Δεν μας έφταναν τα 12.000 περίπου κυρτώματα που υπάρχουν σ’ ολόκληρη την Κύπρο, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής εκκρεμούν πέραν των 2.000 αιτήσεων για κατασκευή νέων.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων άρχισε την επιθεώρησή τους παγκύπρια, ώστε να φανεί ποια χρήζουν αφαίρεσης και ποια επιδιόρθωσης. Ήδη σε τοπικό επίπεδο, εκεί και όπου την ευθύνη έχουν οι τοπικές αρχές, άρχισε η αφαίρεση κάποιων που είτε ήταν εκτός προδιαγραφών, ή ήταν υπερβολικός ο αριθμός τους για τις ανάγκες που τοποθετήθηκαν.

Η αρχή των ξηλωμάτων των κυρτωμάτων έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από το δρόμο Χοιροκοιτίας – Οράς στον οποίο υπήρχαν συνολικά δέκα κυρτώματα. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων που χρησιμοποιούν καθημερινά τον δρόμο αυτό, διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για τα πολλά κυρτώματα που υπήρχαν. Τελικά έχουν αφαιρεθεί τέσσερα από τα δέκα κυρτώματα.

Το ίδιο θα γίνει και με άλλους δρόμους που τώρα διαθέτουν κυρτώματα και προγραμματίζεται να γίνουν δυο λωρίδων σε κάθε κατεύθυνση.

Όπως έχει διαφανεί από πρόχειρες μελέτες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, πολλά κυρτώματα έγιναν για έναν σκοπό ο οποίος τελικά εξέλειπε σήμερα, ωστόσο αυτά βρίσκονται στη θέση τους. Τα πλείστα είτε είναι εκτός προδιαγραφών, είτε έχουν καταστεί ακατάλληλα λόγω καταστροφής του οδοστρώματος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οδού Ομήρου, δρόμος ο οποίος είναι παράλληλος της Λεωφόρου ΡΙΚ στην Αγλαντζιά. Στην οδό αυτή υπάρχουν πάνω από πέντε κυρτώματα και είχαν τοποθετηθεί όταν ακόμη λειτουργούσε το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο για σκοπούς ασφάλειας των φοιτητών. Το ΑΤΙ έχει κλείσει από το 2011 και 12 χρόνια μετά τα κυρτώματα παραμένουν στη θέση τους, έχουν φθαρεί, είναι ακατάλληλα και ουδείς λαμβάνει απόφαση για αφαίρεσή τους. Τώρα η Τροχαία έχει εισηγηθεί την αφαίρεση έστω και κάποιων αφού πλέον εξέλειπε ο σκοπός κατασκευής τους.

Όπως μας ανέφερε αξιωματικός της Τροχαίας, σε καμιά περίπτωση δεν θα καταργηθούν τα κυρτώματα που βρίσκονται έξω από σχολεία ή σε χώρους όπου διακινούνται πεζοί. Όμως η Τροχαία συμφωνεί να αφαιρεθούν εκεί που είναι αχρείαστα και στη θέση τους να τοποθετηθούν είτε πλατό, είτε να βρεθούν άλλοι σύγχρονοι τρόποι ανακοπής της ταχύτητας των οδηγών.

Το αξιοπερίεργο είναι πως ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης έχει αποφασίσει το ξήλωμα των αχρείαστων κυρτωμάτων, κοινότητες αλλά και Δήμοι συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις για νέα, επικαλούμενες είτε την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από οδηγούς, είτε γιατί προέβησαν σε ανάπλαση δρόμων.