Η τέχνη του animation στο Άνασσα
Αρχίζει σήμερα η θερινή έκδοση του «The Animattikon Project», μια εκδήλωση αφιερωμένη στην τέχνη του animation που οργανώνεται από το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Anassa και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το οποίο θα διαρκέσει ως τις 11 Αυγούστου. Το παιδικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει μια σειρά από ταινίες animation για παιδιά από τους διεθνείς συνεργάτες του Animattikon, δηλαδή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros από την Ελλάδα και το διεθνές φεστιβάλ animation Viborg Animation Festival από τη Δανία. Tο Animattikon Project θα υποδεχθεί τον αμερικανό σκηνοθέτη Brett Ingram για να προβάλει τα ντοκιμαντέρ του που αφορούν σπουδαίους δημιουργούς animation, με ιδιαίτερη έμφαση τον σπουδαίο animator Bruce Bickford που απεβίωσε τον Απρίλιο του 2019, στου οποίου τη μνήμη είναι αφιερωμένη και η εκδήλωση. Οι προβολές θα γίνουν παρουσία του ίδιου του Brett Ingram.
 
Πάφος, ξενοδοχείο Anassa, 8.30μ.μ., 26 102 180
 
Μάχη με τη μαφία
Με την βραβευμένη ταινία Shooting the Mafia αρχίζει στις 6.30 το πρόγραμμα του 14 Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Η Letizia Battaglia, από τη Σικελία, ξεκίνησε μία διά βίου μάχη με τη Mαφία όταν τόλμησε για πρώτη φορά να αποτυπώσει στον φακό της ένα βάναυσα δολοφονημένο θύμα της. Παίρνοντας την απόφαση να εκθέσει το βάρβαρο βασίλειο της «Cosa Nostra», υπήρξε απτόητη μάρτυρας των εγκλημάτων της, διάγοντας μία ζωή γεμάτη πάθος και πείσμα. Στις 8.30 θα προβληθεί η ταινία «Push» στην παρουσία του σκηνοθέτη Fredrik Gertten. Οι τιμές ακινήτων εκτοξεύονται στα ύψη σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα εισοδήματα. Η ταινία Push αποκαλύπτει ένα νέο είδος απρόσωπου ιδιοκτήτη, τις ολοένα και πιο ακατάλληλες προς κατοίκηση πόλεις μας, καθώς και μία κρίση που κλιμακώνεται και μας επηρεάζει όλους. Ακολουθεί στις 10.30 η ταινία Female Pleasure της Barbara Miller. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία πέντε εκπληκτικών γυναικών ανά τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τον επιτυχημένο αγώνα για αυτοέλεγχο της γυναικείας σεξουαλικότητας.
 
Λεμεσός, Χαρουπόμυλος Λανίτη, 6.30μ.μ., 8.30μ.μ., 10.30μ.μ., τηλ. 99517910
 
«Μια τρελή… τρελή σαραντάρα» στην Πόλη Χρυσοχούς
Το Θέατρο Διόνυσος συνεχίζει την περιοδεία του με την ελληνική κωμωδία «Μια τρελή… τρελή σαραντάρα» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Η θεματική του έργου έχει να κάνει με τον έρωτα μιας χήρας, που τη δεκαετία του εξήντα, ερωτεύεται στα σαράντα και… για πρώτη φορά κι έρχεται αντιμέτωπη με τα αδέρφια της. Παίζουν: Έλενα Χριστοφή, Κώστας Καζάκας, Μιχάλης Μουστάκας, Ιωάννα Σιαφκάλη, Έλενα Χιλέτη, Χρήστος Γιάγκου, Χριστίνα Μαρούχου,  Χάρης Αριστείδου, Στέλιος Μαρτάς.
 
Αμφιθέατρο Πόλης Χρυσοχούς, 8.30μ.μ. 22818999.
 
Σύγχρονη κεραμική στο Αλμύρα
Η έκθεση Ceramic Waves φιλοξενεί έργα καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών τα οποία, μέσα από την ιδιότυπη μορφή τους – τη γνησιότητά τους δηλαδή -, συγκινούν και συνάμα εγείρουν ερωτήματα. Η έκθεση επιχειρεί να φέρει σε επαφή το κοινό της Πάφου αλλά και περιηγητές με τη σύγχρονη κεραμική της Κύπρου: με μια τέχνη τόσο παλιά όσο και τόσο νέα. «Είναι αναμφίβολα ολοφάνερο ότι στις μέρες μας η κεραμική υπερβαίνει την αξία της χρηστικότητας και οδηγείται σε σημασιολογικές περιοχές που της επιτρέπουν να διεκδικεί ομότυπη θέση με αυτή των άλλων καλών τεχνών. Η έκθεση εστιάζει στο μεταιχμιακό ή αλλιώς κομβικό σημείο, όπου το αποτέλεσμα ταλαντεύεται και τέλος γέρνει από τη μια ή την άλλη μεριά: ανάμεσα σε κάτι χρηστικό ή σε ένα μόρφωμα που θέλει να ορίζεται ως έργο τέχνης» σημειώνει ο επιμελητής Σάββας Χριστοδουλίδης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ελύσια Αθάνατου, Γιώργος Γεωργιάδης, Πανίκος Γεωργιάδης, Βάσος Δημητρίου, Νίνα Ιακώβου, Αυγουστίνος Κοντός, Μελίτα Κούτα, Γιώργος Κυπρής, Παναγιώτης Πασάντας, Ελευθερία Φιλή.
 
Πάφος, ξενοδοχείο Αλμύρα, τηλ. 26 888700. Μέχρι 13/8
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 
Λευκωσία
Κυπριακό Μουσείο (22865854). «Πικάσο στο Κυπριακό Μουσείο. Έργα σε πηλό». Μέχρι 8/9
Is Not Gallery (99569498), ομαδική έκθεση «Beautiful Days». Μέχρι 31/8
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). «Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου – Γυναικεία Γυμνά». Μέχρι 2/9
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). «Πενταδάκτυλος – Contemporaries». Μέχρι 16/9
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο (22 661475). «Πενταδάκτυλος – Impressions». Μέχρι 29/9
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). «1940/Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα». Μέχρι 31/12
Λεμεσός
gARTen Arts Space, (99534248). Έκθεση Θεοδώρας Φούτρου. Μέχρι 14/8
Μορφή (25 378733). Ομαδική έκθεση. Μέχρι 30/9
Πάφος
Ξενοδοχείο Αλμύρα, (26 888700). Ομαδική έκθεση «Ceramic Waves». Μέχρι 13/8