το ΔΗΚΟ.

Πέραν αυτού, η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη και αρκετών μελών της Κυβέρνησης που αναμένεται να παρευρεθούν στην εκδήλωση, θέλει να στείλει και ένα μήνυμα προς το συναγερμικό ακροατήριο, σύμφωνα και κύκλους του ΔΗΚΟ.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η θέση, η οποία εκφράστηκε κυρίως από τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι στις Ευρωεκλογές, ψήφος στον ΔΗΣΥ αποτελεί μομφή στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, έχει αυξήσει τη διαρροή προς ΕΛΑΜ συναγερμικών που ψήφισαν Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όπως σημειώνουν, για τον Πρόεδρο αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη και θέλει, να στείλει μήνυμα προς αυτό το ακροατήριο συναγερμικών.

Επιπλέον όμως, η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση, θα είναι η πιο σαφής εκδήλωση σεβασμού προς τον κόσμο και τα στελέχη του ΔΗΚΟ, λόγω παρεξηγήσεων που μπορεί να προέκυψαν στη σχέση του κόμματος με το Προεδρικό. Δηκοϊκοί κύκλοι επισημαίνουν ακόμα ότι η παρουσία Χριστοδουλίδη θα είναι ένα τρόπος να κλείσει το κεφάλαιο, που επιχειρούν προεκλογικά, να ανοίξουν κάποιοι για δήθεν σύννεφα στις σχέσεις του Προέδρου με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι από το περιβάλλον του ΔΗΚΟ, υποδεικνύουν ότι παρά τη συμμετοχή του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιλέγει με την παρουσία και την ομιλία του, σαφέστατα να στηρίξει το ΔΗΚΟ, το οποίο έχει παρουσία στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.