Το αργότερο σε 10 ημέρες μετά την έκδοση ενός «επείγοντος» παραπεμπτικού πρέπει να διευθετείται το ραντεβού με ειδικό γιατρό ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει προωθήσει τις διαδικασίες για άλλα δύο μέτρα τα οποία στόχο έχουν την μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών για επίσκεψη σε γιατρό του ΓεΣΥ.

Τα νέα «χαρακτηρισμένα» παραπεμπτικά θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο. Θα εκδίδονται από τους γιατρούς (προσωπικούς και ειδικούς) προς ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ και η σήμανση τους, θα φαίνεται στο λογισμικό του συστήματος.

Συγκεκριμένα, από την 1η Φεβρουαρίου και μετά στο ΓεΣΥ θα είναι διαθέσιμα δύο κατηγοριών παραπεμπτικά. Τα «επείγοντα» και τα «ρουτίνας». Ο κάθε γιατρός, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και το πρόβλημα υγείας του ασθενή του, θα δίνει στο παραπεμπτικό, τον χαρακτηρισμό που κρίνει κατάλληλο.

Στα παραπεμπτικά με τον χαρακτηρισμό «επείγον», θα δίνεται προτεραιότητα από τους ειδικούς γιατρούς οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΥ, πρέπει να διευθετούν ραντεβού στο συγκεκριμένο ασθενή σε διάστημα μέχρι και δέκα ημέρων.

Σε πρώτο στάδιο, ο ΟΑΥ, κατόπιν συνεννόησης με τους γιατρούς του ΓεΣΥ έχει καταρτίσει γενικές κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται κατά τον χαρακτηρισμό των παραπεμπτικών σε «επείγοντα» ή «ρουτίνας». Το επείγον ενός περιστατικού, θα το κρίνει ο γιατρός ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του συγκεκριμένα κριτήρια και αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε επαφή με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των γιατρών τους χωρίς να τους πιέσουν με στόχο να εξασφαλίσουν επείγον παραπεμπτικό.

Σε κατοπινό στάδιο ο ΟΑΥ σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων θα προχωρήσει στον καταρτισμό, πιο εξειδικευμένων κατευθυντήριων οδηγιών για διαφορετικές παθήσεις και διαφορετικές κατηγορίες ασθενών, ώστε ο χαρακτηρισμός των παραπεμπτικών σε «επείγοντα» και «ρουτίνας» να γίνεται με ακόμα πιο τεκμηριωμένο τρόπο.

Η εφαρμογή παραπεμπτικών δύο κατηγοριών είχε αποφασιστεί το περασμένο Φθινόπωρο κατά τη διάρκεια συσκέψεων που είχαν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας και είχαν ως αντικείμενο συζήτησης τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί για τη διευθέτηση ραντεβού με ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ.

Πέραν από τα παραπεμπτικά, ο ΟΑΥ, θα επιχειρήσει να μειώσει τον χρόνο αναμονής των ασθενών με την εφαρμογή άλλων δύο μέτρων.

Όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη ζητηθεί από τους γιατρούς του συστήματος να καταγράψουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αφού ο ασθενής με ασφάλεια μπορεί να εξυπηρετείται από τον προσωπικό του γιατρό.

Για παράδειγμα, κάποιες ομάδες χρόνιων ασθενών, των οποίων η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη ή μεταβλητή, αυτή τη στιγμή υποχρεούνται να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς για ανανέωση συνταγών για φάρμακα ή για έκδοση παραπεμπτικών για καθορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες για τους ίδιους αποτελούν «ρουτίνα ζωής».

Με τη νέα διαδικασία που επιχειρεί να προωθήσει ο ΟΑΥ, οι ασθενείς αυτοί θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους προσωπικούς τους γιατρούς χωρίς να επιβαρύνουν τα ραντεβού των ειδικών γιατρών, εάν δεν συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί γιατροί έχουν στείλει τις εισηγήσεις τους στον ΟΑΥ και ο οργανισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας όλων των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα καθώς από τη μια ο ΟΑΥ πρέπει να μελετήσει έναν έναν τους περιορισμούς που εφαρμόζονται τώρα στο ΓεΣΥ και από την άλλη πρέπει να ακολουθήσει διαβούλευση μαζί με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών για να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Τέλος, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, συνεχίζει την διαδικασία καταρτισμού μητρώων ασθενών με στόχο να παραχωρήσει διευκολύνσεις στους χρόνιους ασθενείς που χρειάζονται συχνά επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς.

