“Θέλουμε να μας ακούσουν. Θέλουμε να μας φέρονται ανθρώπινα και να μη μας αγνοούν όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα”, λέει η Jennifer Bates εργαζόμενη στην εγκατάσταση BHM1 της Amazon στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Οι 5.800 εργαζόμενοι της Amazon στην περιοχή Μπέσμερ ψηφίζουν μέχρι τις 29 Μαρτίου για να γίνουν – ή όχι – η πρώτη αποθήκη της Amazon στις ΗΠΑ που θα αποκτήσει σωματείο. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της προστασίας απέναντι στον COVID-19, όπως και η επανεξέταση των πολύ υψηλών στόχων παραγωγικότητας. Την προσπάθεια των εργαζομένων στηρίζει η ομοσπονδία του κλάδου RWDSU (Retail, Wholesale and Department Store Union).

Όπως τόνισε στο Capital.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας RWDSU (Εργαζομένων σε καταστήματα Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων), Stuart Appelbaum, “Οι εγκαταστάσεις στο Μπέσμερ άνοιξαν τον Μάρτιο του 2020 και ήδη από το καλοκαίρι αρκετοί εργαζόμενοι είχαν αρχίσει να καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας. Ανησυχούσαν για την υγεία και την ασφάλειά τους ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Ο ρυθμός εργασίας που διατηρούν είναι αβάσταχτος. Αισθάνονται πως δεν τους αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους γιατί ένας αλγόριθμος καθορίζει την πορεία της εργασίας τους. Όπως μάς ανέφεραν, σε περίπτωση απόλυσης ειδοποιούνται μέσω μηνύματος στο κινητό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρεί από τη θέση του CEO της Amazon ο Jeff Bezos

Αυτή η ψηφοφορία θα καθορίσει σε ένα βαθμό και το μέλλον της εργασίας επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, καθώς “η Amazon μετασχηματίζει τη μία βιομηχανία μετά την άλλη. Πρόκειται για μια κυρίαρχη παρουσία στην αμερικάνικη οικονομία που συμβάλλει στη μορφή που θα έχει η εργασία στο μέλλον. Γι’ αυτό παρακολουθεί τις εξελίξεις όλος ο κόσμος”. 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Τον Μάρτιο του 2020 οι εργαζόμενοι της Amazon διαδήλωσαν ζητώντας πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας, δημιούργησαν διαδικτυακές αιτήσεις για να προωθήσουν τα αιτήματά τους και έφτιαξαν ομάδες για να οργανωθούν. Το κύμα ακτιβισμού που σχηματίστηκε οδήγησε στο ερώτημα εάν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να φτιαχτούν τα πρώτα σωματεία στον τεχνολογικό γίγαντα.

Η προσπάθεια συνδικαλισμού σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία δεν ήταν εύκολη. Η Amazon εξάλλου έχει καταφέρει να αποφύγει τη δημιουργία σωματείων από την ίδρυσή της το 1994. Δεν ισχύει το ίδιο στην Ευρώπη, όπου η ομάδα Amazon Workers International δραστηριοποιείται σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Αν τελικά φτιαχτεί σωματείο στη συντηρητική Αλαμπάμα, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για σωματεία και σε άλλες εγκαταστάσεις της Amazon σε πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Μινεσότα και η Νέα Υόρκη.

Οι συνθήκες εργασίας στο μικροσκόπιο

Παρόλο που οι παροχές της Amazon και ο κατώτατος μισθός των $15 ξεπερνούν το μέσο όρο του κλάδου, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ έκαναν λόγο για εντατικοποιημένη εργασία η οποία πραγματοποιείται υπό το άγρυπνο βλέμμα της εταιρείας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο για τις αποθήκες της Amazon αποκάλυψε πως το ποσοστό ενός σοβαρού τραυματισμού εργαζομένου έφτασε το 7,7% το 2019 και ήταν σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του κλάδου. Ακόμη, η πίεση που δημιουργείται στους εργαζόμενους από τις κάμερες που παρακολουθούν ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγικότητά τους είναι τεράστια.

