Πριν το 2025 θα έχουν τοποθετηθεί στα φανάρια τροχαίας και γυναικείες φιγούρες. Αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια συζήτησης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία εξετάστηκε η διασφάλιση της ισότητας των φύλων και η σχετική Εθνική Στρατηγική.

Τον ερχόμενο μήνα, όπως σημειώθηκε, αναμένεται τελική έγκριση από μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για να διαμορφωθεί ο έμφυλος προϋπολογισμός ύψους €470.000. Συγκεκριμένα, εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών σημειώθηκε ότι πριν το 2025 θα έχουν τοποθετηθεί και γυναικείες (πιθανόν και παιδικές) φιγούρες στα φώτα τροχαίας στη βάση προνοιών της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα. Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι με τις νέες στάσεις λεωφορείων θα διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει άφθονο φως σε σημεία αναμονής.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών σημειώθηκε ότι η πιο σημαντική από τις έξι δράσεις που αφορούν το χαρτοφυλάκιο τους είναι η ενσωμάτωση του φύλου στις πολιτικές τους κράτους με τη μορφή έμφυλου προϋπολογισμού. «Υποβάλαμε αίτημα τον περασμένο Οκτώβριο μέσω της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιρρεπής με σκοπό να μας δοθεί στήριξη. Λάβαμε, ήδη, προέγκριση και αναμένεται η τελική απάντηση τον ερχόμενο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 30 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 και να λήξει στα τέλη του 2026», είπε και πρόσθεσε ότι βάσει των υπολογισμών της ΕΕ το ποσό θα ανέλθει στα €470.000.  

Εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας σημειώθηκε ότι υπάρχουν πέντε δράσεις που πρέπει να τρέξουν, μεταξύ των οποίων, η αύξηση του χρόνου της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες. «Διαμορφώθηκε το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητήσουμε εντός Φεβρουαρίου με τους κοινωνικούς εταίρους», αναφέρθηκε. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό δημιούργησε αντιδράσεις με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να υπογραμμίζει ότι πρέπει να δίνεται γονική άδεια, ώστε να επιλέγεται από τους γονείς αν θα είναι η μητέρα ή ο πατέρας που θα μείνει στο σπίτι. Σημείωσε, δε, ότι η αύξηση της άδειας μητρότητας θα είναι επιζήμια για τις γυναίκες, καθώς οι εργοδότες και ειδικά οι πολυεθνικές, θα τις στοχοποιούν. Ωστόσο, αρκετοί από τους προσκεκλημένους φάνηκε να υποστηρίζουν την αύξηση στην άδεια μητρότητας ως μια σημαντική παροχή, ακόμη και για βιολογικούς λόγους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, κατήγγελλε μάλιστα ότι εργαζόμενη πριν λίγους μήνες δεν έλαβε την προαγωγή που δικαιούνταν, επειδή απουσίαζε με άδεια μητρότητας.

Στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν και άλλοι λειτουργοί ισότητας που έχουν οριστεί σε Υπουργεία και Υφυπουργεία, καθώς και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και άλλων φορέων.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, ανέφερε ότι στοχεύουν στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων, υπογραμμίζοντας ότι μια από τις κύριες δράσεις είναι ο έμφυλος προϋπολογισμός.

Η Εθνική Στρατηγική, είπε, διαμορφώθηκε κατόπιν διαλόγου με την κοινωνία, επιστήμονες, επιχειρηματίες και άλλους φορείς στη βάση και της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας. Σκοπός είναι η οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και για αυτό κάθε Υπουργείο/ Υφυπουργείο έχει ορίσει έναν υπάλληλό του ως λειτουργό ισότητας, ώστε οι οποίες αποφάσεις λαμβάνονται από την Εκτελεστική Εξουσία να έχουν ίσο αντίκτυπο σε άνδρες και γυναίκες.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη θεσμοθέτηση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας Φύλου, διευκρινίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο και ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τους όρους εντολής των λειτουργών ισότητας για τη δράση τους εντός των Υπουργείων.

Για πρώτη φορά, είπε, η Εθνική Στρατηγική ενσωματώνει τις αγρότισσες, τις γυναίκες στο αθλητισμό, τη Δικαιοσύνη και άλλες πτυχές.