Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ επεδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον γυναικολόγου, σε υπόθεση ιατρικής αμέλειας.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 03/06/2011 ήρθε στον κόρμο ένα κοριτσάκι. Σύμφωνα με τους γονείς του παιδιού ο γιατρός τη μέρα της γέννας χορήγησε στη μητέρας ωκυτοκίνη (Syntocinon) και ένα κοκτέιλ φαρμάκων πεθιδίνης, Buscopan, και Phenergan και ακολούθως έγινε τεχνητή ρήξη του θυλακίου.

Η μητέρα καθ’ όλη τη σχετική διαδικασία ήταν ζαλισμένη και υπνωτισμένη χωρίς να έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Το παιδί γεννήθηκε μαυρισμένο και δεν έκλαιγε. Μέσα σε ένα με δύο λεπτά έφτασε ο παιδίατρος, ο οποίος προχώρησε σε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και χορήγησε αμέσως στο παιδί Naloxon ως αντίδοτο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει γρήγορο καρδιακό παλμό και ροδαλό χρώμα.

Ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης που χειρίστηκε την υπόθεση με την Ντόρια Βαρωσιώτου εκ μέρους της οικογένειας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία των εμπειρογνωμόνων γιατρών που κλήθηκαν ως μάρτυρες, δεν υπήρχε κανένας λόγος χορήγησης της ωκυτοκίνης στη μητέρα, από τη στιγμή που ο τοκετός εξελισσόταν ομαλά και υπήρχε πρόοδος της διαστολής, και ότι, αντίθετα, λόγω των συνεχόμενων δυνατών και επιπρόσθετων συστολών της μήτρας που προκλήθηκαν από την ωκυτοκίνη, η οποία χορηγήθηκε πριν την τεχνητή ρήξη των μεμβρανών, περιορίστηκε σημαντικά η παροχή αίματος προς το βράφος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ενδομήτρια υποξία.

Επίσης, οι συσπάσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της χορήγησης ωκυτοκίνης, προκάλεσαν στη μητέρα παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας λακτικού οξέος που διαπέρασε στον πλακούντα και διείσδυσε στον εγκέφαλο του παιδιού, προκαλώντας οίδημα και νέκρωση του εγκεφάλου. Η χορήγηση μάλιστα συνδυαστικά του κοκτέιλ φαρμάκων πεθιδίνης, Buscopan και Phenergan, ιδιαίτερα δυόμιση ώρες πριν τη γέννα, προκάλεσαν υπνηλία και καταστολή του αναπνευστικού κέντρου στο στέλεχος του εγκεφάλου του παιδιού, με αποτέλεσμα να φτάσει τελικά στην υποοξυγόνωση, κάτι που προκάλεσε εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη στο κοριτσάκι.

Στο δικαστήριο δόθηκε νομική μάχη για ν’ αποδειχθεί το στοιχείο από το οποίο θα μπορούσε να καταδειχθεί το ακριβές χρονικό σημείο της υποξίας, δηλαδή το καρδιοτοκογράφημα το οποίο ουδέποτε παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, με τον γυναικολόγο εναγόμενο να ισχυρίζεται ότι έχει απωλεσθεί.

Η επιτυχής ανάνηψη που έγινε από τον παιδίατρο, είναι η αιτία που σήμερα το κοριτσάκι βρίσκεται εν ζωή, όμως το παιδί παρουσιάζει μόνιμη εγκεφαλική, νοητική και κινητική αναπηρία σοβαρής μορφής λόγω της ενδομήτριας υποξίας.

Σημειώνεται ότι την επόμενη μέρα της γέννας η μητέρα του παιδιού και ο σύζυγός της πήγαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου αντιμετώπισαν την ωμή αλήθεια και, όπως ανέφεραν στο Δικαστήριο, καταστράφηκε η ζωή όλων τους μέσα σε εκείνα τα 15 λεπτά που διήρκεσε η πρώτη τους επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η μητέρα υποστήριξε στο Δικαστήριο, ότι από γνώμες που έλαβε από άλλους γιατρούς μετά το επίδικο συμβάν, η χορήγηση του κοκτέιλ φαρμάκων από τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκάλεσαν ενδομήτρια υποξία και έπρεπε να γίνει αμέσως καισαρική τομή. Αντί τούτου, ο γιατρός άφησε τον τοκετό να εξελιχθεί φυσιολογικά.