Ήδη, στο πλαίσιο των μητρώων ασθενών, έχει καταργηθεί η έκδοση παραπεμπτικών προς ογκολόγους για καρκινοπαθείς οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας τους αλλά και για θαλασσαιμικούς οι οποίοι πολύ συχνά χρειάζονται παρακολούθηση από τους γιατρούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επόμενο στάδιο είναι η ολοκλήρωση των μητρώων ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και ασθενών σε περιτοναϊκή κάθαρση στους οποίους θα δοθεί το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης σε νεφρολόγους αλλά και σε ημερήσια νοσηλεία για αιμοκάθαρση.

Έπιασαν τόπο τα ποιοτικά κριτήρια στις αποζημιώσεις των γιατρών

Η εισαγωγή των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης στον τρόπο αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας φαίνεται ότι έχει πετύχει και «από την όλη αυτή προσπάθεια, κερδισμένοι βγαίνουμε και εμείς οι γιατροί αλλά και το ΓεΣΥ» ανέφερε στον «Φ» η αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας προσωπικών και οικογενειακών γιατρών Μαρία Αβρααμίδου.

Αναφέροντας ότι πλέον οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ δεν λαμβάνουν το 100% της αποζημίωσης τους ως κατά κεφαλή εισόδημα, δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους, αλλά «μόνο το 80% κατά κεφαλή και το υπόλοιπο 20% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης», η κ. Αβρααμίδου εξήγησε ότι «δύο από τα κριτήρια που εφαρμόζονται αφορούν την εκπαίδευση των γιατρών αλλά και τη συνεργασία των γιατρών για επιστημονική ανάλυση συγκεκριμένων περιστατικών. Όπως διαπιστώνουμε οι γιατροί μας έχουν ανταποκριθεί. Οι αίθουσες των εκπαιδευτικών επιστημονικών συνεδρίων τώρα γεμίζουν και αυτό μόνο όφελος μπορεί να είναι για εμάς τους γιατρούς και σίγουρα για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, βλέπουμε ότι οι γιατροί έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ομάδων μεταξύ τους και εφαρμόζουν και το ποιοτικό κριτήριο της παρουσίασης και συζήτησης περιστατικού».

Η ανταπόκριση των προσωπικών γιατρών στην εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων, αποτυπώνεται και στα αιτήματα που έχουν υποβάλει στον ΟΑΥ για αποζημίωση. Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του οργανισμού Έφη Καμίτση, «βλέπουμε ότι οι γιατροί μας έχουν υποβάλει τα αιτήματα τους διεκδικώντας τα ποσά που δικαιούνται για την εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων  που έχουμε εντάξει στον τρόπο αμοιβής τους και αυτό είναι πολύ θετικό».

Πέραν από τα δύο κριτήρια που αφορούν την εκπαίδευση, εφαρμόζεται κριτήριο που αφορά την καταγραφή του εξοπλισμού των ιατρείων, την καταγραφή των φαρμάκων που διαθέτουν στα ιατρεία τους οι γιατροί και άλλα.

Σύμφωνα με την κ. Καμίτση, για κάποια από τα κριτήρια έχει αποφασιστεί ότι «η αμοιβή στους γιατρούς θα γινόταν με τη συμπλήρωση του 2023 ενώ για κάποια άλλα ο χρόνος αξιολόγησης είναι οι 12 μήνες. Οπόταν η διαδικασία υποβολής αιτημάτων αυτή τη στιγμή αφορά τα κριτήρια για τα οποία έχει λήξει ο χρόνος».

Κάποια από τα κριτήρια για τα οποία οι γιατροί θα αποζημιωθούν με την πάροδο 12 μηνών αφορούν μεταξύ άλλων, τον εμβολιασμό δικαιούχων για τη γρίπη, την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης για τους ενήλικες ή τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος για τα παιδιά.

ΟΑΥ και προσωπικοί γιατροί αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν εκ νέου σε μεταξύ τους διάλογο προκειμένου να συμφωνηθούν τα επιπρόσθετα ποιοτικά κριτήρια που θα ενταχθούν στον τρόπο αποζημίωσης. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου η αμοιβή των προσωπικών γιατρών να καταβάλλεται κατά 70% ως κατά κεφαλή και κατά 30% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης».