«Ήμουν εκτός για σχεδόν δύο χρόνια. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν να κάνω και τα έξι όργανα. Ήταν ένας άθλος!», περιγράφει στον «Φ» ο χρυσός πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Μάριος Γεωργίου, μιλώντας για το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη στον ώμο, αλλά και για τον προχθεσινό θρίαμβο. Ο Μάριος ρίχτηκε στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής στο Ρίμινι της Ιταλίας, εκτελώντας αψεγάδιαστα το πρόγραμμά του στις ασκήσεις εδάφους, τον πλάγιο ίππο, τους κρίκους, το άλμα, το δίζυγο και μονόζυγο, παραβλέποντας τον πόνο. Εξασφάλισε χρυσό μετάλλιο, όπως επίσης και το εισιτήριο της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Δεν το περίμενε. «Πω πω ρε φίλε, τι έχουμε κάνει;», συλλογίστηκε βλέποντας τη βαθμολογία.

Ο Μάριος Γεωργίου έχει αποδείξει ότι είναι μαχητής και ότι δεν λιποψυχεί μπροστά στις δυσκολίες. Άλλωστε χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πληθώρα από δαύτες, με πιο πρόσφατη να επανέλθει από ένα δύσκολο χειρουργείο στον ώμο.

«Έρχομαι μετά από μια εγχείρηση που έγινε το 2022. Ήμουν εκτός για σχεδόν δύο χρόνια. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν να μπορέσω να κάνω και τα έξι όργανα μαζί. Ήταν ένας άθλος. Για αυτό και εγώ και ο προπονητής, Παναγιώτης Πετρίδης, και η ομάδα που έχω πίσω, είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που το καταφέραμε», αναφέρει ο αθλητής και υπενθύμισε ότι είχε λάβει ξανά μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, «όμως τότε ήρθα τρίτος. Το 2022 ήρθα πρώτος στο μονόζυγο».

Μετά το χειρουργείο, σημειώνει, κατέβηκε σε έναν αγώνα το 2023, στον οποίο δεν πήγε πάρα πολύ καλά αφού δεν μπορούσε να προετοιμαστεί όπως έπρεπε.

Στον προχθεσινό αγώνα, αναφέρει, ήταν τόσο καλή η προετοιμασία «που είδα τον αγώνα σαν μια προπόνηση. Ναι μεν υπήρχε άγχος, αλλά όσο έπρεπε». Εξάλλου, πλέον ξυπνάει και είναι προετοιμασμένος να ανταπεξέλθει ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες. Ωστόσο, σημειώνει, δεν περίμενε τον θρίαμβο. Απλώς ήξερε τι βαθμολογία χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Με το σκορ όχι μόνο πετύχαμε πρόκριση για το Παρίσι, αλλά και το χρυσό της Ευρώπης».

Σε κάποια φάση του αγώνα συνειδητοποίησε ότι ήταν δύσκολο οι άλλοι αθλητές να φτάσουν τη βαθμολογία του. «Μετά από δύο χρόνια αποχής με έκανε να καταλάβω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Ότι μπορώ να πετύχω κάτι που έχω στο μυαλό μου. Τότε το κατάλαβα, όταν περίμενα το τελευταίο σκορ. Είπα  από μέσα μου “πω πω ρε φίλε, τι έχουμε κάνει; Η Κύπρος τι έχει πετύχει;”», περιγράφει γελώντας.

«Ναι μεν βγήκα χρυσός στο μονόζυγο το 2022, όμως τώρα πρόκειται για το ατομικό, είναι άθλος. Μιλάμε για χώρες όπως Ουκρανία, Αγγλία, Ισραήλ, υπερδυνάμεις και, τελικά, μια Κύπρος κατάφερε να βγει στο ψηλότερο βάθρο».

Είναι και το προσωπικό κομμάτι της νίκης, όπως είπε, αφού θέλει να τιμάει το επίθετο του πατέρα του, τον οποίον έχασε το 2017. Όμως, θέλει να ακούγεται το νησί. «Να είμαστε υπολογίσιμη δύναμη».

