Παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Τομαή «Κωδικός Γκάντερ. Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου»

Το βιβλίο της Φωτεινής Τομαή «Κωδικός Γκάντερ. Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο.

 
O Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Όθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Κατετάγη στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με έδρα την Αδριανούπολη, οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς για λογαριασμό των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του Άξονα από την Τουρκία.
 
Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων «Ντόκγουντ».
 
Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθι, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις.
 
Η Φωτεινή Τομαή, με μακρά θητεία στο ελληνικό ΥπΕξ και την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, έχει συγγράψει σειρά εκδόσεων και άρθρων, κυρίως για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και τη μεταπολεμική Ελλάδα, ενώ έχει αξιόλογο λογοτεχνικό έργο. Σήμερα είναι πρέσβης ε.τ.
 
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο αναπλ. καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, πρόεδρος του Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Μαλλικούρτης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τη συγγραφέα.
 
* Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 19:00. Πληροφορίες, τηλ. 22 128175. Η παρουσίαση συμπληρώνει την έκθεση «1940, Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος και Ελλάδα», καθημερινά 10:00-19:00.