Τα έθιμα για την Κυριακή των Βαΐων, γνωστή και σαν Κυριακή της ελιάς, αναβίωσαν και φέτος στην Πάφο και σε άλλες περιοχές, με τις νοικοκυρές να μεταφέρουν στην εκκλησία μικρά ή μεγάλα υφασμάτινα σακουλάκια με φύλλα ελιάς.

Σύμφωνα με την Άννα Τσέλεπου, μελετητή της παράδοσης, εδώ και μέρες οι νοικοκυρές της Πάφου, αλλά και από ολόκληρη την Κύπρο, κόβουν τα φύλλα από τα κλαδιά της ελιάς και τα μεταφέρουν στα συγκεκριμένα σακουλάκια, που παραμένουν στην εκκλησία για σαράντα μέρες, μέχρι της Αναλήψεως του Σωτήρος.

Για τους Κύπριους πιστούς η ελιά χρησιμοποιείται και στο καθημερινό “κάπνισμα” στα σπίτια, καθώς όπως λέει, πιστεύουν ότι «ο καπνός της αγιασμένης ελιάς ξορκίζει το κακό».

Εξάλλου, εκδηλώσεις δραματοποίησης θαυμάτων που συνδέονται με το πνεύμα των ημερών, πραγματοποιήθηκαν από παιδιά στη Γιόλου.

Στην κοινότητα της Λέμπας αναβίωσαν χθες τα έθιμα του Πάσχα, με επίκεντρο την αναπαράσταση της ανάστασης του Λαζάρου. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει καταστεί θεσμός, δηλώνει ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λέμπας. 

 Σύμφωνα με το έθιμο, τα μικρά κορίτσια της κοινότητας ξεχύνονται στα χωράφια και μαζεύουν λουλούδια, με τα οποία στολίζουν τα καλαθάκια τους, ενώ γυρίζουν στους δρόμους του χωριού τραγουδώντας τα κάλαντα και εισπράττοντας ένα μικρό φιλοδώρημα.

Ακολούθως το σώμα του Λαζάρου σκεπάζεται από κίτρινα λουλούδια και κλαδιά φοινικιάς από τους αγρούς, ενώ ένα παιδί συμμετέχει στην αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου.

Κυριακή των Βαΐων στο Προδρόμι

Η αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στην Ιερουσαλήμ έχει καταστεί θεσμός κατά την Κυριακή των Βαΐων για την κοινότητα Προδρομίου. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Προδρομίου. Ντόπιοι και ξένοι αναμένεται να επισκεφτούν αύριο Kυριακή το Προδρόμι κρατώντας βάγια, για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση σε ανάμνηση του γεγονότος, με πομπή προς την Εκκλησία.