ΚΑΚΗ αρχή με τις πυρκαγιές! Πυρκαγιά από φωτοβολίδα (!) στη Λεμεσό και πυρκαγιά στην Πάφο από ρίψη βεγγαλικών και με άδεια παρακαλώ. Φωτοβολίδα σε κρατικό δάσος. Βεγγαλικά σε άλλη δασώδη περιοχή. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το πώς και γιατί.

ΔΥΟ πυρκαγιές ανέδειξαν, την αδυναμία του κράτους. Απόντα ήταν τα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών με την πρώτη κρίση, με τις πρώτες πυρκαγιές. Όπως είναι γνωστό, στο πρώτο στάδιο της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού συμμετείχε μόνο το ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος του Τμήματος Δασών και ακολούθως ενισχύθηκαν με ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.  Συνεπώς, το βάρος της κατάσβεσης επωμίστηκαν οι επίγειες δυνάμεις, λόγω  ακριβώς της απουσίας πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών.

ΟΙ πρώτες πυρκαγιές επιβεβαίωσαν πως από τα οκτώ πρωτεύοντα πτητικά μέσα που έπρεπε να διαθέτει η Δημοκρατία, έχει μόνο ένα αυτή τη στιγμή και δεν αναμένεται επιπλέον ενίσχυση πριν τον Ιούνιο. Είναι προφανές πως με τις θερμοκρασίες που βιώνουμε ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι μεγάλος. Κι εάν ξέσπασε πυρκαγιά τον Απρίλιο, που οι θερμοκρασίες είναι ψηλές, τι θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο;  

ΣΥΝΕΠΩΣ θα πρέπει οι αρμόδιοι να απαντήσουν πώς και γιατί δεν είναι έτοιμο το κράτος για αντιμετώπιση πυρκαγιών, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πτητικά μέσα.  Η κλιματική αλλαγή, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις ενώ δεν ξεχωρίζουν πλέον οι εποχές. Γι αυτό και θα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα 365 ημέρες το χρόνο.

ΣΤΙΣ 12 Μαρτίου σε σύσκεψη στο Προεδρικό λήφθηκε η απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως την επόμενη πενταετία να έχουμε 10 ιδιόκτητα πτητικά μέσα ενώ παράλληλα την ευθύνη να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας και όχι στο Τμήμα Δασών, που είναι σήμερα. Αυτή η απόφαση, που είναι σωστή καθώς δεν θα εξαρτάται η χώρα από τρίτους δεν μπορεί προφανώς να γίνει αμέσως. Θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε τι θα γίνει; Οι πυρκαγιές δεν… περιμένουν.  Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του «Φ» σήμερα υπάρχει εξάρτηση από πτητικά μέσα άλλων χωρών σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, τα οποία απαιτούνται τουλάχιστον 48 ώρες μέχρι να έρθουν στην Κύπρο και να ριχτούν στη μάχη της αεροπυρόσβεσης.

Ο ΧΡΟΝΟΣ σε τέτοιες περιπτώσεις «τρέχει» επικίνδυνα. Η φωτιά από όπου περνά αφήνει καταστροφή. Γι αυτό και θα πρέπει το κράτος να είναι έτοιμο με τα κατάλληλα μέσα.