«Η ζωή είναι όμορφη σε όλες τις ηλικίες, τα χρόνια δεν έχουν καμία σημασία, φτάνει να κάνεις αυτό που αγαπάς και αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, δίνοντας τα σωστά μηνύματα στους νεότερους» δηλώνει ο αθλητής κολύμβησης στην κατηγορία των βετεράνων (Masters) και πρωταθλητής Κύπρου στο παρελθόν Χαράλαμπος Παναγίδης. Στην ηλικία των 54 ετών πρόσθεσε ακόμη μία σημαντική διάκριση στο παλμαρέ του, εκπροσωπώντας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεβρίου την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων (Masters) κολύμβησης στη Ρώμη, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση στο αγώνισμα των 50 μέτρων Πρόσθιο και δέκατη στα 100 μέτρα Πρόσθιο. Πολύ καλά αποτελέσματα, αν ληφθεί υπόψη ότι συμμετείχαν 40 περίπου χώρες και περίπου 5000 κολυμβητές.

Με νωπές τις εμπειρίες από τη συνάντησή του με άλλους «ακούραστους» κολυμβητές της Ευρώπης, μιλά στο philenews για το μοναχικό άθλημα της κολύμβησης, την αθλητική πορεία των παγκύπριων ρεκόρ και τη φιλοσοφία της κυπριακής ομάδας των βετεράνων κολυμβητών, το παράδειγμα της οποίας μπορεί να νοηματοδοτήσει τη ζωή κι άλλων πολιτών.

«Σε έναν άλλο κόσμο»

Ο αθλητής κολύμβησης περνά ώρες ατέλειωτες μέσα στο νερό, σε μία αναμέτρηση με τις σωματικές, αλλά κυρίως ψυχικές απαιτήσεις του αθλήματος. «Η κολύμβηση είναι ένα πολύ μοναχικό άθλημα και χρειάζεται δύναμη ψυχής, για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει στη δυσκολία των προπονήσεων, γι’ αυτό πολλοί είναι εκείνοι που από μικρή ηλικία δεν αντέχουν να συνεχίσουν» λέει ο Χαράλαμπος Παναγίδης. «Είναι μοναδικό το συναίσθημα, όταν μπαίνεις στην πισίνα. Είτε είναι πρωί είτε απόγευμα, είναι πάντα το ίδιο συναίσθημα: σαν να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, τα ξεχνάς όλα, όσες σκέψεις και να έχεις, όσες ανησυχίες. Όλα φεύγουν και το μόνο που σκέφτεσαι είναι την κάθε χέρια, την κάθε ανάσα, και απλά αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο. Η κολύμβηση αποτελεί για εμένα πηγή ζωής, ενώ το νερό το δεύτερο μου σπίτι» συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολυμβητική καριέρα

Για χρόνια ήταν πρωταθλητής κολύμβησης, μέλος της Εθνικής ομάδας Κύπρου, με πολλές διακρίσεις, τόσο τοπικές όσο και στο εξωτερικό, ενώ για χρόνια ήταν κάτοχος πολλών ρεκόρ της Κύπρου. Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 12 ετών και από νωρίς φάνηκε ότι το ταλέντο του και η αγάπη του για το άθλημα θα τον οδηγούσαν να συνεχίσει και να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη σωστή δουλειά και πάντα κάτω από την επίβλεψη καταξιωμένων προπονητών, οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. «Μετά το τέλος της στρατιωτικής μου θητείας συνέχισα την κολυμβητική μου καριέρα στη Θεσσαλονίκη, αφού πήγα για σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, παίρνοντας το πτυχίο μου το 1996. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου κολυμπούσα με την ομάδα του ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ Θεσσαλονίκης, όπου κατέκτησα πολλές πανελλήνιες πρώτες νίκες, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχα σε πολλές διεθνείς κολυμβητικές διοργανώσεις με την Εθνική Ομάδα της χώρας μας», αναφέρει. Συγκεκριμένα:

  1. Κοινοπολειτιακοί Αγώνες – Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία) 1990
  2. Μεσογειακοί Αγώνες – Αθήνα 1991
  3. Ολυμπιακοί Αγώνες – Βαρκελώνη 1992
  4. Κοινοπολειτιακοι Αγώνες – Βικτώρια (Καναδάς) 1994
  5. Πανευρωπαϊκοί Αγώνες – Βιέννη 1995

Η κυπριακή ομάδα των βετεράνων (Masters)

Η αγάπη του για την κολύμβηση τον έσπρωξε να συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια, αλλά πλέον ως βετεράνος αθλητής κολύμβησης (Master Swimmer), συμμετέχοντας σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις «Masters», ως μέλος της κολυμβητικής ομάδας CYPRUS MASTERS SWIMMING. «Ο θεσμός των ‘‘Swimming Masters’’ έχει καθιερωθεί σε όλες τις χώρες και δίνει την ευκαιρία σε πρώην επαγγελματίες κολυμβητές, και όχι μόνο, να συνεχίζουν το άθλημα και να συμμετέχουν σε διάφορες διοργανώσεις που γίνονται. Είναι μία ευκαιρία που τους δίνεται για να διατηρήσουν την επαφή με το άθλημα, αλλά και να μεταφέρουν ταυτόχρονα το αγωνιστικό πνεύμα μέσα σε ένα άλλο επίπεδο, πιο ανθρώπινου και φιλικού ανταγωνισμού», σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Παναγίδη.

Φιλία, αξιοπρέπεια, σεβασμός, ίσες ευκαιρίες

«Η ομάδα μας αποτελείται από πρώην πρωταθλήτες κολύμβησης (αγωνιστικό τμήμα) αλλά και από άτομα που αγαπούν την κολύμβηση και θέλουν να αθλούνται ερασιτεχνικά. Στόχος μας είναι μέσω του ‘‘ευ αγωνίζεσθαι’’ η καλλιέργεια του σώματος και του πνεύματος μαζί. Το ‘‘ευ αγωνίζεσθαι’’ είναι μία θετική ιδέα, που ενσωματώνει τις ιδέες της φιλίας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού προς τους άλλους, της καλής συμπεριφοράς και των ίσων ευκαιριών. Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς ως CYPRUS MASTERS SWIMMING καλλιεργούμε και διαδίδουμε τις ιδέες αυτές, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα που αγαπούν την κολύμβηση να μας ακολουθήσουν», αναφέρει.

Συμμετοχές σε αγώνες

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα των βετεράνων κολυμβητών της Κύπρου συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Βετεράνων (Masters), που έγινε στον Άλιμο της Ελλάδας (1 – 3 Ιουλίου) ο Χαράλαμπος Παναγίδης κέρδισε τρεις πρώτες νίκες στην κατηγορία του, ενώ αντίστοιχα αλλά μέλη διακρίθηκαν με πολύ καλές θέσεις.

Για τον Χαράλαμπο οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά στο τέλος Αυγούστου πήγε στη Ρώμη, για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Masters Κολύμβησης (24 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου), μία πολύ καλή διεθνής διοργάνωση και με μεγάλη προβολή, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά και κατέλαβε την τέταρτη θέση στα 50 μ. Πρόσθιο και τη δέκατη θέση στα 100 μ. Πρόσθιο. Στην ίδια διοργάνωση ο Κώστας Χριστόφορου κατέλαβε την όγδοη θέση, στα 200 μ. Ύπτιο. Πολύ καλά αποτελέσματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχαν 40 περίπου χώρες και περίπου 5000 κολυμβητές.

«Η ζωή είναι όμορφη σε όλες τις ηλικίες»

«Για ακόμη μια φορά τιμήσαμε την Κύπρο μας, τη σημαία μας. Δώσαμε το ‘‘παρών’’ μας σε μία μεγάλη διοργάνωση, με το μήνυμα ότι η ζωή είναι όμορφη σε όλες τις ηλικίες, τα χρόνια δεν έχουν καμία σημασία, φτάνει να κάνεις αυτό που αγαπάς και αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, δίνοντας τα σωστά μηνύματα στους νεότερους», τονίζει ο Χαράλαμπος Παναγίδης, με αφορμή τις αθλητικές επιδόσεις του στη Ρώμη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2022, θα διοργανωθεί στη Λεμεσό η 5η Διεθνής Συνάντηση των Βετεράνων Αθλητών Κολύμβησης (Masters) – International Master Swimming Meeting, με συμμετοχές από όλη την Ευρώπη. «Ο αθλητισμός ενώνει και φέρνει το κόσμο πιο κοντά, καλλιεργεί χαρακτήρες και όχι μόνο», σύμφωνα με τον κύπριο βετεράνο αθλητή.