Τερματίστηκε και επίσημα χθες η αβεβαιότητα στον τομέα των υπηρεσιών και γενικότερα της οικονομίας όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία. Το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες, από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία με Ρωσία: Οι εξαιρέσεις από αύξηση φορολογίας

Αν και το σκηνικό είχε ξεκαθαρίσει στις 10 Αυγούστου επί ρωσικού εδάφους, χθες επί κυπριακού εδάφους υπογράφηκε το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για αποφυγή διπλής φορολογίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με τους συγκριτικά χαμηλότερους φόρους και τη συμφωνία αποφυγής διπλής επιβάρυνσης με τη Μόσχα, αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό προορισμό για Ρώσους επιχειρηματίες και εταιρείες, με ουσιαστική τόνωση της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, με την οικονομία της Ρωσίας να πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορωνοϊού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Μάρτιο φόρο 15% σε όλες τις πληρωμές τόκων και μερισμάτων που φεύγουν από τη Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανέφερε ότι «ως Κυβέρνηση έχουμε διασφαλίσει ότι σε ανάλογες ρυθμίσεις θα προβεί η Ρωσική Ομοσπονδία και με άλλους εταίρους της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οικονομικής της πολιτικής, έτσι ώστε να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού με άλλες χώρες όπου η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί τέτοιου είδους συμφωνίες». Ο κ. Πετρίδης καταλήγοντας επισημαίνει ότι «η Κυβέρνησή μας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, με στόχο να διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών». 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου διασφαλίζει τη συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η οποία αναμφισβήτητα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, εφόσον μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, το εμπόριο σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και η αγορά εργασίας. Συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους στο 15% αντίστοιχα, όπως είχε προταθεί από τη ρωσική πλευρά και παράλληλα υιοθετούνται εξαιρέσεις, όπως είχε ζητήσει η κυπριακή πλευρά, από εισοδήματα των ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον, η κυπριακή πλευρά διασφάλισε την εξαίρεση του φόρου παρακράτησης επί των τόκων εταιρικών και κυβερνητικών χρεογράφων, καθώς και των ευρωομολόγων.