Άλλη μια πρόνοια για τους εγγυητές συμπεριέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα νομοσχέδια που αφορούν την αδειοδότηση και την εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να πεισθούν τα κόμματα να το εγκρίνουν. Νομοσχέδια τα οποία θα έπρεπε να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2020 καθώς περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση των €85 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσκολεύει η προστασία των εγγυητών δανείων

Τα κόμματα εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Σε επιστολή του προς τη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, σημειώνει πως τα νομοσχέδια αποτελούν μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης. Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση που το ορόσημο αυτό δεν επιτευχθεί, δεν μπορεί να παρασχεθεί οποιαδήποτε διαβεβαίωση για τις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, εάν η ΕΕ κατά την εξέταση του αιτήματος για καταβολή χρηματοδότησης διαπιστώσει πως τα ορόσημα και οι στόχοι δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά, τότε αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου ή μέρος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, με σχετική απόφαση των θεσμών της ΕΕ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα έχει προστεθεί στο νομοσχέδιο νέα πρόνοια βάση της οποίας οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι διαχειριστές στις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες ή/και τους εγγυητές ή/και τους παρόχους εξασφάλισης θα πρέπει να ενεργούν καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά και παρέχουν στους δανειολήπτες ή/και τους εγγυητές ή/και τους παρόχους εξασφάλισης πληροφορίες οι οποίες δεν είναι παραπλανητικές, ασαφείς ή ψευδείς. Επίσης θα πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών ή/και των εγγυητών ή/και των παρόχων εξασφάλισης και να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες ή/και τους εγγυητές ή/και τους παρόχους εξασφάλισης με τρόπο που δεν συνιστά παρενόχληση, καταναγκασμό ή αθέμιτη επιρροή. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, η συγκεκριμένη πρόνοια επεκτείνει την πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Υπέδειξε παράλληλα πως η προσθήκη της συγκεκριμένης πρόνοιας θα συμβάλει θετικά στη σύγκληση των θέσεων των εμπλεκομένων μερών ώστε τα νομοσχέδια να προχωρήσουν για ψήφισή τους σε νόμους.