Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Πολωνίας (JU) ανακάλυψαν αρχαίο ημερολόγιο ιθαγενών της Αμερικής στον αρχαιολογικό χώρο Castle Rock Pueblo στο δυτικό Κολοράντο που φιλοξενεί τα απομεινάρια ενός αρχαίου οικισμού.

Ενώ τα παλαιότερα πετρογλυφικά που βρέθηκαν χρονολογούνται ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ., οι ερευνητές της JU βρήκαν έργα σε μη μελετημένα πάνελ βράχου που δημιουργήθηκαν τον 13ο αιώνα, όταν η τοποθεσία ήταν στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς της. 

Ο επικεφαλής της πολωνικής ερευνητικής ομάδας, Ράντοσλαβ Παλόνκα, θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι η απαρχή μιας νέας διαδικασίας ανακάλυψης, που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής στη χαρτογράφηση και συνεργασία με τοπικές κοινότητες αυτόχθονων για την καλύτερη κατανόηση της περιοχής.

Το Castle Rock είναι το μεγαλύτερο χωριό μέσα σε ένα εκτεταμένο συγκρότημα αρχαίων οικισμών στο Εθνικό Πάρκο Μέσα Βέρντε του Κολοράντο. Τα χωριά, λαξευμένα σε βράχους στα πολλά φαράγγια της περιοχής, είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού των Πουέμπλο που άκμασε τον 12ο και τον 13ο αιώνα. 

Μετά από περισσότερα από 1000 χρόνια κατοίκησης στην περιοχή, οι λαοί Πουέμπλο ανέπτυξαν προηγμένες τεχνικές αρχιτεκτονικής, συνδυάζοντας περίπλοκα ορθογώνια δωμάτια κατασκευασμένα από πλίνθους σε οχυρωμένες αναβαθμίδες. Αγαπημένες τοποθεσίες για κατασκευή ήταν οχυρωματικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων κορυφών λόφων, οροπεδίων και απότομων προεξοχών στους βράχους που εμφανίζονται στο συγκρότημα Castle Rock.

Ένα άλλο διαδεδομένο γνώρισμα των τοποθεσιών των Πουέμπλο είναι η βραχοτεχνία των κατοίκων, που απεικονίζει σκηνές της καθημερινής ζωής, περίπλοκη γεωμετρία και αστρονομικά θέματα. Οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων της JU επικεντρώνονται γύρω από αυτά τα πετρογλυφικά, λαξευμένα σε προεξοχές που προηγουμένως αγνοούνταν ή θεωρούνταν απρόσιτες. 

Μεταξύ των γκαλερί βράχου τέχνης που ανακαλύφθηκαν είναι γλυπτά από την Εποχή των Καλαθοπλεκτών των πρώτων αιώνων μ.Χ., όπου οι προκάτοχοι των Πουέμπλο σκάλιζαν πολεμιστές και σαμάνους. Η πλειονότητα των ευρημάτων, ωστόσο, προέρχεται από την ακμή του πολιτισμού των Πουέμπλο τον 13ο αιώνα, όπου ο μεγάλος πληθυσμός που καταλάμβανε κοντινα σκαλιστά σχήματα και σπείρες σε πλίθινες κατασκευές μεγέθους ενός μέτρου για υποτιθέμενους θρησκευτικούς σκοπούς. Μεταγενέστερα γλυπτά από τη φυλή Ούτε είναι επίσης παρόντα, όπου απεικονίζουν αφηγηματικές σκηνές κυνηγιού και τη μετακολομβιανή εισαγωγή αλόγων στην περιοχή.

«Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις από τα πρεσβύτερα μέλη της τοπικής κοινότητας ότι κάτι περισσότερο μπορεί να υπάρχει στα ψηλότερα, λιγότερο προσβάσιμα μέρη των φαραγγιών. Θέλαμε να επαληθεύσουμε αυτές τις πληροφορίες κι αυτό που βρήκαμε ξεπέρασε τις πιο τρελές προσδοκίες μας» δήλωσε ο Ράντοσλαβ Παλόνκα. «Αποδείχθηκε ότι περίπου 800 μέτρα πάνω από τους οικισμούς των βράχων υπάρχουν πολλά άγνωστα μέχρι τώρα πετρογλυφικά. Τα τεράστια πέτρινα πάνελ εκτείνονται σε μήκος 4 χιλιομέτρων γύρω από το μεγάλο οροπέδιο».

Η συνεχιζόμενη θα προχωρήσει με προσέγγιση δύο επιπέδων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την ομάδα LiDAR του Πανεπιστημίου του Χιούστον και τοπικά μέλη της φυλής Ούτ για την παραγωγή εξαιρετικά λεπτομερών ψηφιακών χαρτών και προσωπικών ιστορικών αρχείων του αρχαιολογικού χώρου.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα του Παλόνκα αναμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της νέας χαρτογράφησης καθώς «ελπίζουν να εντοπίσουν νέες, άγνωστες στο παρελθόν, τοποθεσίες, κυρίως από παλαιότερες περιόδους.