Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου συμμετέχει στο έργο SMARTIES for SMEs του πρόγραμμα COSME που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, με την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν «Δίδυμη» Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση και να ενισχύσουν την καινοτομία, την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο. Στο έργο συμμετέχουν 8 Ευρωπαίοι εταίροι από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το έργο χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το 60% του προϋπολογισμού να αναδιανέμεται στις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες και ο ολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

15 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να απορροφήσουν κονδύλια 375.000 ευρώ μέσω αιτήσεων και συγκεκριμένων διαδικασιών επιλογής για την υλοποίηση δράσεων προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Οι αιτήσεις από τις υποψήφιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γίνονται δεκτές τον Νοέμβριο 2024. Θα προηγηθούν ανακοινώσεις και συναντήσεις με δυνητικούς δικαιούχους (Μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και θα παρουσιαστεί το σχέδιο, η μεθοδολογία επιλογής και τα κριτήρια ανάθεσης από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Πάφου. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις 15 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν ανέρχεται μέχρι 25.000 ευρώ.

Τα πέντε Θεματικά πεδία για δράσεις που θα επιχορηγηθούν οι υποψήφιες MME (Μικρομεσαίες επιχειρήσεις) είναι: 

1.Regenerativetourism – Αναγεννητικός τουρισμός: 1.1 Εισαγωγή στον αναγεννητικό τουρισμό και βέλτιστες πρακτικές.

1.2 Διαδραστικό διαδικτυακό σεμινάρια με εφαρμογή του μοντέλου SMART Way.

2.Green transition – Πράσινη μετάβαση: Μοντέλα περιβαλλοντικού αποτυπώματος (PEF και OEF) έννοιες της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται στον τουρισμό, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών.

3.Digital upskilling for tourism SMEs – Ψηφιακή αναβάθμιση δεξιοτήτων για τουριστικές ΜΜΕ:

Ψηφιακές δεξιότητες που εφαρμόζονται στον τουρισμό, τουριστική προσφορά βάσει δεδομένων, υπηρεσίες για ψηφιακή αναβάθμιση (EEN, Digital Innovation Hubs και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται από Οργανισμούς Υποστήριξης Επιχειρήσεων)·

4.Digital applications in the cultural heritage sector – Ψηφιακές εφαρμογές στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς: AR, VR και άλλα εργαλεία για την βελτίωση της πρόσβασης και της εμπειρίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

5.Innovative offers and services in the Agri-food ecosystem – Καινοτόμες προσφορές και υπηρεσίες στο αγροδιατροφικό οικοσύστημα: Μεσογειακή διατροφή και βιωσιμότητα, τοπικές αλυσίδες τροφίμων για την τουριστική προσφορά, μείωση της σπατάλης τροφίμων, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών.

Αναμένεται ότι τις επόμενες εβδομάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προσκληθούν σε δημόσια ενημερωτική παρουσίαση της πρωτοβουλίας και των πιθανών δράσεων που θα μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από το σχέδιο.