Μπορεί το νομοσχέδιο για την Ενιαία Εκπαίδευση να μπήκε στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και μερικά χρόνια, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όχι μόνο δεν ξεχνάνε  το σημαντικό αυτό ζήτημα αλλά έχουν προβεί και σε σημαντικές εξαγγελίες. Μία από αυτές είναι η ίδρυση Κινήματος για την Ενιαία Εκπαίδευση, ούτως ώστε να εντατικοποιηθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ισότιμης συμμετοχής όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο της χθεσινής διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), ο Σύνδεσμος Αγκαλιά Ελπίδας (γονείς και φίλοι παιδιών με εγκεφαλική παράλυση) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ΔΕΠΥ, με στόχο να διατρανώσουν την προσήλωσή τους στη διεκδίκηση του δικαιώματος της Ενιαίας Εκπαίδευσης και για τα παιδιά με αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα υγείας, ζητήθηκε επίσης και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, ενώ για ακόμη μια φορά τα πυρά στράφηκαν προς το υπουργείο Παιδείας για τις πολιτικές του και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο κατηγορήθηκε και για διασπάθιση χρήματος καθώς αναφέρθηκε ότι έλαβε κονδύλια για την ετοιμασία του νομοσχεδίου για την Ενιαία Εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που δεν κατατέθηκε ποτέ επίσημα.  

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κύπρος επικύρωσε το 2011 τη διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, με το Υπουργείο έκτοτε να εξακολουθεί να αγνοεί την ύπαρξη της Σύμβασης και να αρνείται προκλητικά να ετοιμάσει νομοθεσίες, να σχεδιάσει πολιτικές και να υλοποιήσει πρακτικές που θα δίνουν το δικαίωμα ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά με αναπηρία. 

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες», την εφαρμογή αδιαφανών διαδικασιών για την πρόσληψη σχολικών συνοδών, καθώς εμπλέκονται αναρμόδιες Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός παιδιών να στερείται την υπηρεσία υποστήριξης συνοδών. 

Το υπουργείο «αρνείται να θεσμοθετήσει την ευέλικτη παροχή εύλογων προσαρμογών, όπως είναι η διαθεσιμότητα κατάλληλου εξοπλισμού και μεθόδων για την επικοινωνία και τη μάθηση, διαφοροποιημένο εξεταστικό δοκίμιο κλπ.», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι «απάντηση στην πολιτική του υπουργείου στις διακρίσεις, στους αποκλεισμούς και στον διαχωρισμό των παιδιών σε παιδιά ειδικής εκπαίδευσης και παιδιά του Γενικού Σχολείου αποτελεί η ίδρυση ενός ισχυρού κινήματος Ενιαίας Εκπαίδευσης, που θα δώσει τη μάχη για κατάργηση κάθε δομής διάκρισης στην εκπαίδευση μέχρι τέλους». Σημειώθηκε ότι ήδη πάνω από 30 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς θέλουν να συμμετάσχουν στο Κίνημα.

Αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει το Κίνημα, αυτά είναι:

>> Αρχή με τη χθεσινή διαμαρτυρία.

>> Παράδοση στοιχείων στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για να αξιολογήσει τη χώρα μας.

>> Επιδίωξη εν νέου αλληλογραφίας με το υπουργείο Παιδείας.

>> Πορεία προς το Προεδρικό.

>> Μετάβαση στη Γενεύη τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών θα κρίνει την Κύπρο.

>> Δεν αποκλείονται και πιο δυναμικά μέτρα.

Από πλευράς της η πρόεδρος της «Αγκαλιάς Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, αναφέρθηκε σε κλειστές πόρτες, ρατσισμό και απαξίωση από μέρους του υπουργείου προς τους γονείς. «Απαιτούμε εδώ και τώρα τερματισμό του αποκλεισμού των παιδιών μας από το υπουργείο Παιδείας. Απαιτούμε εδώ και τώρα ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση. Απαιτούμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας νομοθεσίας για ενιαία εκπαίδευση που θα σέβεται όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου διαφορετικότητας, που θα τα αποδέχεται και θα τα εξελίσσει», σημείωσε η κ. Πιτσιάλη. 

