Η ρήξη και τα ανοίγματα Συνοδικών προς τον Αρχιεπίσκοπο εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι θεωρούνται εν δυνάμει υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν στο θρόνο. Πρώτος έσυρε τον χορό ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ενώ φέρεται να τα είχε βρει με τους Κυκκώτες (Νικηφόρο και Ταμασού) για τη διαδοχή και ενώ τηρούσαν κοινή γραμμή στο Ουκρανικό, τελικά παρακάμπτοντας τους, ήρθε στη Λευκωσία, όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο της ημέρα της ονομαστικής του εορτής στις 13 Νοεμβρίου 2021. Η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Λεμεσού στην οποίαν ανέφερε ότι συμμετείχε στο συλλείτουργο «έχοντας ως μοναδικό κίνητρο την ενότητα της Εκκλησίας, των Μελών της Ιεράς Συνόδου και του Προκαθημένου αυτής…».

Οι Κυκκώτες διερωτήθηκαν κατά πόσον αυτοί δεν είχαν ως μοναδικό κίνητρο την ενότητα της Εκκλησίας και αν ο μόνος που είχε τέτοιαν έγνοια ήταν ο Λεμεσού Αθανάσιος.

Σχετικά πρόσφατα επεσκέφθη τον Αρχιεπίσκοπο και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. 

Αν και το 2006 ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στο θρόνο 3-5 χρόνια, αυτό δεν έγινε αλλά πολλοί προσέβλεπαν στη διαδοχή του. Το 2014 μετέβη στη Γερμανία για επέμβαση στον σπόνδυλο και τότε άναψαν τα αντανακλαστικά της διαδοχής. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το θέμα της διαδοχής επανήλθε το 2018, όταν είχε ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο στα έντερα και μάλιστα κάποιοι Συνοδικοί είχαν διαδώσει ότι ο Μακαριότατος προτίθεται να παραιτηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μητέρα όλων των μαχών για τον αρχιεπισκοπικό θώκο

Παράλληλα με την επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, επιδεινώνονταν και οι σχέσεις του με μέλη της Ιεράς Συνόδου και το γυαλί ράγισε στις 24 Οκτωβρίου 2020, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ενεργώντας χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου, μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Εκ των υστέρων η πλειοψηφία των μελών της Συνόδου επικύρωσε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου αλλά οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας, και οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος, οι οποίοι διαφώνησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου, αρνήθηκαν να συλλειτουργήσουν μαζί του στις 9 Ιουλίου, στο  Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των Εθνομαρτύρων της 9ης Iουλίου 1821. Οι ίδιοι Συνοδικοί δεν είχαν συμμετάσχει και στο Συνοδικό Συλλείτουργο των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, κάτι το οποίο ενόχλησε πολύ τον Αρχιεπίσκοπο.