Τρεις καταξιωμένους συγγραφείς, τον Ηλία Μαγκλίνη, τον Δημοσθένη Παπαμάρκο και την Κωνσταντία Σωτηρίου, φιλοξενεί στη Λεμεσό το Βιβλιοτρόπιο, την Τετάρτη 17 Μαΐου, για να συζητήσουν, με αφορμή τα βιβλία τους, γύρω από το τραύμα της ιστορίας και την ιστορία του τραύματος.

Με ποιους τρόπους η λογοτεχνία μετουσιώνει και αποτυπώνει το συλλογικό τραύμα σε γραφή; Μπορεί η λογοτεχνία να συμβάλει στην επούλωση του τραύματος ή έστω στην κατανόησή του;

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν ο συγγραφέας Γιώργος Χαριτωνίδης, καταθέτοντας τη δική του βιωματική εμπειρία και η Βασιλική Σελιώτη, συγγραφέας της βραβευμένης μελέτης «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία».

Λεμεσός, Ξυδάδικο, Τετάρτη 17 Μαΐου, 7.30μ.μ. 99667599

Ηλίας Μαγκλίνης  

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Σπουδές στην Αγγλία και τη Σκοτία: πολιτικές επιστήμες, αγγλική φιλολογία και θεωρία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης Καθημερινής.

Το πρώτο του βιβλίο, «Σώμα με σώμα», κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Πόλις. Η νουβέλα του «Η ανάκριση» (Κέδρος 2008, Μεταίχμιο 2019) μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Το μυθιστόρημά του «Πρωινή Γαλήνη» (Μεταίχμιο, 2015) απέσπασε τα βραβεία μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα. Το μυθιστορηματικό χρονικό «Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία» (Μεταίχμιο, 2019) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το βραβείο βιβλιοπωλών του Public.

Το καλοκαίρι του 2021 ανέβηκε στη Μικρή Επίδαυρο το θεατρικό του έργο «Υπόθεση Βάνκαου», ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμού Contemporary Ancients, ενώ κυκλοφόρησε και το πέμπτο του βιβλίο «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρασία: Οδοιπορικό σε πόλεμο και ειρήνη» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του, τις δύο του κόρες και τρεις γάτες.

Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του «Γκιακ» απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα».

Κωνσταντία Σωτηρίου  

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το μυθιστόρημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές» (Πατάκης 2015) βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature  και ήταν στην βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων της Ελλάδας, του  βραβείου Μένη Κουμανταρέα και του περιοδικού Αναγνώστης. Το μυθιστόρημά της «Φωνές από Χώμα» (Πατάκης 2019) ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Κύπρου και Ελλάδας. Το μυθιστόρημα της «Πικρία Χώρα» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου και ήταν επίσης στην βραχεία λίστα των κρατικών  βραβείων Ελλάδας και του περιοδικού Αναγνώστης. Αναδείχθηκε παγκόσμια νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 για το διήγημά της «Έθιμα θανάτου» που αποτελεί μέρος της «Πικρίας χώρας».

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Ιταλικά, στα Δανέζικα, στα Τούρκικα, στα Ιαπωνικά, στα Σέρβικα, στα Ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες διηγημάτων στα Ελληνικά στα Ιταλικά και στα Αγγλικά και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε λογοτεχνικά φεστιβάλ σε διάφορες χώρες. Έχει γράψει θεατρικά έργα για ανεξάρτητες σκηνές και για τον θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής ομάδας «Διαβάσεις» που στόχο έχει την προώθηση της Κυπριακής λογοτεχνίας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Brandy Sour» έχει κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Βασιλική Σελιώτη

Η Βα­σι­λι­κή Σε­λι­ώ­τη κα­τά­γε­ται από τον Άγιο Βα­σί­λειο Κο­ριν­θί­ας. Σπού­δα­σε Φι­λο­λο­γία στο Πα­νε­πι­στή­μιο Ιω­αν­νί­νων και είναι αρι­στού­χος δι­δά­κτο­ρας του Αρι­στο­τέ­λειου Πανεπιστημίου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ζει στην Κύ­προ όπου ερ­γά­ζε­ται στη Μέ­ση Εκ­παί­δευ­ση. Εκπό­νη­σε σει­ρά βι­βλί­ων για τον εκ­παι­δευ­τι­κό σχε­τι­κά με τη λο­γο­τε­χνία και ερ­γά­στη­κε για τη δη­μι­ουρ­γία των νέ­ων Ανα­λυ­τι­κών Προ­γραμ­μά­των, ιδι­αί­τε­ρα για το Ανα­λυ­τι­κό Πρόγραμμα Λο­γο­τε­χνί­ας. Υπήρ­ξε μέ­λος της Συ­ντα­κτι­κής Επι­τρο­πής των σχο­λι­κών ανθολογί­ων λο­γο­τε­χνί­ας για τις τρεις τά­ξεις του Γυ­μνα­σίου Ο λό­γος ανά­γκη της ψυ­χής. Τα κύ­ρια ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν ζη­τή­μα­τα που απορ­ρέ­ουν από τις σχέ­σεις της Λο­γο­τε­χνί­ας με την Ιστο­ρία, κα­θώς και τη Δι­δα­κτι­κή της Λο­γο­τε­χνί­ας. Έχει λά­βει μέ­ρος με ανα­κοι­νώ­σεις σε επι­στη­μο­νι­κά συ­νέ­δρια και ημε­ρί­δες και έχει δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τό­μους, πρα­κτι­κά συ­νε­δρί­ων και πε­ρι­ο­δι­κά για ζη­τή­μα­τα της νε­ο­ελ­λη­νι­κής φι­λο­λο­γί­ας και της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας. Το βιβλίο της «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία» έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μελέτης για το 2021.

Γιώργος Χαριτωνίδης

Ο Γιώργος Χαριτωνίδης γεννήθηκε στη Λάπηθο της Κύπρου το 1954. Μετά την απελευθέρωσή του από της Τουρκικές φυλακές έζησε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εμφανίζεται στην Ελληνική Πεζογραφία το 2003 με το μυθιστόρημα του «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια» (εκδόσεις Κέδρος). Βραβεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ στην Ελλάδα το βιβλίο περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων.

Άλλα έργα του:

  • «Με διαβατήριο και βίζα μιας μέρας», Νουβέλα 2006, εκδόσεις Κέδρος
  • «Με την κίνηση των υαλοκαθαριστήρων», Ποίηση 2008, εκδόσεις Κέδρος
  • «Αιχμάλωτος περιηγητής», Νουβέλα 2011, εκδόσεις Βεργίνα
  • «Ανέβας και Κατέβας», Διηγήματα 2014, εκδόσεις Κέδρος
  • «Θέλο πλίμμα», Ποίηση 2016, εκδόσεις Κέδρος
  • «Με το μέλι και το σφηλικούντρι τους», Μυθιστόρημα 2019, αυτοέκδοση