Το ζήτημα της συμμετοχής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες αυτή γίνεται, έρχεται και πάλι στο επίκεντρο της θεατρικής επικαιρότητας.

Με την οριστική απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΔΣ του ΘΟΚ έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει με συγκεκριμένο (αριστοφανικό) έργο και σκηνοθέτη εξ Ελλάδος, μετά από σειρά επαφών που είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Σάββας Κυριακίδης με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευγγελάτου.

Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση μερίδας καλλιτεχνών στην Κύπρο που σημειώνουν ότι ο χειρισμός του οργανισμού για πιθανή συμμετοχή της Κύπρου στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου μπορεί να ερμηνευθεί ως «υποβιβασμός και παραγκώνιση Κύπριων δημιουργών, επιτρέποντας παρεμβάσεις στην αρχική πρόταση του».

Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι σκηνοθέτριες Ελλάδα Ευαγγέλου και Έλενα Αγαθοκλέους και συνυπογράφουν οι Μαρίνα Μακρή, Γιολάντα Χριστοδούλου, Διομήδης Κουφτερός, Μαρία Κυριάκου, Ελένη Αναστασίου, Ευριπίδης Δίκαιος και Μερόπη Μωυσέως καλείται ο ΘΟΚ να έρθει σε διάλογο με την κοινότητα για το θέμα, θέτοντας το ερώτημα πόσο σημαντική για τον ΘΟΚ είναι η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με Κύπριους σκηνοθέτες και δημιουργούς. Όπως σημειώνεται η «απουσία αμιγώς κυπριακής παραγωγής τα τελευταία 12 χρόνια αποτελεί ανησυχητική ένδειξη άλλων προτεραιοτήτων.»

Παράλληλα, διερωτώνται ποια είναι τα κριτήρια στήριξης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Κύπρου «για να αντικατασταθεί Κύπριος σκηνοθέτης με Ελλαδίτη συνάδελφό του σε κυπριακή κρατική πρόταση».

Κυριακίδης: Δεν μας επέβαλε κανένας τίποτα

Μιλώντας συναφώς στον «Φ» για το θέμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «θα εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κυπριακό καλλιτεχνικό δυναμικό και την εικόνα του κυπριακού θεάτρου σήμερα, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα να προχωρήσει».

Σε κάθε περίπτωση, απέρριψε όσα λέγονται ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επέβαλε στον ΘΟΚ συγκεκριμένο συντελεστή ή συντελεστές. Τόνισε ότι η απόφαση λήφθηκε κατόπιν συζήτησης καλλιτεχνικού περιεχομένου και συναίνεσης. «Καταλήξαμε προκαταρκτικά σ’ ένα όνομα που ενδιέφερε και τις δυο πλευρές» είπε, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας και των πτυχών της πρότασης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αρχικά απευθύνθηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με άλλο έργο του Αριστοφάνη και συγκεκριμένο Κύπριο σκηνοθέτη αλλά η Κατερίνα Ευαγγελάτου απάντησε πως είχε ήδη πρόταση με το συγκεκριμένο έργο, αλλά κι ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τη δουλειά του προτεινόμενου σκηνοθέτη, γεγονός που δεν της επέτρεψε να είναι θετική σ’ αυτή την προοπτική.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό οι επιλογές των προτάσεων που θα περιληφθούν το καλοκαίρι στο πρόγραμμα των Επιδαυρίων είναι καθηκόντως στη διακριτική ευχέρεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας, πλην των παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Μετά τις πρόσφατες επαφές του Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, εκφράστηκε η θετική διάθεση της ελληνικής πολιτείας να επανακαθορίσει το καθεστώς συμμετοχής του ΘΟΚ στην Επίδαυρο, ωστόσο αυτό δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε οριστική πολιτική απόφαση. Προς το παρόν, δηλαδή, το κρατικό θέατρο της Κύπρου δεν έχει το ίδιο «άνευ όρων» δικαίωμα που έχουν το ΕΘΕ και το ΚΘΒΕ, αλλά αντιμετωπίζεται περίπου όπως τα περιφερειακά θέατρα.

Με το δεδομένο αυτό, ο Σ. Κυριακίδης σημείωσε ότι δεν μπορούσε παρά να σεβαστεί τη θέση της Κ. Ευαγγελάτου, με την οποία στη συνέχεια διερεύνησαν από κοινού άλλες επιλογές. «Σε κάθε περίπτωση, η βάση που συζητήσαμε ήταν μια πρόταση που θα μπορούσε να αποτυπώσει το κυπριακό θέατρο. Οι πλείστοι συντελεστές και ηθοποιοί θα είναι από την Κύπρο και σε καμιά περίπτωση δεν θα αλλοιώνεται το αποτύπωμα του τόσο ταλαντούχου σημερινού καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού» πρόσθεσε.