Εβδομάδες παθών περιμένουν, όπως όλα δείχνουν, την επένδυση του €1,2 δισ. σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, που πλέον δεν κρέμεται απλώς από μια τρίχα, αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι ο τερματισμός του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία Kition Ocean Holdings. Αυτό παραδέχθηκε μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών επαναλαμβάνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος αναλαμβάνει τη διαχείριση τόσο του λιμανιού, όσο και της μαρίνας μέσα από μια διαδικασία που προβλέπεται στη σύμβαση. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως η λύση του συμβολαίου «είναι το επικρατέστερο σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη πως η εταιρεία δεν έχει υποβάλει ακόμη την εγγυητική επιστολή». Σημείωσε δε πως αναμένονται οι οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα υποδείξει «πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση από τώρα και στο εξής».

Η κατάσταση εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα, αφού το ενδεχόμενο να βρεθεί η επένδυση στη δίνη χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών να είναι πλέον ορατό. Ήδη η ανάδοχος εταιρεία και η Aroundtown, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kition, εμφανίζονται διατεθειμένες, όπως παραδέχθηκαν δημόσια, να προσφύγουν για δεύτερη φορά στη δικαιοσύνη εναντίον του κράτους, προκειμένου να επιλυθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η διαφορά. Υπενθυμίζεται πως όταν προέκυψε η διαφορά για το ύψος της εγγυητικής που δεν καταβλήθηκε (σ.σ. το κράτος ζητά €10 εκατ. και η εταιρεία την υπολογίζει σε €4.2 εκατ.), η εταιρεία προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και εξασφάλισε μονομερές διάταγμα προκειμένου να μην μπορεί το κράτος, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, να εισπράξει τα χρήματα εγγυητικής που βρίσκεται σε ισχύ.

Ερωτηθείς εάν η δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δύναται να μπλοκάρει ενδεχόμενη απόφαση για τερματισμό του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία, o υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα επηρεάσει. «Η Kition έλαβε μονομερές διάταγμα μέχρι ν’ ακουστούν οι θέσεις μας ενώπιον Δικαστηρίου και η δίκη αυτή συνεχίζεται. Μπήκε περιορισμός για ένα θέμα και αυτό δεν σημαίνει πως το Δικαστήριο θα μας απαγορέψει να πάρουμε την εγγυητική, απλώς, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του. Δεν είμαι νομικός, αλλά εκτιμώ πως αυτό δεν μας απαγορεύει να διαχειριστούμε τη σύμβαση για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Εμείς έχουμε διαδικασία για να διαχειριστούμε τη σύμβαση όπως κρίνουμε πως εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον».

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θ’ αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία για το θέμα, το οποίο, όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, είναι πολύπλοκο και πρέπει να δοθεί χρόνος για να γίνει σωστή προετοιμασία. Από τη στιγμή πάντως που η εταιρεία δεν καταβάλλει την εγγυητική, παραβιάζοντας κατά την Κυβέρνηση, ουσιώδη όρο της σύμβασης, γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να βρεθεί λύση και ν’ αποτραπεί το χείριστο σενάριο που είναι η λύση του συμβολαίου. Αυτό, άλλωστε, ήταν κάτι που ξεκαθάρισε στους αξιωματούχους της εταιρείας και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύσκεψη της 15ης Απριλίου, διαμηνύοντας πως όσο απουσιάζει ένας ουσιώδης όρος της σύμβασης δεν μπορεί το κράτος να παρακαθίσει σε συνομιλίες και να εξετάσει τα αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον του. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία αρχικά δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει την εγγυητική, κάτι που ανακοίνωσε δημόσια, ωστόσο ακολούθως υπαναχώρησε καθώς το αρμόδιο Υπουργείο, όπως υποστήριξε «δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής».

