Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από έλεγχο που πραγματοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΓΔΠ). Διαπιστώνονται συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις ως προς τη διαχείριση περιοχών του Δικτύου «Natura 2000», καθώς και άλλων περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών και μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, τόσο Τμημάτων/ Υπηρεσιών της ΓΔΠ, όσο και συναρμόδιων Τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Ειδική Έκθεση καταγράφονται μια σειρά από εγκρίσεις πολεοδομικών αιτήσεων και αλλαγές πολεοδομικών ζωνών χωρίς να τηρείται η νομοθεσία για αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

● Παρανομίες σε αναπτύξεις στον Δήμο Σωτήρας της Επαρχίας Αμμοχώστου, συμφερόντων συγκεκριμένου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, που αφορούν σε παραβάσεις ουσιωδών ορών πολεοδομικής άδειας σε Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη και στην ανέγερση παραθεριστικών οικιών πριν την εξασφάλιση όλων των νενομισμένων αδειών και εγκρίσεων.

● Εκτίμηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας με ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας στο Νέο Χωριό Πάφου με προχειρότητα και χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράγοντες.

● Πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης και οχληρίας από τη λειτουργία παράνομου βιολογικού σταθμού στον Καλοπαναγιώτη.

● Ενδεχόμενη υπέρβαση εξουσίας από λειτουργούς της Πολεοδομικής Αρχής και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας.

● Εμπλοκή του Κοινοτάρχη Νέου Χωριού Πάφου στη λήψη απόφασης για διέλευση δρόμου εντός προστατευόμενης περιοχής που ευνοεί σημαντικά την περιουσία του και που αντίκεται στις διατάξεις του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν.158(Ι)/1999).

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε μεγάλη επέμβαση στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας (ΖΠΠ) και ανέγερση παράνομων οικοδομών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη και μεγάλης σημασίας περιοχή στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου, στην Επαρχία Λεμεσού, αφού εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο σπήλαιο ενδιαιτήματος για το αυστηρώς προστατευόμενο είδος, τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πυρκαγιές που παρατηρήθηκαν επανειλημμένα σε μονάδες ανακύκλωσης στη βιομηχανική ζώνη Γερίου – Ιδαλίου, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συσσώρευση μεγάλου αποθέματος αποβλήτων στον χώρο, καθώς και για το γεγονός ότι τα απόβλητα χαρτιού και πλαστικών που καταστράφηκαν δεν έτυχαν κατάλληλης διαχείρισης, παρόλο που οι Μονάδες εισέπραξαν τα σχετικά τέλη.

Στα σημαντικότερα ευρήματα οικονομικού ελέγχου σημειώνεται η μη τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων και των αρχών της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων που επιβάλλονται από τη σχετική νομοθεσία, για την παροχή υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης με τη χρήση δύο ελικοπτέρων από το Τμήμα Δασών.

Τονίζεται ακόμα η μη εφαρμογή, από την Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων (ΥΜΛ), συστήματος εσωτερικού ελέγχου για επαλήθευση της ορθότητας, πληρότητας και έγκαιρης είσπραξης των δικαιωμάτων από τη χρήση λατομικών υλικών.