Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας σημειώνεται από σήμερα, ενώ σταδιακά ο υδράργυρος θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει φτάνοντας, τελικά, μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για ένα θερμό επεισόδιο μαζί με το οποίο δεν αποκλείεται να έρθουν και μάζες σκόνης, επισφραγίζοντας την παρουσία του καλοκαιριού.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογία, Κλεάνθης Νικολαΐδης, σήμερα η θερμοκρασία θα ανέβει στους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους 27 βαθμούς Κελσίου στα ψηλότερα ορεινά. «Η τάση ανόδου θα συνεχιστεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφούν έως και 40 βαθμοί Κελσίου προς το Σάββατο».

Οι θερμοκρασίες αυτές, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, είναι αισθητά υψηλότερες από τις μέσες τιμές για την εποχή καθώς στο εσωτερικό κυμαίνεται από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα παράλια από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mετά τις βροχές έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας

Όπως διευκρίνισε, το σύστημα χαμηλής πίεσης στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα που έφερε βροχές και καταιγίδες τις προηγούμενες ημέρες υποχωρεί και ακολουθεί ένα αντικυκλωνικό σύστημα από τη βόρια Αφρική, το οποίο συνοδεύεται από θερμές αέριες μάζες, ενώ δεν αποκλείεται να φέρει και σκόνη. Ωστόσο, είπε, δεν πρόκειται για καύσωνα «καθώς ο καύσωνας είναι συνδυασμός αρκετών παραγόντων: της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της ταχύτητας του ανέμου. Αυτό που θα παρατηρούμε θα είναι ένα θερμό επεισόδιο ή αλλιώς μια θερμή εισβολή. Δηλαδή, θα είναι αισθητά υψηλότερες οι θερμοκρασίες καθώς επίσης και ο δείκτης δυσφορίας». Είπε ακόμη ότι τέτοια επεισόδια διαρκούν για δυο τρεις μέρες κάθε φορά, καταλήγοντας ότι μπήκαμε στο καλοκαίρι.

Ανέφερε ακόμη, ότι μετά από μία μακριά περίοδο χωρίς βροχοπτώσεις που διήρκησε περίπου 50 μέρες, προηγήθηκε ένα διήμερο (χθες και προχθές) με βροχές και καταιγίδες.

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες