Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και διεργασιών μεταξύ των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται πως κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της τράπεζας θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τη νέα διοίκηση. Συνολικά 16 σύμβουλοι, υφιστάμενοι και νυν, διεκδικούν την εκλογή τους, εκ των οποίων θα τα καταφέρουν οι 13 που θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες θετικές ψήφους των μετόχων.
 
Λίγες ώρες πριν την συνέλευση, ανακοινώθηκε πως αποσύρει την υποψηφιότητα του και ο Μάικ Σπανός, ο οποίος προτάθηκε από τη Δήμητρα Επενδυτική έχοντας τη στήριξη και του Ταμείου Προνοίας της ΕΤΥΚ.
 
Δείτε εδώ τα δεδομένα που ισχύουν για τις διοικητικές εξελίξεις στην τράπεζα. 
 
Την Τρίτη, έγινε γνωστό πως απέσυρε το ενδιαφέρον του ο John Charles Chrystal ενώ μερικές μέρες προηγουμένως απέσυρε το ενδιαφέρον του και ο νυν πρόεδρος του ΔΣ Γιουσέφ Νασρ. Εκτός απροόπτου, αναμένεται πως οι έξι θέσεις θα καλυφθούν από τους δύο εκτελεστικούς Ιωάννη Μάτση και Lars Kramer και τους τέσσερις μη ανεξάρτητους που εκπροσωπούν τον κάθε μεγαλομέτοχο, δηλαδή τους David Wallen Bonanno (Third Point), Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου (Wargaming), Kristopher Richard Kraus (Pimco) και Μάριο Μαραθεύτη (Δήμητρα Επενδυτική).
 
Της Ετήσιας Συνέλευσης, θα προηγηθεί έκτακτη κατά την οποία θα κληθούν οι μέτοχοι να ψηφίσουν ρυθμίσεις σε σχέση με τους προσωρινούς συμβούλους που τυχόν θα χρειαστεί να διοριστούν ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία της τράπεζας μέχρι την έγκριση των νέων συμβούλων. 
 
Συνεχής ενημέρωση
 
10.00 Έχει ξεκινήσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων με την οποία θα ρυθμίζεται ο τρόπος διορισμού Προσωρινών Συμβούλων σε περίπτωση που χρειαστεί. 
 
10.20 Αυτή τη στιγμή οι μέτοχοι ψηφίζουν επι των ψηφισμάτων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
 
11.30 Ξεκινά η Γενική Συνέλευση της τράπεζας στην παρουσία σημαντικού αριθμού μετόχων αλλά και των υποψήφιων για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Philenews/Insider
 
11.35 Ο προεδρεύων της συνέλευσης Ευριπίδης Πολυκάρπου σημείωσε πως η απορρόφηση στοιχείων του Συνεργατισμού ήταν καταλυτική για την τράπεζα, όπως και η αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ.
 
11.40 Ο CEO της τράπεζας Ιωάννης Μάτσης στάθηκε στη σημασία της εξαγοράς του Συνεργατισμού σχολιάζοντας πως στόχος για την τράπεζα ήταν η δημιουργία αξίας για την τράπεζα και τους μετόχους της. 
 
11.45 Στόχος μας είναι ετήσια απόδοση χαμηλού διψήφιου ποσοστού για εσάς τους μετόχους, σχολίασε ο Ι. Μάτσης. 
 
11.55 To πλάνο ενσωμάτωσης προχωρά κανονικά και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα είμαστε μία ενιαία τράπεζα, πρόσθεσε ο CEO της τράπεζας εκφράζοντας προσωπική δέσμευση για επίτευξη των στόχων της τράπεζας. “Στόχος μας να σας βγάλουμε ασπροπρόσωπους για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε”. 
 
12.00 Ο Ι. Μάτσης εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση κάποιων συμβούλων με τους οποίους συνεργάστηκε πολλά χρόνια αναφέροντς χαρακτηριστικά πως την περσινή χρονιά δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά όλοι μαζί ενόψει των εξελίξεων με τον Συνεργατισμό.
 
12.05 Ο CFO της τράπεζας Lars Kramer σημεώσε πως εξετάζουν διάφορους τρόπους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου πώλησης πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
 
12.10 Μας κοστίζει ετησίως 16 εκατ. ευρώ η διατήρηση της μεγάλης ρευστότητας και των καταθέσεων που έχουμε, σχολίασε ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας προσθέτοντας πως είναι στη διαδικασία υιοθέτησης αρνητικών καταθετικών επιτοκίων. 
 
12.15 Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς από την ΕΚΤ οι αξιολογήσεις των υποψηφίων Μάριου Μαραθεύτη και Marco Comastri ενώ των υπόλοιπων αναμένονται σήμερα.
 
12.16 Στο 91% η παρουσία των μετόχων, ρεκόρ για τα δεδομένα της τράπεζας. 
 
12.20 Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, ο L. Kramer σχολίασε πως έχουν εποπτικό περιορισμό για τη διανομή μερίσματος και για το 2018 δεν θα δοθεί μέρισμα. Σημείωσε πως στόχος είναι να επιτευχθούν οι στόχοι, να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνει και να αρχίσει η τράπεζα να διανέμει μέρισμα. 
 
12.22 Σχολιάζοντας ερώτηση για τις ουρές στα καταστήματα, ο Ι. Μάτσςη εξήγησε πως με το τέλος της ενοποίησης θα αρχίσει να αποσυμφορείται το δίκτυο καταστημάτων. Ωστόσο, στάδιακα και στο θέα της νοοτροπίας κάποιων πελατών που θέλουν να μπαίνουν στα καταστήματα για τις συναλλαγές τους. 
 
12.25 Σε αρνητικά σχόλια για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών, ο κ. Μάτσης σχολίασε πως η τράπεζα αξιοποιεί όλες τις ώρες που μπορεί. Στο σχόιο του μετόχου ότι η ΕΤΥΚ καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζα, ο CEO της ανέφερε πως είναι μονόδρομος η εξεύρεση μίας νέας λύσης με την ΕΤΥΚ σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.
 
12.28 Δεν χάνουμε πελάτες αλλά το αντίθετο, ανέφερε ο κ. Μάτσης απαντώντας σε σχόλιο ότι η τράπεζα πρέπει να δει την πελατειακή της βάση για να μην χάσει τη μάχη της λιανικής τραπεζικής. 
 
12.33 Σε ερώτηση για τα αξιόγραφα της τράπεζας, ο L. Kramer ανέφερε πως για υφιστάμενα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο αλλά στο μέλλον λόγω της MREL μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις. 
 
12.35 Δεν συμφώνησε με σχόλιο ότι το μισθολόγιο της τράπεζας είναι πολύ ψηλό, ο CEO της τράπεζας, αναφέροντας ότι καθορίζεται από την αγορά και σ’ αυτό που πρέπει να επικεντρωθούν είναι η αύξηση των εσόδων. 
 
12.40 Αποχωρούν για να ψηφίσουν οι μέτοχοι της τράπεζας. Κανένας από τους μεγάλους μετόχους δεν τοποθετήθηκε δημόσια κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και το αποτέλεσμα θα κριθεί στην κάλπη.