Απεβίωσε χθες το βράδυ στα 78 της χρόνια η γνωστή Κύπρια ηθοποιός, Δώρα Κακουράτου, με μεγάλη αφοσίωση την κυπριακή επιθεώρηση. Έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η κηδεία της αναμένεται να τελεστεί στη Λεμεσό. Οι λεπτομέρειες της κηδείας θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο.

Η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Φοίτησε σε γυμνάσιο της Λεμεσού μέχρι την τετάρτη τάξη και συνέχισε τις γυμνασιακές της σπουδές αργότερα στην Αθήνα, φοιτώντας σε νυκτερινό γυμνάσιο της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Πριν πάει στην Αθήνα για σπουδές, είχε ήδη ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, από την ηλικία των 15 χρόνων, μετέχοντας στον θίασο των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών».

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συμμετείχε σε παραστάσεις του Ο.Θ.Α.Κ. και ακολούθως ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορους θιάσους όπως τον «Θίασο Γέλιου» του πρωτοπόρου Νίκου Παντελίδη. Με την ίδρυση του Θιάσου του Δημήτρη Παπαδημήτρη, άρχισε μια μακρά συνεργασία με τον μεγάλο θεατρικό και σατιρικό συγγραφέα, ανεβάζοντας επιτυχημένες επιθεωρήσεις με ένα εξαιρετικό επιτελείο που το αποτελούσαν τότε εκτός από τη Δώρα Κακουράτου, τα γνωστότερα ονόματα της εποχής, μέχρι που φτιάχνει το δικό της θίασο και αργότερα μαζί με τον Ηράκλη Γιωργαλλή ανεβάζουν αρκετές επιθεωρήσεις.

Το 1975, η Δώρα Κακουράτου δημιούργησε τον δικό της θίασο και ήταν η πρώτη Κύπρια ηθοποιός που τόλμησε αυτό το εγχείρημα. Η επιτυχία των παραστάσεων του θιάσου της ήταν τόσο μεγάλη και η προσέλευση του κόσμου τόσο μαζική που σε αρκετές περιπτώσεις χρειαζόταν ακόμα και η παρέμβαση της αστυνομίας. Η Δώρα Κακουράτου έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλά θεατρικά έργα σ’ όλα αυτά τα χρόνια που θητεύει στο κυπριακό θέατρο, κυρίως σε επιθεωρήσεις, είδος στο οποίο έχει διαπρέψει. Ταυτόχρονα συνεργάστηκε με το κυπριακό ραδιόφωνο και με την τηλεόραση, όπου έχει πάρει μέρος σε πολλά θεατρικά έργα (κυρίως ηθογραφίες) και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές.

Το 1986 ανέβασε με τον θίασό της τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σημαντική ήταν και η παρουσία της ηθοποιού στα τηλεοπτικά δρώμενα του τόπου. Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία και πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένες σειρές όπως «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», «Ιστορίες του Χωρκού», «Αίγια Φούξια” και άλλες. 

Η μία και μοναδική της συνεργασία με τον ΘΟΚ ήταν στην κωμωδία με το έργο του Μιχάλη Πιτσιλλίδη «Οσπολλάτε Αρκοντύναμεν» του 2006, η οποία σηματοδότησε την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Ανδρέα Μαραγκού, ο οποίος απεβίωσε λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα.  

Το ΡΙΚ υπήρξε το θεατρικό και τηλεοπτικό σπίτι της αλησμόνητης ηθοποιού για δεκαετίες. Ήταν πρωταγωνίστρια και αποτύπωσε το στίγμα της σε μεγάλες παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης, κωμωδίες, δραματικές τηλεοπτικές σειρές και κυπριώτικα σκετς.

Ξεχώρισε για την υποκριτική της σε δημοφιλή έργα και σειρές του ΡΙΚ, ενώ μας κράτησε απολαυστική συντροφιά για πολλά χρόνια στο ρόλο της ως «Πεζούνα» στη θρυλική σειρά του ΡΙΚ «Ιστορίες του Χωρκού».

Η Δώρα Κακουράτου ασχολήθηκε και με την ποίηση. Το 1965 εξέδωσε τη συλλογή «Πετάγματα».

Συλλυπητήρια από Υφ. Πολιτισμού, ΘΟΚ και ΡΙΚ

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Δώρας Κακουράτου, της αγαπημένης ηθοποιού που υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση την κυπριακή επιθεώρηση.

«Η Δώρα Κακουράτου ξεχώριζε για το ευφυές της χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της αλλά κυρίως για το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο της. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και ψυχαγωγίας που μας πρόσφερε τόσο γενναιόδωρα  στη σκηνή και στην οθόνη» σημειώνεται.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός ότι έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο χαρισματικές καλλιτέχνιδες του κυπριακού θεάτρου. «Η Δώρα Κακουράτου, υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή με πάθος και ανιδιοτέλεια την υποκριτική τέχνη, χαρίζοντας με το αστείρευτο ταλέντο και την αυθεντικότητά της ξεχωριστές στιγμές σε χιλιάδες θεατές. Διακρινόταν για το ήθος, την ευγένεια και την απαράμιλλη ταπεινότητά της» σημειώνεται.

Βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό εκφράζει το ΡΙΚ για τον θάνατο της μεγάλης κυρίας του κυπριακού θεάτρου. «Καλό ταξίδι στο φως Δώρα Κακουράτου, στο φως που σκόρπισες τόσα χρόνια σε όλους εμάς με το ταλέντο και την ευγενική ψυχή σου». 

philenews