Ο δεύτερος κύκλος επαφών του Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε από χθες και θα περιλαμβάνει συναντήσεις τόσο στην Πινδάρου όσο και στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο δεύτερος γύρος επαφών στα κατεχόμενα θα ξεκινήσει την Παρασκευή με συνάντηση που θα έχει με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα έχει στις επόμενες ημέρες και συναντήσεις και με άλλα τουρκοκυπριακά κόμματα.

Στην Πινδάρου οι επαφές Αβέρωφ Νεοφύτου αφορούν άτομα που κατά καιρούς είχαν διατελέσει σύμβουλοι Προέδρων της Δημοκρατίας είτε σε θέματα οικονομικά είτε συνταγματικά. Χθες, συναντήθηκε με καθηγητή Κώστα Αποστολίδη και σήμερα θα δεχθεί τον νομικό Πόλυ Πολυβίου.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στις τρεις φοβίες που καλλιεργούνται στην κοινωνία σχετικά με τη λύση του Κυπριακού. Η πρώτη φοβία που καλλιεργείται είναι η αλλαγή της καθημερινότητας, η δεύτερη ότι θα τουρκέψουμε και η τρίτη ότι θα παττίσουμε.

Και στις τρεις αυτές φοβίες υπάρχουν οι απαντήσεις τις οποίες έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου:

Η καθημερινότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων δεν πρέπει να αλλάξει με τη λύση του Κυπριακού. Να υπάρχει σχεδόν μια πλήρη αυτονομία στις συνιστώσες πολιτείες, διασφαλίζοντας ότι η καθημερινότητα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν θα αλλάξει.

Δεύτερον, υπάρχει η κινδυνολογία ότι με τη λύση θα τουρκέψουμε. Εγώ θα το πω απλά, ναι υπάρχει κίνδυνος να τουρκέψουμε εάν δεν λυθεί το Κυπριακό.

Το τρίτο, ότι με τη λύση θα καταστραφούμε οικονομικά ότι θα παττίσουμε. Η αξία των περιουσιών τω Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ίσως να είναι της τάξης ή και περισσότερα των 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι σημερινές εκτιμήσεις μπορεί να είναι και περισσότερα δεν θα μπω σ’ αυτό, βάζω ένα νούμερο περίπου 10 δισεκατομμύρια. Σήμερα, δυστυχώς, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρόσφυγες και μη, η αξία των περιουσιών τους είναι μηδέν. Δεν μπορούν να πάνε σε μια τράπεζα να βάλουν υποθήκη το ακίνητο τους γιατί δεν αναγνωρίζεται δυστυχώς η αξία. Την ίδια ώρα, άλλοι νέμονται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αυτές που είναι για αξιοποίηση ή για καλλιέργεια από πρόσφυγες, δεν έχουν αξία ως ιδιόκτητη περιουσία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε και στη φοβία πως εάν λυθεί το Κυπριακό θα πέσουν οι αξίες των ακινήτων: «Να μην έχουν έγνοια ούτε οι Παφίτες, ούτε οι Λεμεσιανοί ότι με τη λύση του Κυπριακού θα πέσουν οι αξίες. Με τη λύση του Κυπριακού ν’ αρθεί η πολιτική αστάθεια και να έχουμε μια Κύπρο ενωμένη στην ενωμένη Ευρώπη, όλα θα πάνε πάνω και οι αξίες των ακινήτων σε ολόκληρη την Κύπρο. Το τρίτο, μιλούσαμε για το πόσο σημαντική είναι στην κυπριακή οικονομία ο τομέας ανάπτυξης γης. Να χτίζουμε πολυκατοικίες ή πύργους πέντε δέκα ή είκοσι και είπαμε και ήταν και πραγματικότητα, δούλευαν χιλιάδες εργαζόμενοι και πολλές ειδικότητες απασχολούνταν. Θέλω απλά να φανταστούμε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. Είναι πολλά δισεκατομμύρια που θα μπουν στην οικονομία».

Στη δική του δήλωση ο Κ. Αποστολίδης τόνισε πως δεν πρέπει να βλέπει κάποιος μόνο το κόστος της λύσης αλλά «πρέπει να βλέπει και το τι θα είναι το κέρδος, και το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο».

Πηγή: Φιλελεύθερος