Η εβδομάδα που διανύουμε πάντως έχει μεγαλώσει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, από τη μία εξαιτίας της αθέτησης της δέσμευσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θεωρήθηκε προσβολή, και από την άλλη λόγω των εκατέρωθεν δημόσιων πυρών. Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω και από τη μη παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας στην επιτροπή Μεταφορών, γεγονός που αποδόθηκε από την ίδια σε παρεξήγηση, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για ασέβεια στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι φορείς αλλά και οι κάτοικοι της Λάρνακας, εν τω μεταξύ, παρακολουθούν με τρομερή ανησυχία όσα συμβαίνουν βλέποντας πως ενδέχεται να ναυαγήσει για ακόμη μια φορά το όνειρο δεκαετιών για ανάπλαση της μαρίνας και του λιμανιού. «Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο το έργο θα γίνει», συνεχίζει να επαναλαμβάνει ο υπουργός Μεταφορών, υποδεικνύοντας πως εάν προχωρήσει το κράτος σε λύση του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία, θα επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για άλλο επενδυτή.

Αυτό που πιστεύεται πάντως είναι πως η εταιρεία χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την εγγυητική, προκειμένου να εξεταστεί το κύριο αίτημα της για αλλαγές στον σχεδιασμό. Η επιθυμία της είναι να δοθεί προτεραιότητα σε έργα ανάπτυξης γης ώστε να έχει έσοδα και να καταστεί, όπως λέει, «το έργο βιώσιμο». Μέχρι στιγμής αυτό που έγινε γνωστό είναι πως, μεταξύ άλλων, ζητήθηκαν κάποιες χαλαρώσεις, καθώς και χώρος για την ανέγερση ακινήτων, ο οποίος απαλλοτριώθηκε για να δημιουργηθεί μεγάλος χώρος στάθμευσης.

«Παίζουν με τη νοημοσύνη μας»

Η πρόθεση της εταιρείας να επιβάλει νέα τέλη στους ακτοπλόους που δραστηριοποιούνται στη διατηρητέα αποβάθρα της μαρίνας Λάρνακας, όπως αποκάλυψε σε χθεσινό του δημοσίευμα ο «Φ», προκάλεσε την οργή του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του.

«Η βασική μου αρχή είναι πως καμία αύξηση δεν πρέπει να επιβληθεί σε κανένα χρήστη της μαρίνας και του λιμανιού, δεδομένου κιόλας πως δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό, παίζουν με τη νοημοσύνη μας» ανέφερε, καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα.
Σημειώνεται πως η Kition Ocean Marina με επιστολή της στις 18 Απριλίου ανακοίνωσε στους ακτοπλόους πως θα επιβάλει μηνιαίο ενοίκιο €100 για τα περίπτερα που βρίσκονται στην είσοδο της μαρίνας, ζητώντας τους, μάλιστα, να προπληρώσουν τρεις μήνες ξεκινώντας από την 1 Μαΐου. Οι ακτοπλόοι ενημερώθηκαν ακόμη πως μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους, σε διαφορετική περίπτωση η διεύθυνση της μαρίνας έχει κάθε δικαίωμα ν’ απομακρύνει τα περίπτερά τους.

Ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως θα διευθετήσει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ακτοπλόων προκειμένου να ενημερωθεί και ακολούθως θα καταθέσει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να παραχωρηθεί από τον Δήμο δωρεάν άλλος χώρος στους ακτοπλόους. Επανέλαβε ακόμη πως η επιθυμία της Λάρνακας είναι να ξεκινήσουν τα έργα σε μαρίνα και λιμάνι τον Ιούνιο, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις και αλλαγές σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Ο υπουργός Μεταφορών από την πλευρά του εξέφρασε ετοιμότητα να δει ακτοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, που κάνουν λόγο για υποβάθμιση των υπηρεσιών στη μαρίνα και επιβολή δυσβάστακτων τελών. «Όσο είναι σε ισχύ η σύμβαση δικαιούνται να επιβάλλουν αυξήσεις. Δυστυχώς δεν μπορούμε να επέμβουμε στη σύμβαση και ότι γίνει πρέπει να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.