Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ

Πόσο απαιτητική είναι η θέση τoυ CEO σε μια εταιρεία όπως η Deloitte Κύπρου;

Η θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Συμβούλου είναι πράγματι ιδιαίτερα απαιτητική. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της τεράστιας ευθύνης που έχει ολόκληρη η Deloitte Κύπρου απέναντι στους ανθρώπους της, τους πελάτες της, αλλά και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται.

Είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη μιας εταιρείας-ηγέτη στον τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους της. Ανθρώπους τους οποίους ενδυναμώνουμε διαρκώς και βοηθούμε να εξελίσσουν συνεχώς την καριέρα τους μέσα από προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης, παροχές και ωφελήματα, στρατηγικές προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και διασφάλισης της ευεξίας τους.

Μεγάλη, όμως, είναι και η ευθύνη μας να διατηρήσουμε στο ύψιστο επίπεδο την υψηλή εμπιστοσύνη που εμπνέει το brand μας στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, αλλά και το κορυφαίο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Ευθύνη και δέσμευση να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές προκλήσεις μέσα από στοχευμένες δράσεις κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος σε έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο κόσμο χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην ηγετική ομάδα των στελεχών που με πλαισιώνει. Μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση συμβάλλουν καταλυτικά στην αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων που επιβάλλει η θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Συμβούλου της Deloitte Κύπρου.

Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι σχεδιασμοί της εταιρείας σας από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών, αλλά και την κυπριακή οικονομία ευρύτερα.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και δυσκολίες στον τομέα μας, ειδικά από τη στιγμή που η ρωσική και ουκρανική αγορά ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες με τη χώρα μας.

Παρόλο, όμως, που οι σχεδιασμοί όλων μας έχουν επηρεαστεί, ως Deloitte Κύπρου επιλέγουμε την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την απαιτούμενη ανθεκτικότητα προκειμένου να ανατρέψουμε τα νέα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε στη φάση της διαχείρισης όλων αυτών των προκλήσεων, προκειμένου να περιορίσουμε το εύρος και το μέγεθος των επιπτώσεων, και να επαναφέρουμε τόσο τις επαγγελματικές υπηρεσίες όσο και την οικονομία της Κύπρου σε μια ομαλή τροχιά.

Το κεφάλαιο της φορολογικής μεταρρύθμισης άνοιξε για τα καλά έπειτα από 20 χρόνια. Τι εισηγείστε ως Deloitte Κύπρου;

Αρχικά, θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από την ίδια την Κυβέρνηση η ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση.

Εμείς, ως Deloitte Κύπρου, πιστεύουμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συνολική, ολιστική και μελετημένη μετεξέλιξη του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος. Να επιτευχθεί, δηλαδή, ένας πλήρης φορολογικός μετασχηματισμός.

Κρίνουμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόσο για τους Κύπριους φορολογούμενος όσο και για τους ξένους επενδυτές. Ο εν λόγω φορολογικός μετασχηματισμός οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας και τις απαιτήσεις της φορολογίας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο που να προωθεί την ανάπτυξη νέων και περισσότερων κινήτρων, έτσι ώστε να καταστεί η χώρα μας ένας ελκυστικός προορισμός για νέους επενδυτές. Έχουμε ανάγκη από μια φορολογική νομοθεσία χωρίς αναχρονιστικές πρόνοιες. Από ένα Τμήμα Φορολογίας με προηγμένης τεχνολογίας μηχανογραφικά συστήματα που να εφαρμόζει τις σύγχρονες προσεγγίσεις ψηφιακής φορολόγησης, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου, στη βάση και του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι το 2035.

Ποιο είναι το μέλλον του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο;

Οι εκτιμήσεις μας για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών είναι θετικές. Παρά τις προκλήσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε τις δυνατότητες να διατηρήσουμε τον δυναμισμό του τομέα.

Με τη σωστή διαχείριση των προκλήσεων, την υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών και την απαραίτητη ευελιξία, η ευρωστία του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών μπορεί να διατηρηθεί. 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σε αυτή του την προσπάθεια, ο κλάδος έχει και τη στήριξη της Κυβέρνησης, η οποία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεισφορά των επαγγελματικών υπηρεσιών στην οικονομία της Κύπρου.

Με αυτά τα δεδομένα, και εφόσον δεν προκύψει κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη, πιστεύω ότι ο τομέας θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις το 2023. Μια αισιοδοξία που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος και εφόσον εφαρμοστούν ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πού θα πρέπει να δώσει έμφαση η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία του κράτους το 2023 κατά την άποψή σας;

Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα καλύπτουν όλους τους τομείς (δημόσια υπηρεσία, δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, ψηφιακή αναβάθμιση).

Από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να απουσιάζει ο φορολογικός μετασχηματισμός, στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη ενίσχυση της χώρας μας ως ένα περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού και των ακινήτων που διαχρονικά προσελκύουν ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους νέους τομείς που παρουσιάζουν πλεονεκτήματα για την Κύπρο, όπως η καινοτομία, η έρευνα, η πράσινη και γαλάζια ενέργεια, η αειφορία, η τεχνολογία, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η ναυτιλία.