Μπέρδεμα προκάλεσε η αλλαγή του πρωτοκόλλου αποδέσμευσης στενών επαφών από την καραντίνα, αφού αρκετοί πολίτες οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί ως επαφές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δεν γνώριζαν χθες εάν μπορούσαν να επιστρέψουν κανονικά στις δραστηριότητές τους ή αν έπρεπε να αναμένουν την έλευση του δεκαημέρου που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα. 

Μιλώντας στον «Φ», η λειτουργός Τύπου του υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου, διευκρίνισε ότι το νέο πρωτόκολλο, που προνοεί αποδέσμευση στις 7 ημέρες μετά την επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό, «ισχύει για  τις επαφές των κρουσμάτων που άρχισαν να δηλώνονται από τις 14 Απριλίου και μετά». Για όσες επαφές δηλώθηκαν μέχρι τις 13 Απριλίου, ισχύει το προηγούμενο, για αποδέσμευση με αρνητικό PCR τη 10η μέρα». Συγκεκριμένα και βάσει των νέων ρυθμίσεων: 

–    Οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα των 14 ημερών, μόνο με αρνητικό PCR (μοριακή εξετάση) την 7η ημέρα από οποιοδήποτε εγκεκριμένο εργαστήριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στόχος να εμβολιαστούν οι 45αρηδες έως 1η Μαΐου

–    Η αποδέσμευση την 7η ημέρα με αρνητικό PCR ισχύει μόνο για τις στενές επαφές και όχι για τα θετικά περιστατικά. 

–    Οι στενές επαφές δεν αποδεσμεύονται από τον προσωπικό τους γιατρό, αλλά μόνο με το πέρας του απαραίτητου χρονικού διαστήματος. 

–    Οι στενές επαφές δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται τα σημεία δειγματοληψίας rapid test, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και θα πρέπει να περιμένουν ενημέρωση από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για προγραμματισμό ραντεβού. 

–    Μπορούν να επικοινωνούν με το 1474 για γενικές πληροφορίες ή για θέματα που αφορούν τη διαδικασία της ιχνηλάτησης τηλεφωνικά στο 22771923 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

«Σε περίπτωση που οι στενές επαφές δεν απομονωθούν από το κρούσμα (π.χ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, φροντιστές που φροντίζουν άτομα που δεν αυτοεξυπηρετούνται, κτλ), τότε η ημέρα έναρξης της απομόνωσης τους ανανεώνεται με καινούργια ημέρα μηδέν από την ημέρα αποδέσμευσης του θετικού περιστατικού, αφού μέχρι την τελευταία ημέρα πριν την αποδέσμευσή του το θετικό άτομο είναι εν δυνάμει μεταδοτικό».

Περαιτέρω και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, «τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το σχήμα εμβολιασμού τους, με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια, απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό σε περίπτωση που θεωρηθούν στενές επαφές κρούσματος». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου. 

Επιπρόσθετα, «τα άτομα που έχουν αποδεσμευτεί ως κρούσματα εντός 6 μηνών, δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19».

Και στις δύο πιο πάνω κατηγορίες ατόμων, συστήνεται και θα προγραμματίζεται εξέταση PCR, κανονικά όπως προβλέπεται και για όλες τις στενές επαφές.