Πλέον, σημείωσε, εκκρεμούν οι τελικοί αγώνες για το κάθε όργανο ξεχωριστά, ενώ την Κυριακή είναι στο σύνθετο ομαδικό, όπου θα αγωνιστούν μαζί οι αθλητές της ενόργανης γυμναστικής της κυπριακής αποστολής.

Αδυνατούσε ακόμη και να κουνήσει το χέρι του

Την εφιαλτική περίοδο μετά το χειρουργείο, περιγράφει στον «Φ» ο Μάριος Γεωργίου, αφού αναφέρει ότι ο αθλητής μετά από μια εγχείρηση πέφτει πάρα πολύ ψυχολογικά.

«Βλέπεις ότι μένεις πίσω προπονητικά. Δυστυχώς το σώμα δεν σε βοηθάει. Για παράδειγμα, μπορεί τη Δευτέρα να τα πήγαινα καλά και μετά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα να αδυνατούσα να κουνήσω το χέρι μου. Αυτό σε σκοτώνει!», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι εγχειρίστηκε στον ώμο με τα χέρια να είναι καθοριστικά για τους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής.

«Τρεις μέρες πριν το χρυσό μετάλλιο του 2022 στο μονόζυγο, είχα κόψει τον υπακάνθιο στον ώμο μου και είχα μείνει για τρεις μέρες στο νοσοκομείο. Είχα πει, τότε, ότι θα αγωνιστώ και έφερα το χρυσό. Μετά εγχειρίστηκα».

Μέχρι και σήμερα, εξηγεί, σχεδόν δύο χρόνια μετά μπορεί να πονάει στο σημείο. «Θέλει μεγάλη προσοχή και ακολουθώ συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ακόμη και ο καιρός μπορεί να επηρεάσει το εγχειρισμένο σημείο και, τελικά, την επίδοσή σου. Τώρα στην Ιταλία, λόγω καιρού, με πιάσανε οι πόνοι στον ώμο. Η ψυχολογία μου έπεσε λίγο, διότι δεν μπορούσα να κάνω κανονική προπόνηση. Αυτό που κατάλαβα, όμως, στην πάροδο του χρόνου είναι ότι ο αθλητής πρέπει να αγωνιστεί όπως ξέρει. Την κρίσιμη στιγμή είσαι εσύ και το όργανο. Κανένας δεν θα σε βοηθήσει. Σε ό,τι κατάσταση και να βρίσκεσαι, και στην πιο χάλια σου στιγμή, πρέπει να βγεις και να κάνεις τον αγώνα. Είναι η υποχρέωσή σου. Πρέπει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Ποτέ δεν ξέρεις», υπογραμμίζει.

«Όταν είσαι αθλητής πρέπει να είσαι και μαχητής. Χωρίς να παλέψεις, δεν κερδίζεις τίποτα. Αν δεν ρισκάρεις, δεν κάνεις τίποτα. Το χειρότερο είναι να μην προσπαθήσεις. Αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα πας πουθενά».

Ωστόσο, αναφέρει, η ζωή προχωράει. «Δεν πρέπει να μείνεις στάσιμος. Δεν πρέπει να αφήνεις το παρελθόν να σου χαλάσει το μέλλον. Πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεσαι. Ό,τι και αν έχει συμβεί».

Όνειρο το ολυμπιακό μετάλλιο

«Το όνειρο, όπως για κάθε αθλητή, είναι ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς», ανέφερε ο Μάριος για το άμεσο μέλλον.

Όπως, είπε, πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού προηγήθηκαν εκείνη του 2016 και του 2020.

«Όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις και καλύτερα τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εγώ, άργησα να το καταλάβω διότι το 2016 ήμουν πάρα πολύ μικρός. Δεν ήξερα πού πήγαινα. Το 2020, δυστυχώς ήταν η πανδημία και έτσι και πάλι δεν ήταν αντιπροσωπευτική η εμπειρία. Ελπίζω φέτος να βιώσω Ολυμπιάδα!».