Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα παραμείνουν στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ομιλία της η Υπουργός Γεωργίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας για τη θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά με τη διάθεση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων μαζί με τα πληρώματά τους.

Όπως ανέφερε, το πυροσβεστικά ελικόπτερα θα παραμείνουν στην Κύπρο μαζί με το 18μελές πλήρωμά τους, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ενώνοντας δυνάμεις μαζί με το Τμήμα Δασών και τις συναρμόδιες υπηρεσίες στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Η εκπαίδευση των πληρωμάτων ξεκινά σήμερα και τα ελικόπτερα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα για κατάσβεση πυρκαγιών τα επόμενα 24ωρα».

Παράλληλα, η κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας, κ. Βασίλη Πάλμα, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κωσταντίνο Κόμπο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Γεώργιο Τσιτσικώστα, τη Διεύθυνση του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιορδανία, κ. Μιχάλη Ιωάννου, για τη βοήθεια που παρείχαν στο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αφιχθούν τα ελικόπτερα στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως χάρη στη  «θετική ανταπόκριση» του Υπουργού Άμυνας, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μάριου Χαρτζιώτη και του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων κ. Peter Squires, εξασφαλίστηκε τουλάχιστον το ένα εκ των δύο πτητικών μέσων που έχει η κάθε υπηρεσία να είναι σε 24ωρη βάση διαθέσιμα για σκοπούς πυρόσβεσης με χρόνο ανταπόκρισης τα 30 περίπου λεπτά. «Την ίδια στιγμή είμαστε σε επαφή με γειτονικές αλλά και άλλες χώρες όπου είναι στη διάθεσή μας, σε περίπτωση που χρειαστεί να μας παράσχουν πτητικά μέσα».

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε η Υπουργός, η πρόληψη από τις πυρκαγιές και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας. «Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η κυβέρνηση προχωρά με την αγορά δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων και με την μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, σε ότι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, πέραν των πτητικών μέσων (Τμήματος Δασών, Ιορδανίας, Εθνικής Φρουράς, Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων) οι επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών είναι ενισχυμένες και σε πλήρη ετοιμότητα από την 1η Απριλίου (αντί την 1η Μαΐου όπως συνέβαινε άλλες χρονιές), ενώ όπως είπε, σε ετοιμότητα βρίσκονται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.