Τα άτομα που νοσούν από το σύνδρομο post-COVID αποφεύγουν την άσκηση καθώς πρώιμες παρατηρήσεις έδειξαν ότι αυτή μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία τους. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, με πρώτη συγγραφέα την ερευνήτρια και Λέκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου Δρ Άντρεα Τρύφωνος σε συνεργασία με το Karolinska Institutet της Σουηδίας, δείχνει ότι το σύνδρομο post-COVID δεν πρέπει να αποτελεί αντένδειξη για άσκηση.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο post-COVID συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία ηρεμίας και μυϊκή αδυναμία, τα οποία φαίνεται να επιδεινώνονται με την άσκηση.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι σημαντικοί φορείς υποστηρίζουν ότι τα άτομα με σύνδρομο post-COVID πρέπει να αποφεύγουν την έντονη άσκηση», αναφέρει η Δρ Τρύφωνος.
Η προαναφερθείσα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συστάσεις περί αποφυγής άσκησης στους ασθενείς με σύνδρομο post-COVID ενδέχεται να είναι πολύ αυστηρές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 31 ασθενείς με σύνδρομο post-COVID χωρίς άλλες παθήσεις, οι οποίοι συγκρίθηκαν με 31 άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου. Όλοι οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τρεις διαφορετικές μορφές προπόνησης σε τυχαία σειρά (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, συνεχόμενη προπόνηση μέτριας έντασης και προπόνηση δύναμης).

Οι ερευνητές κατέγραψαν και σύγκριναν τα συμπτώματα και το επίπεδο φλεγμονής των συμμετεχόντων πριν, αμέσως μετά και δύο μέρες μετά από κάθε προπόνηση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πληθώρα ιατρικών εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα καρδιάς, σπιρομέτρηση για τη λειτουργία των πνευμόνων, δοκιμασίες μέτρησης της μυϊκής δύναμης, νευροφυσιολογικές εξετάσεις και βιοψίες μυών.

«Αυτό που είδαμε είναι ότι γενικά οι ασθενείς με σύνδρομο post-COVID αντέδρασαν εξίσου καλά στην άσκηση με τους συνομήλικούς τους που δεν έπασχαν από post-COVID, παρότι αρχικά ανέφεραν σχετικά περισσότερα συμπτώματα. Και όταν λέμε το ίδιο καλά, εννοούμε ότι δεν παρατηρήσαμε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ούτε αύξηση των επιπέδων φλεγμονής και άλλων παραγόντων έως και 2 μέρες μετά την άσκηση», λέει η Δρ Τρύφωνος.

Η παρούσα μελέτη ωστόσο έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από post-COVID και των συνομήλικων τους.

«Τα άτομα με σύνδρομο post-COVID είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και μυϊκής δύναμης, τα οποία μπορεί να οφείλονται τόσο από τον ιό, τόσο και από την χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα. Μετά από δύο χρόνια παρατεταμένων συμπτωμάτων κόπωσης και γενικά αποθάρρυνση από κάθε μορφής άσκηση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα άτομα έχουν χάσει μέρος της φυσικής τους κατάστασης», αναφέρει η Δρ Τρύφωνος.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης μυοπάθειες (αλλαγές στον μυϊκό ιστό που επηρεάζουν αρνητικά τη μυϊκή ικανότητα) σε ποσοστό 62% των ατόμων με σύνδρομο post-COVID.

«Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό για να εξηγηθεί μόνο από τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Επομένως, αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις μυϊκές βιοψίες για να δούμε αν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο πίσω από αυτές τις μυϊκές αλλαγές (μεταβολές του μυϊκού ιστού)», επισημάνει η ερευνήτρια.

Συνεπώς, η Δρ Τρύφωνος αναφέρει ότι ίσως είναι η ώρα να αναθεωρηθούν οι συστάσεις περί άσκησης στα άτομα με σύνδρομο post-COVID.

«Τα άτομα με σύνδρομο post-COVID δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από την άσκηση γενικά, καθώς η ακινησία μακροπρόθεσμα αυξάνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Αντίθετα, υπό επίβλεψη, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εισάγουν την άσκηση στη ζωή τους, οποιαδήποτε μορφή άσκησης τους ευχαριστεί, φυσικά σε κατάλληλη ένταση την οποία μπορούν να αυξάνουν προοδευτικά», λέει η Δρ Άντρεα Τρύφωνος, ενώ τονίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο post-COVID μπορούν να ανταποκριθούν εξίσου καλά στην άσκηση.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Center for Innovative Medicine, CIMED, 2022-24, Tornspiran Foundation, Magnus Bergvalls Foundation, Lars Hierta Minne Foundation, Åke Wiberg Foundation.

Σχεδιασμός μελέτης

Οι ασθενείς με σύνδρομο post-COVID ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, είχαν παρατεταμένα συμπτώματα μετά το κορονοϊό, διάρκειας περισσότερο από τρεις μήνες, χωρίς νοσηλεία ή άλλη ασθένεια.

Οι προπονήσεις περιλάμβαναν:

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης: 5 x 1 λεπτό ποδηλασία στο 90% της μέγιστης έντασης με 1 λεπτό διάλλειμα ανάπαυσης ενδιάμεσα.

Συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης: 30 λεπτά ποδηλασία στο 50% της μέγιστης έντασης.

Προπόνηση ενδυνάμωσης με άρσεις θανάτου, κάμψεις και λακτίσματα ποδιών, 3 σετ x 10 επαναλήψεις με 3 λεπτά ανάπαυσης ενδιάμεσα.

Δημοσίευση:

“Functional Limitations and Exercise Intolerance in Patients With Post-COVID Condition – A randomized Crossover Clinical Trial,” Andrea Tryfonos, Kaveh Pourhamidi, Gustav Jörnåker, Martin Engvall, Lisa Eriksson, Sara Elhallos, Nicole Asplund, Mirko Mandić, Patrik Sundblad, Atif Sepic, Eric Rullman, Lars Hyllienmark, Helene Rundqvist, Tommy R. Lundberg, Thomas Gustafsson. JAMA Network Open, online 4 April 2024, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.4386

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Δρ Άντρεα Τρύφωνος
Λέκτορας Ανατομίας και Φυσιολογίας
Τμήμα Επιστημόνων Ζωής
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
[email protected] | 22 559440