«Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» κατατέθηκε η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, σε βάρος του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Αυτή η θέση προβάλλεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα και στην οποία καταγράφεται ότι το Συμβούλιο (σημ. Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο) θα κρίνει κατά πόσον υπάρχει θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση του εν λόγω αξιωματούχου.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη πως το Σμυβούλιο θα αποφασίσει αν ο κ. Μιχαηλίδης «είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς», η οποία «θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«O Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Χρίστος Κληρίδης: Δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά

Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, εκ της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενωρίτερα στο ΚΥΠΕ: «Αντιλαμβάνομαι ότι το παράπονο είναι ότι υπερέβη τις εξουσίες του (ο Γ. Ελεγκτής)», προσθέτοντας πως η υπέρβαση οποιωνδήποτε εξουσιών «δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά». Υπενθύμισε ότι τα δικαστήρια «σε εκατοντάδες υποθέσεις» έχουν υπερβεί την εξουσία και αρμοδιότητά τους και ότι ελέγχονται από το ανώτερο δικαστήριο υπό μορφή έφεσης ή με αίτηση στο Ανώτατο για να ελεχθεί η αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Στο Σύνταγμά μας, πρόσθεσε, «γίνεται ρητή πρόνοια στο άρθρο 139», όταν υπάρχει κάποια υπέρβαση εξουσίας ή αμφισβήτηση εξουσίας, ενός οργάνου σε βάρος άλλου οργάνου, δικαιούται το παραπονούμενο όργανο να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο τότε, σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό για να αποφασίσει.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι τα θέματα της αρμοδιότητας, ελέγχονται με συγκεκριμένη διαδικασία και ότι δεν συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά. Σημείωσε ότι ανάρμοστη συμπεριφορά «είναι κάτι άλλο» (misconduct), «είναι δηλαδή όπου κάποιος έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο, που δεν αρμόζει να είναι στη θέση αυτή».

Ανάφερε ότι οι εξουσίες τις οποίες ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής, ελέγχου δηλαδή των δαπανών και γενικά της διαχείρισης διαφόρων δημοσίων και κρατικών υποθέσεων, δεν τις ασκεί μόνος του, αλλά υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία και οι αποφάσεις δεν είναι μονομελείς, δηλαδή του ιδίου, αλλά υπάρχει εξαμελές συμβούλιο που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. «Κάποτε μπορεί να υπάρχει και διαφωνία, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι ομόφωνες οι αποφάσεις», είπε ο κ. Κληρίδης και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία επειδή δεν είναι αρεστές οι αποφάσεις της.

ΚΥΠΕ / philenews