Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν ενέργειες προκειμένου να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση των τουρκικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό στο οποίο θα εργαστούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι να ανατρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια της Άγκυρας να παρουσιάσει τα προβλήματα –που η ίδια δημιουργεί– είτε ως διμερή με την Ελλάδα είτε ως δικοινοτικά σ’ ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου. Αυτό στο οποίο θα εργαστούν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση είναι ότι αυτά τα προβλήματα που η Τουρκία δημιουργεί, είναι και ζητήματα που αφορούν την ίδια την Ευρώπη. 

Πάνω σ’ αυτό τον άξονα θα κινηθούν κατά τις επαφές που θα έχουν τις επόμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν σειρά επαφών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκμεταλλευόμενη την πρώτη φυσική παρουσία των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο ο Ν. Αναστασιάδης όσο και ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έναν ηγέτη που έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα να κινείται στα ίδια βήματα με Ελλάδα και Κύπρο σ’ ό,τι αφορά την υπαιτιότητα για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριμερής Τουρκίας, Ελλάδας, Γερμανίας – Ενήμερη η Λευκωσία

Οι δηλώσεις που έγιναν από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν χαρακτηριστικές των μηνυμάτων που θέλουν να περάσουν Ελλάδα και Κύπρος. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η ρητορική αλλά και οι ενέργειές της επιμένουν δυστυχώς να κινούνται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες. Παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας. Στρέφονται συνολικά, θα έλεγα, κατά της Ευρώπης, όχι μόνο κατά των δύο κρατών μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και, όπως σας είπα, δεν απευθύνονται μόνο κατά των δύο χωρών μας, απευθύνονται προς σύσσωμη την Ευρώπη, αφού εκτοξεύονται από ένα κράτος το οποίο είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα χρήζουν και μίας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης».

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη «ενωμένη και αποφασισμένη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο. «Έναν διάλογο, όμως, ο οποίος θα βασίζεται πάντα στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές της καλής γειτονίας και κυρίως στις αρχές του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας. Χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και υποβόσκουσες απειλές περί χρήσης βίας» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι οι δύο χώρες αυτό που επιδιώκουν είναι τον διάλογο, την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή. «Δεν είμεθα εμείς που προκαλούμε τον οποιονδήποτε. Αντίθετα, προκαλούμεθα μέσα από έκνομες ενέργειες. Kαι δεν προκαλούμεθα απλώς η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά η Ευρώπη» είπε. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τον άριστο συντονισμό των δύο κυβερνήσεων, την από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα, μέσα από την επιδίωξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, μιας ουσιαστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν τη ουσία, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και βεβαίως, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

«Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει. Δηλαδή να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μία κρίση αχρείαστη», είπε και σημείωσε ότι αυτό που από κοινού «θα πράξουμε είναι να δούμε πώς ενεργοποιείται αποτελεσματικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρώτη συνάντηση Aναστασιάδη με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου

Η χθεσινή συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και της Ελλάδας ήταν η πρώτη αφότου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέλαβε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Υποδεχόμενη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Σακελλαρόπουλου χαρακτήρισε το Κυπριακό ως κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, Η κ. Σακελλαρόπουλου σημείωσε οι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. 

 Αναφορικά με την Αγιά Σοφιά η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί πλήττει τον Ελληνισμό αλλά και ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και τόνισε ότι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο και με στόχο τα πολιτικά οφέλη. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Ιράκ, το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και οι απειλές για σφετερισμό της ελληνικής ΑΟΖ καταδικάζονται από σύσσωμη την ανθρωπότητα. 

Μηνύματα για Αγιά Σοφιά 

Ο Κ. Μητσοτάκης υπέδειξε πως όλοι αναγκάζονται να την αποκαλούν με το βυζαντινό της όνομα Αγιά Σοφιά. Γιατί η ιστορία, είπε, διδάσκει πως η κληρονομιά του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών και ότι τα μνημεία τελικά δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «η Αγιά Σοφιά ανήκει στους ορθόδοξα, καθολικά, διαμαρτυρόμενους ανά τον κόσμο που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά. Γιατί η Αγιά Σοφιά είναι ένα -αν θέλετε- απόκτημα, μία κληρονομιά πολιτιστική που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα, αλλά ήταν ένα σύμβολο ενός μεγαλουργήματος του 6ου αιώνα. Συνεπώς, από κοινού θα ενεργήσουμε, και μαζί μας οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι και πολιτικοί και πολίτες, έτσι ώστε να σταλεί ισχυρό το μήνυμα πως είναι αδιανόητο τη σύγχρονη εποχή να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα».