Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες, ενόψει της έναρξης των εργασιών για την ενιαία ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης την 1η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, αναλαμβάνει πλέον επίσημα τη διαχείριση του έργου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νέο λιμάνι θα είναι σε θέση σε εύλογο χρονικό διάστημα, να προσελκύει νέας γενιάς κρουαζιερόπλοια και η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί σκάφη από 10 έως 130 μέτρα. Αυτό ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, Πάνος Αλεξάνδρου, σε συνάντηση με το Δ.Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργασίες ανάπλασης για αναβάθμιση Μαρίνας Λάρνακας

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν οι βασικές παράμετροι του έργου που θα κοστίσει €1,2 δισ. ευρώ, με επίκεντρο την τουριστική πτυχή, ώστε άμεσα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των δύο μερών. Παρουσιάστηκαν ακόμη αναλυτικά οι τέσσερις φάσεις του έργου, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα. 

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, όσον αφορά στην α’ φάση του έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί σε περίοδο πέντε ετών, αυτή θα ξεκινήσει με τη συντήρηση και αποκατάσταση της ιστορικής αποβάθρας. Θα ακολουθήσει η δημιουργία βασικών έργων υποδομής, όπως κατασκευή νέου δρόμου που θα ενώνει τις Φοινικούδες με τον κυκλικό κόμβο Λιμανιού, νέα αποβάθρα στο λιμάνι, κτήριο yachtclub, νέα αίθουσα επιβατών και κτίριο διοίκησης, ενώ θα αυξηθεί η χωρητικότητα της μαρίνας σε 650 σκάφη με τη δημιουργία νέου κυματοθραύστη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα δημιουργηθεί, σε αυτή τη φάση και ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων. 

Αναδεικνύεται ο ιστορικός φάρος και ο γερανός

Έπειτα και από αίτημα του Δήμου Λάρνακας, η κοινοπραξία ενημέρωσε κατά τη συνάντηση πως θα γίνει αποκατάσταση και θα αναδειχθεί ο ιστορικός φάρος και ο γερανός που βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings, Πάνος Αλεξάνδρου, τόνισε ότι η υπό αναφορά ανάπτυξη αποτελεί το μεγαλύτερο, πιο πολυδιάστατο και πιο πολυδάπανο παραθαλάσσιο έργο που θα γίνει ποτέ στη χώρα μας, κατακτώντας πρωταγωνιστική θέση όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, εξέφρασε από την πλευρά του ικανοποίηση αφού μετά από πολλούς σκοπέλους το πολυαναμενόμενο έργο προχωρά. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα είναι στενή και άμεση, αφού πρόκειται για μια ανάπτυξη που θα δώσει τεράστια ώθηση στη Λάρνακα.   

Τέλος, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, τόνισε ότι πέραν του προφανούς οικονομικού οφέλους και των θέσεων εργασίας, είναι σημαντικό ότι θα προκύψει και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Λάρνακας, εφόσον θα αναβαθμιστούν σημαντικά και οι υποδομές.