Η πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου, τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά αποκλεισμένα στο σπίτι ενώ άρχισε η σχολική χρονιά, επειδή δεν εγκρίθηκε το αίτημα για σχολικό συνοδό. Επιπλέον, ανέφερε ότι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής οι λειτουργοί του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επαρκές κονδύλι για όλα όσα πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας ότι απαιτείται πολιτική απόφαση. «Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, μας ανακοίνωσαν ότι πέρσι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ποσό για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες παιδιών για συνοδούς, αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των οργανώσεων και η Επίτροπος

«Οι υφιστάμενες πολιτικές του υπουργείου Παιδείας δεν αντανακλούν την Ενιαία Εκπαίδευση ως ορίζεται στα Γενικά Σχόλια των Επιτροπών του ΟΗΕ, αλλά δίνουν έμφαση και επιλεκτικά περιορίζονται στη στήριξη», αναφέρει από πλευράς της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, θα καταστεί εφικτή η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου.

Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την υποστήριξή της στη διαμαρτυρία των φορέων για τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην ενιαία, ποιοτική, εκπαίδευση, τονίζοντας ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται από το υπουργείο «φαίνεται να αποσκοπούν στη βελτίωση του συστήματος ένταξης παιδιών, διατηρώντας παράλληλα τον διαχωρισμό και θέτοντας εκποδών τη δημιουργία ενός συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης». 

Προσθέτει ότι είναι πάγια θέση του Γραφείου της Επιτρόπου ότι η ενιαία εκπαίδευση δεν επιτυγχάνεται με την αποσπασματική αλλαγή του συστήματος, μόνο για παιδιά με συγκεκριμένες κατηγορίες χαρακτηριστικών, αλλά με την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος στην εκπαίδευση όλων των παιδιών.

Τονίζεται δε, ότι το Γραφείο της αρμόδιας Επιτρόπου υπέβαλε αναλυτικά σχόλια στο υπουργείο Παιδείας με εισηγήσεις ως προς το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Ενιαία Εκπαίδευση, τα οποία όμως, όπως επισημαίνει, «δεν φαίνεται να έχουν ούτε κατ’ ελάχιστον ληφθεί υπόψη από το υπουργείο. Αντιθέτως οι διοικητικές πρακτικές που προωθούνται φανερώνουν είτε άρνηση ή απουσία πολιτικής βούλησης ή μη κατανόηση της έννοιας της ενιαίας εκπαίδευσης».

Στο μεταξύ, τα όσα προβάλλονται από την ΚΥΣΟΑ απορρίπτει το υπουργείο Παιδείας καθώς σε απαντητική του επιστολή στον κ. Νικολαΐδη (ο οποίος έστειλε επιστολή την περασμένη βδομάδα), ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου αποκλείει παιδιά από το γενικό σχολείο λόγω της αναπηρίας τους με «δικαιολογία» την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους». Όπως επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας, όσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, το υπουργείο «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στελεχώνει διαρκώς τα σχολεία με αρκετές εκατοντάδες εκπαιδευτικών Ειδικής Εκπαίδευσης, κατά τρόπο που αυτοί αποτελούν πλέον περίπου 20% του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία». 

Μόνο για την παρούσα σχολική χρονιά, σημειώνει ο κ. Προδρόμου, έχουν διοριστεί 52 επιπρόσθετοι Ειδικοί Εκπαιδευτικοί στη δημοτική εκπαίδευση, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Παράλληλα, απασχολούνται σήμερα περίπου 1.200 σχολικοί βοηθοί/ συνοδοί και ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με περίπου το ήμισυ περί τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ακόμη συζητούμε τα αυτονόητα

Παρακολουθώντας κανείς τα όσα διαδραματίζονται γύρω από αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα, αναρωτιέται εάν τελικά έχουν γίνει βήματα προόδου ή όχι. Η απάντηση είναι, ναι. Σαφώς κι έχουν γίνει βήματα μπροστά. Όμως, χρειάζονται κι άλλα. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο 2022, με τη χώρα μας αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν παντιέρα τους τη Δημοκρατία και την αλληλεγγύη, ωστόσο ακόμη συζητούμε τα αυτονόητα. Εάν ένα παιδί μπορεί να πάει και πώς – με ποιο τρόπο – στο σχολείο του. Το κεφάλαιο αυτό δεν σηκώνει ούτε πείσματα, ούτε γινάτια. Χρειάζεται καλή θέληση, διάλογο, προσήλωση και εφαρμογή πρακτικών που θα έχουν στο επίκεντρο τους τα δικαιώματα και το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των παιδιών