Παράλληλα, στις 17 Φεβρουαρίου η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James, κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας για ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων της κατά του κορονοϊού, “κατάφωρη αδιαφορία” των κανόνων ασφαλείας και παράνομη άσκηση αντιποίνων κατά των εργαζομένων που εξέφρασαν ανησυχίες για την πανδημία. Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι η έρευνα σε δύο αποθήκες της Amazon στην πόλη έδειξαν ότι η εταιρεία εφαρμόζει “ελλιπές πρόγραμμα ιχνηλάτησης” των επαφών εργαζομένων που μολύνθηκαν από κορονοϊό, ενώ δεν ακολούθησε τους κανόνες απολύμανσης και καραντίνας.

Από τις αρχές του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο η μεγαλύτερη επιχείρηση διαδικτυακού εμπορίου παγκοσμίως πρόσθεσε 427.300 υπαλλήλους. Καμία άλλη εταιρεία στην ιστορία – συμπεριλαμβανομένης της Walmart – δεν προσέλαβε τόσους πολλούς εργαζόμενους μέσα σε ένα χρόνο. Από τον Δεκέμβριο, η Amazon απασχολούσε 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους οδηγούς που είναι υπεύθυνοι για την παράδοση των παραγγελιών.

Το καλοκαίρι η Amazon ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στην 26χρονη ιστορία της, καθώς οι διαδικτυακές πωλήσεις της αλλά και η δράση της για την υποστήριξη εξωτερικών εμπόρων-συνεργατών της αυξήθηκαν στην διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας. Ο διευθύνων σύμβουλος, Jeff Bezos, κέρδισε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Amazon στην αντεπίθεση

Αν έχει δει κάποιος το ντοκιμαντέρ “American Factory” ίσως θυμάται τις διαλέξεις που οργάνωναν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου και εξηγούσαν στους εργαζόμενους γιατί δεν είναι προς το συμφέρον τους να συνδικαλιστούν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Amazon όπου οι μάνατζερ καλούν τους εργαζόμενους σε “μαθήματα” με καθηγητές που παρουσιάζονται ως πρώην εκπρόσωποι σωματείων που εξηγούν “από μέσα” τα προβλήματα που φέρνει ο συνδικαλισμός.

Στις ΗΠΑ εξάλλου οι εταιρείες έχουν την τύχη να απολαμβάνουν αρκετά φιλο-εργοδοτικούς νόμους που δεν περιλαμβάνουν εργασιακά δικαιώματα όπως η κλαδική διαπραγμάτευση συμβάσεων εργασίας, κάτι που συμβαίνει στην Ευρώπη. Ο νόμος για τις συμβάσεις εργασίας στις ΗΠΑ (NLRA) επιτρέπει μόνο την διαπραγμάτευση σε επίπεδο επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι τα συνδικάτα πρέπει να οργανώνονται ανά χώρο εργασίας. Ως αποτέλεσμα, ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις η αντιπαράθεση περιγράφεται ως μια μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.

Η εταιρεία από την πλευρά της θεωρεί πως “η ομοσπονδία RWDSU δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις της πλειοψηφίας των υπαλλήλων μας. Οι υπάλληλοί μας επιλέγουν να εργαστούν στην Amazon γιατί προσφέρουμε από τις καλύτερες θέσεις εργασίας που υπάρχουν”. Όπως σημείωσε η εταιρεία “η εγκατάσταση στο Μπέσμερ προσφέρει αρχική αμοιβή $15,30 την ώρα, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του ομοσπονδιακού ελάχιστου μισθού των $7,25 ανά ώρα, καθώς και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά και πολύ καλά συνταξιοδοτικά προνόμια. Ουσιαστικά η Amazon ήδη προσφέρει αυτό που ζητούν τα συνδικάτα για τους υπαλλήλους”.

Πηγή: Capital.gr